Bedrijven in handen van private equity-fondsen hebben een hogere productiviteit dan concurrerende bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor Ernst & Young.
ING gaat zijn bank- en verzekeringsactiviteiten splitsen. Dat maakte de bankverzekeraar maandagochtend bekend. Alle verzekeringsactiviteiten en het vermogensbeheer zullen de komende drie jaar worden afgestoten.
Ram die producten maar door de strot. En god zegen de greep. Bij Afab staat net als bij DSB het belang van de klanten niet voorop maar die van de aandeelhouders. Uiteindelijk waren de politiek en de toezichthouders er voor nodig om dit te keren. Niet een bepaald moreel besef. Dat Afab nu recht gaat zetten wat het al die jaren met verve fout heeft gedaan, stelt mij dan ook allerminst gerust. Want, zoals Mignon McLauhlin (amerikaans schrijfster) eens stelde: 'Echt berouw hebben is niet slechts spijt hebben van de gevolgen. Het is spijt hebben van de intenties.' Ik herken het nog niet. Dus, opdoeken die tent. Ik zeg: doen!
Hoewel de eerste sprankjes hoop nog vooral voorspellingen zijn in plaats van realiteit, lijkt de recessie door het dal te komen. Toch is daarmee het leed niet geleden, want was die recessie zelf niet eerder een gevolg dan een oorzaak?
Vandaag de dag duiken er ontelbare nieuwe businessmodelinnovaties op. Nieuwe industrieën worden ontwikkeld, oude industrieën worden ontwricht. Nieuwe spelers dagen de gevestigde spelers uit, die koortsachtig proberen zichzelf opnieuw uit te vinden. Hoe ziet het businessmodel van uw organisatie er over twee, vijf of tien jaar uit?
Innovatie is goed, maar gebeurt te vaak zonder 'klanten' erbij te betrekken en dan ook nog vrij opportunistisch en gedreven door techniek. Hierdoor blijft duurzaam resultaat vaak uit en zijn ideeën te hoog gegrepen of 'er net naast'. "Dat moet veranderen", stellen Steven van Agt, Erik Klein Nagelvoort en Alexander Staal van PricewaterhouseCoopers (PwC).
Achmea Hypotheekbank, onderdeel van het financiële concern Eureko, gaat een obligatielening uitgeven onder de garantieregeling van de Nederlandse staat. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Het gaat om een lening met een waarde van ongeveer twee miljard euro met een looptijd van vijf jaar.
Werknemers van zowel bedrijven als overheid lekken steeds vaker vertrouwelijke informatie. Hoewel het aantal incidenten dit jaar naar verwachting terugloopt van 703 in 2008 tot 570 in 2009, neemt het aantal slachtoffers fors toe.
Bedrijven met betrokken personeel en een goed werkklimaat presteren financieel bijna vijf keer zo goed als organisaties die deze zaken niet op orde hebben. Dit blijkt uit onderzoek onder 1 miljoen werknemers wereldwijd van internationaal onderzoeks- en adviesbureau Hay Group.
De crisis zorgt ervoor dat veel werkenden meer tijd en energie steken in het 'verkopen' van hun prestaties op het werk. Eén op de drie werknemers geeft aan bewust goede pr voor zichzelf te maken. Zo'n 28 procent laat zijn baas nadrukkelijker zien en merken hoe hij of zij functioneert.
Innovatie is geen technische verbetering! Innovatie is het nemen van risico's, met als doelstelling daar als organisatie beter van te worden. Dat betekent per saldo dat een innovatie je bedrijf goed kan doen, maar het ook op het spel kan zetten. Kortom, innovatie vraagt van het C-level gemeenschappelijke businessdoelstellingen, anders dan dat de CFO op de centen let en de CIO op de technologie.
De bijdrage van ondersteunende processen (ICT, facilitair, etc.) aan de concurrentiekracht van de onderneming is lastig te meten. Maar zij maken wel ca. 20% van de totale kosten uit en de inkoop voor die ondersteunende processen ca. 10%. Echt veel aandacht krijgt die inkoop niet.
In mijn jeugd was ik een groot liefhebber van Supertramp. Het album "Crisis? What crisis?" wellicht nog het meest. De titel is helaas erg toepasselijk op deze economisch barre tijden. Want tegen welke crisis vechten we momenteel nu eigenlijk?
Onderzoek bij meer dan 11.000 ondernemingen in vijftien landen laat zien dat significant economisch herstel wereldwijd niet eerder wordt verwacht dan de zomer van 2010. Nederlandse ondernemingen verwachten dit herstel zelfs pas in augustus van dat jaar.
Geld pompen in de economie om de crisis te bezweren. Daarmee neemt ook het risico op een hyperinflatie buitensporige vormen aan. Weinig Westerse bedrijven hebben ervaring met een sterk inflatoire omgeving. Mede op basis van de ervaringen van bedrijven die met succes de strategie aanpasten om inflatie het hoofd te bieden, worden aanbevelingen gedaan.
Van niets naar een omzet van meer dan 200 miljoen euro binnen een tijdsbestek van tien jaar. Bol.com floreert bij het digitale tijdperk waarin we leven. En de groei lijkt oneindig. Geen wonder dat potentiële kopers in de rij stonden om de internetwinkel in te lijven.
Er is bij Nederlandse bedrijven sprake van een kloof tussen dat wat ze zeggen en dat wat ze doen. Als je kijkt naar het jaarverslag van een willekeurig bedrijf, zie je vaak op de eerste pagina een missie, doelstellingen en waarden geformuleerd (bijvoorbeeld in termen van klantgerichtheid en klantloyaliteit) die je verder nergens in het jaarverslag meer tegenkomt.
ABN AMRO verkoopt zijn dochterbedrijf HBU aan Deutsche Bank. Het ministerie van Financiën heeft daarover een akkoord op hoofdlijnen gesloten met de Duitsers. De vakbonden FNV Bondgenoten en De Unie hebben opgelucht gereageerd op het akkoord. Met de overeenkomst heeft Wouter Bos voldaan aan de deadline die EU-commissaris Neelie Kroes hem eerder stelde.
Er is in Nederland een groeiende vraag naar goed geschoolde actuariële professionals. Door internationalisering, integratie van financiële markten, veranderende IT-omgevingen en marktinnovaties in risicobeheer wordt het werkveld van de actuaris met de dag complexer en uitdagender.
De belangrijkste letter van XBRL is de X van eXtensible: uitbreidbaar. Financiële informatieverschaffing is immers geen statisch gegeven. De informatievraag is onderhevig aan veranderingen. Zo kunnen de Belastingdienst of Kamer van Koophandel nieuwe of andere informatie verlangen en bedrijven moeten hieraan voldoen.
De markt voor fusies, bedrijfsoverdracht en -overname is een groeimarkt en trekt naast professionals ook gelukszoekers. Het vinden van een passende en deskundige adviseur is voor opdrachtgevers steeds moeilijker. Meer transparantie en overzicht is daarom gewenst.
De rechtbank van Amsterdam heeft DSB Bank maandagochtend om negen uur failliet verklaard. Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank bekendgemaakt. Vrijdag gaf de rechtbank DSB nog een weekend de tijd om overeenstemming te bereiken met een Amerikaanse overnamekandidaat. Dit overleg mislukte.
Supermarktketen Jumbo wint de overnamestrijd om branchegenoot Super de Boer. Concurrent Sperwer grijpt daarmee naast het net. De overnameprijs bedraagt 552,5 miljoen euro, ofwel 4,82 per aandeel Super de Boer.
Tijdens het 4e Jaarcongres Public Finance in Utrecht is de Public Finance Award uitgereikt aan Evelyn Lindeman, Directeur Concern Financiën bij de Gemeente Amsterdam. Ze kreeg de award toegekend voor haar geleverde prestaties op de gebieden transparantie en toezicht, riskmanagement, resultatensturing en vernieuwingstrajecten binnen een publieke organisatie.
De Nederlandse CFO's zijn voorzichtig optimistisch als het gaat om de financiële vooruitzichten van hun organisatie. Zo verwacht bijna twee derde (63 procent) van de ondervraagden een verbetering van de cashflow. Daarnaast voorzien de CFO's dat de M&A-markt weer aantrekt.
Er zit progressie in de uitvoering van ICT-projecten. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat ICT-projecten dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren vaker succesvol zijn. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, vooral bij de invoering van HRM-, informatie- en CRM-systemen, maar in slechts 6 procent van alle gevallen is een ICT-project niet succesvol.
Ondanks dat de meeste Europese economieën nog volop in de economische crisis zitten, zijn er duidelijke verbeteringen te zien in zowel het binnenlandse als het buitenlandse betalingsgedrag van Europese ondernemers. Hiermee is de Europese betalingsmoraal terug op het niveau van voor de crisis.
De Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco Systems neemt de Amerikaanse branchegenoot Starent Networks over voor 2,9 miljard dollar (1,9 miljard euro). Dat maakte Cisco dinsdag bekend. Starent is een producent van apparatuur van draadloze netwerken.
Willem Blankenstein is een van de eerste registeraccountants die door het NIVRA is gedaagd wegens het niet voldoen aan zijn plicht tot Permanente Educatie (PE). Hij heeft het bewust op een tuchtprocedure laten aankomen, vertelt hij Financieel-Management. 'Er is door het NIVRA tot dusver niet ingegaan op mijn bezwaarschrift.'
De laatste jaren publiceren steeds meer ondernemingen en andere organisaties een maatschappelijk jaarverslag. In dit verslag wordt een beeld gegeven van de doelstellingen en bereikte resultaten op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. MVO wordt inmiddels herkend als een belangrijke voorwaarde voor de bedrijfscontinuïteit.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl