Wederom stijging faillissementen derde kwartaal 2012
In Zuid-Holland en Zeeland was de stijging het minst. In de maand juli steeg het aantal faillissementen met 57 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de hoogste stijging in vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet.
In totaal werden er in het derde kwartaal 2.084 faillissementen uitgesproken, een stijging van 23 procent ten opzichte van 2011. In de nutssector en in de landbouw gingen twee keer zoveel bedrijven over de kop als in Q3 van 2011, op de voet gevolgd door de transportsector, de horeca en de bouwsector.
__________________________________________________________________________________
Corporate Recovery, dé cursus over reorganisaties, faillissementen en doorstarts
Een op de vijf Nederlandse bedrijven rendeert niet en jaarlijks gaan duizenden ondernemers failliet. Dit kan ook uzelf, uw collega’s, afnemers en leveranciers overkomen. In de cursus Corporate Recovery krijgt u praktische antwoorden op vragen als: hoe koopt u een bedrijf uit een faillissement en hoe voert u een succesvolle doorstart uit? Lees meer
__________________________________________________________________________________
Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘Dat het slecht gaat in de transport en in de bouwsector weten we al langer. Pas wanneer de vastgoedmarkt weer aantrekt, zullen we een daling van de faillissementen in de bouw kunnen waarnemen. Bij nutsbedrijven is de stijging mogelijk te wijten aan de trend van prijsvechters op deze markt. Veel kleine bedrijven treden toe tot de nutssector, maar kunnen niet altijd staande blijven tussen de grote monopolisten.’
Stijging faillissementen in alle provincies
In de provincies Zuid Holland en Zeeland steeg het aantal faillissementen zeer licht met respectievelijk +1 procent en +2 procent. In alle andere provincies steeg het aantal bedrijven dat bankroet ging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met meer dan 10%. Drenthe (+99 procent) Friesland(+74 procent) en Overijssel (+73 procent) kampen met de grootste stijging. Hieronder een overzicht van de ontwikkeling per provincie in het derde kwartaal, ten opzichte van 2011:
01. Drenthe (+99 procent)
02. Friesland (+74 procent)
03. Overijssel (+73 procent)
04. Groningen (+43 procent)
05. Noord-Holland (+26 procent)
06. Limburg (+24 procent)
07. Flevoland (+17 procent)
08. Gelderland (+16 procent)
09. Noord-Brabant (+12 procent)
10. Utrecht (+10 procent)
11. Zeeland (+2 procent)
12. Zuid-Holland (+ 1 procent)
Bron: Dun & Bradstreet