Beursintroducties in Q3 2012 wereldwijd scherp gedaald

Ook in het derde kwartaal van 2012 zijn de beursintroducties wereldwijd weer afgenomen, maar recente beursnoteringen wijzen voor de komende maanden op verbeterde marktomstandigheden.

Dit blijkt uit de Global IPO update van Ernst & Young. Tot nu toe is wereldwijd bij beursgangen (IPO’s) USD 24,1 miljard aangetrokken, dit is 46% minder is dan in het tweede kwartaal van 2012. In aantallen ging het in het derde kwartaal van 2012 wereldwijd om 165 deals, 33% minder dan de 248 in het tweede kwartaal van 2012.

Het in totaal aangetrokken bedrag werd in het afgelopen kwartaal flink opgestuwd door de beursgang van Japan Airlines ter waarde van USD 8,5 miljard, ofwel 35% van de totale waarde wereldwijd in het derde kwartaal van 2012. Gemeten naar aangetrokken kapitaal bestond de top drie onder de beurzen in het derde kwartaal uit de Tokyo Stock Exchange, de Shenzhen Stock Exchange (12%, USD 2,8 miljard, 35 beursintroducties) en Bursa Malaysia (10%, USD 2,4 miljard, 4 beursintroducties).

René Coenradie, Leader van het IPO Center of Excellence van Ernst & Young: ‘In de zomermaanden was er weinig bedrijvigheid en een aantal prominente introducties werden dit kwartaal uitgesteld. Toch zijn we vanwege een grote transactie in de afgelopen paar weken en twee binnenkort te verwachten deals van meer dan USD 1 miljard, optimistischer dat het vertrouwen onder beleggers in het volgende kwartaal terugkeert.’

Veelbelovende IPO-pijplijn in Azië
De markten in Azië namen in het derde kwartaal van 2012 76% van het met introducties aangetrokken kapitaal voor hun rekening. Groot-China tekende alleen al voor 35% van het aantal transacties en voor 25% van het aangetrokken kapitaal (58 deals voor in totaal USD 6,0 miljard). In vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar wisten de Aziatische beurzen van kwartaal op kwartaal het aangetrokken kapitaal te verhogen, terwijl het aantal transacties afnam (136 deals, waarmee in totaal USD 13,4 miljard werd opgehaald).

Coenradie vervolgt: ‘Hoewel er in China en Hongkong minder activiteit was, zijn bepaalde markten, zoals Maleisië en Singapore, bijzonder actief. Dit gaat om een aantal sectoren zoals  de mijnbouw, industriële sector en de gezondheidszorg. De algemene conclusie is dat het Aziatisch-Pacifisch gebied beter presteert dan vorig jaar en vanwege een aantal uitzonderlijk grote deals is er sprake van vertrouwen.”

Van de grootste tien beursintroducties wereldwijd in het afgelopen kwartaal vonden er zes plaats op een Aziatische aandelenbeurs. De grootste Aziatische IPO’s waren dit kwartaal de notering van Japan Airlines Co Ltd aan de Tokyo Stock Exchange ter waarde van USD 8,5 miljard, die van het Maleisische IHH Healthcare Bhd, dat zowel aan de Singapore Stock Exchange als aan de Bursa Malaysia genoteerd is (USD 2,1 miljard) en het Chinese Inner Mognolia Yitai Coal Co Ltd aan de Hong Kong Stock Exchange (USD 0,9 miljard).

VS: aantal hoger, maar omvang lager
Op de Amerikaanse beurzen werd in het derde kwartaal van 2012 met 23 transacties 15% van het kapitaal wereldwijd opgehaald, oftewel in totaal USD 3,5 miljard (in aantallen een daling van 30% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2012). Hoewel er naar waarde gemeten sprake was van een daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, lag het aantal 21% hoger, voornamelijk door een reeks late transacties aan het einde van het kwartaal.

Europa blijft opnieuw achter; Poolse IPO’s voorop in Europa
Terwijl de Poolse hoofd- en junior beurs wat betreft IPO-activiteit vooropliepen, met 12 van de 23 introducties, bleef de Europese IPO-markt in het afgelopen kwartaal lijden onder de lastige economische omstandigheden. Met 23 IPO’s werd slechts USD 372 miljoen opgehaald (een schamele 2% van het wereldwijd aangetrokken kapitaal), tegen USD 985 miljoen met 60 deals in het tweede kwartaal van 2012. ‘Naarmate de kapitaalmarktindices omhoog gaan en de volatiliteit afneemt, verwachten wij een terugkeer van het vertrouwen onder beleggers en bedrijven. Dit zal voor een geleidelijke verbetering van de handelsvolumes zorgen. In de komende maanden voorzien wij IPO’ s vanwege carve-outs en nog meer beursgangen van staatsondernemingen,’ aldus Coenradie.

Meeste IPO’s in de industriële sector, de gezondheidszorg en de grondstoffensector
In het derde kwartaal van 2012 liep, gemeten naar opgehaald kapitaal, de industriële sector (USD 10,6 miljard met 29 deals) wereldwijd voorop. Hierbij werd duidelijk geprofiteerd van stimuleringspakketten van de overheid overal ter wereld. Als tweede eindigde qua IPO-activiteit de gezondheidszorg (USD 2,7 miljard met 8 deals) gevolgd door de grondstoffensector (USD 2,3 miljard met 27 deals).

Vooruitzichten
Coenradie: ‘Er worden eind 2012 nog diverse grote introducties verwacht maar de markt blijft opportunistisch en selectief. In de eerste helft van 2013 verwachten we grotere aantallen. De sectoren om in de gaten te houden zijn de technologiesector, de consumentenproducten en de industriële sector.’

Bron: Ernst & Young LLP  

Gerelateerde artikelen