Vacatures inkoop en logistiek dalen met -21%

Als het gaat om de vacatures voor logistiek en inkoop was 2012 een kille zomer. In de eerste paar maanden van 2012 stegen de vacatures nog ten opzichte van eind vorig jaar. Die opwaartse trend is nu omgeslagen in een daling van -32% in augustus.

Dit blijkt uit de analyse “Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Logistiek en Inkoop, 3e kwartaal 2012” van Michel Verdoold, competence director L&P bij Yacht.
 
Over het hele jaar tot en met augustus 2012 komt de daling van online en printvacatures voor hoogopgeleide inkoop en logistiekprofessionals uit op -21% ten opzichte van dezelfde periode in 2011. Logistiek daalt met -24% en inkoop met -19%. Verdoold: “Dit is opmerkelijk omdat we tot het tweede kwartaal zagen dat juist logistieke vacatures zich beter ontwikkelden dan de inkoopvacatures. Hieruit leiden we af dat kostenbesparingen weer hoger op de agenda staan dan verbetering van de bedrijfsvoering.”
 
Geen laaghangend fruit meer
Door de diverse besparingsrondes van de afgelopen jaren is er geen laaghangend fruit meer te vinden als het gaat om kostenbesparing. “Vaak brengen verdere kostenbesparingen ingrijpende keuzes met zich mee, met consequenties voor de continuïteit en de groeipotentie van een organisatie. Dit zorgt voor meer complexiteit in de inkooprollen”, constateert Verdoold. “Zo kunnen, met meer aandacht voor contractmanagement, de inkoopvoordelen die de afgelopen jaren behaald zijn ook daadwerkelijk verzilverd worden.”
__________________________________________________________________________________
Toe aan nieuwe uitdaging?
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants,  administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl  en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
__________________________________________________________________________________

Krimp het laagst in financiële dienstverlening

De overheid en zorg laten de grootste krimp zien ten opzichte van 2011, met respectievelijk -35% en -26%. De daling van het aantal vacatures binnen de financiële dienstverlening en de energie & telecom lijkt zich echter te beperken, met respectievelijk -8% en -14%. “Bijzonder om te zien, overheden worden geconfronteerd met enorme taakstellingen om kosten te besparen. Ook de zorg kent grote uitdagingen op logistiek gebied waar het gaat om procesoptimalisatie en efficiency. Dit zou toch moeten leiden tot behoefte aan expertise van buitenaf. Niets blijkt minder waar”, concludeert Michel Verdoold.
 
Waar liggen de kansen voor werkzoekenden?
“Er zijn kansen voor werkzoekenden, maar ze zijn niet meer zo dik gezaaid als een jaar geleden”,  ziet Michel Verdoold. “De eisen die gesteld worden in de markt zijn ook steeds steviger. Om nu van branche te wisselen of echt een stap voorwaarts in je carrière te maken is erg moeilijk. Binnen inkoop is veel behoefte aan ervaring met prestatie-inkopen en Europese aanbestedingen. Ook wordt kennis van het opzetten van maatschappelijk verantwoord inkopen en corporate social responsibility programma’s veel gevraagd. Voor logistieke professionals is ervaring met sales & operationsplanning een plus en blijft hoogstaande kennis van lean six sigma veel gevraagd. In alle situaties geldt dat werkgevers veel vragen van potentiële nieuwe medewerkers, zoals eerdere ervaring in hun branche en in het specifieke type project waarop ze hen willen inzetten.”
 
Bron: Yacht

Gerelateerde artikelen