"De cultuur aan de top bij bedrijven en instellingen speelt een belangrijke rol bij de maatschappelijke behoefte om het aantal regels en het toezicht hierop fors terug te dringen. Regels en richtlijnen ontstaan vaak als reactie op een incident dat grote maatschappelijke of economische beroering wekt." Dit alles tenminste volgens het rapport 'Hypegiaphobia' van KPMG.
Ondernemingen lijken steeds meer behoefte aan meer, betere en snellere informatie te krijgen. In tijden van snelle marktontwikkelingen, fusies en overnames en reorganisaties maakt kabelbedrijf Draka Holding op die regel geen uitzondering.
Als de overheid niet binnen de wettelijke termijn beslist, kan een dwangsom worden opgelegd. De maatregel gaat uiterlijk in op 1 januari 2010. Dat staat in een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamer.
Het lijkt een voor de hand liggend antwoord op de simpele vraag: hoe (be)stuur je een organisatie? Met behulp van managementinformatie natuurlijk. De praktijk blijkt weerbarstiger. Veel ondernemingen ontberen heldere management informatie die helpen de onderneming op de juiste koers te houden of te krijgen.
Het Ministerie van Financien heeft onlangs bekend gemaakt welke maatregelen ze voor ogen hebben om excessieve beloningen aan te pakken. De drie maatregelen zijn erg ingewikkeled. Hieronder staan ze kort samengevat.
Uit cijfers van de Monster Employment Index, de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt blijkt dat de vraag naar personeel in mei licht gedaald is. Opmerkelijk is dat de accountancy tot de branches behoort waarin de daling sterk waarneembaar is.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft recent bekendgemaakt dat het drie bedrijven een boete heeft opgelegd wegens het niet tijdig melden van een concentratie. De concentratie betrof hier overname van aandelen waardoor één van de partijen uitsluitende zeggenschap verkreeg.
Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen van het College Belastingadviseurs (CB) op 28 mei en van de Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs (NFB) op 6 juni hebben de aanwezige leden van beide verenigingen ingestemd met de oprichting van een koepelorganisatie waarin een aantal gezamenlijke activiteiten ontwikkeld wordt: het Register Belastingadviseurs (RB).
Met een 403-verklaring - gedeponeerd bij het handelsregister -kan een moedermaatschappij zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de schulden van de tot haar groep behorende dochteronderneming(en). De aansprakelijk van de moeder geldt slechts voor uit rechtshandelingen van de dochter voortvloeiende schulden. Dit hoeft niet altijd rechtstreeks het geval te zijn.
De Mededingingswet bepaalt dat fusies, overnames en joint ventures ter goedkeuring moeten worden gemeld bij de NMa als de ondernemingen bepaalde omzetdrempels overschrijden.
De faillissementsprocedure is nu geregeld in de Faillissementswet. Het faillissement is een gerechtelijk beslag op en executie van het gehele vermogen van de schuldenaar ten behoeve van zijn gezamenlijke schuldeisers.
De onzekerheden die per 31 december inherent zijn aan de zorgverzekeringsbranche kunnen volgens het NIVRA, de branchevereniging van accountants, een significante impact hebben op de jaarrekeningen van zorgverzekeraars.
Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de overgrote meerderheid van zoekmachineadvertenties voor krediet voldoet aan de reclameregels.
De Handelsregisterwet uit 1996 is onlangs vervangen door de Handelsregisterwet 2007. Deze aanpassing brengt aanzienlijke wijzigingen met zich. Gevolg van de aanpassing van de Handelsregisterwet is bijvoorbeeld dat sommige ondernemers die zich voorheen niet hoefden te registreren bij de Kamer van Koophandel dit nu wel moeten doen.
De RJ maakt expliciet onderscheid tussen het eigen vermogen volgens de enkelvoudige jaarrekening en het eigen vermogen volgens de geconsolideerde jaarrekening.
De besturende vennoten van een personenvennootschap moeten jaarlijks een balans en een staat van baten en lasten opmaken (hierna: de jaarrekening van de OV). Dit heeft een aantal doelstellingen.
Aan- en verkopen van deelnemingen worden in het kasstroomoverzicht onder de investeringsactiviteiten opgenomen. Bij de aankoop van een onderneming door middel van een activa-passivatransactie wordt op vergelijkbare wijze gehandeld.
In artikel 220f van de Gemeentewet is voor wat betreft de onroerendezaakbelasting (OZB) geregeld dat de belasting wordt geheven over waarde-eenheden van 2500 euro. De Staatscourant meldt dat de Tweede Kamer momenteel werkt aan een wetsvoorstel waarbij de heffingsmaatstaf voor de OZB wordt gewijzigd.
Aandeelhouders komen nauwelijks aan bod in bedrijfscodes van ondernemingen. In een bedrijfscode beschrijft een onderneming naast missie en kernwaarden haar verantwoordelijkheid ten opzichte van haar stakeholders, zoals de werknemer, de omgeving en de consument. Dat blijkt uit onderzoek verricht door KPMG en de Erasmus Universiteit naar de bedrijfscodes bij de bedrijven die deel uitmaken van de Global Fortune 200.
Volgens 500 multinationals in 22 landen is Groot-Brittannie vanuit BTW-perspectief het gemakkelijkste land om zaken mee te doen. Nederland volgt op de tweede plaats. Dit blijkt uit een onderzoek van KPMG.
Een minderheidsaandeelhouder kan soms belangrijke zeggenschapsrechten hebben, bijvoorbeeld op basis van statutaire of contractuele bepalingen. Te denken valt aan vetorechten en instemmingrechten over belangrijke besluiten. De aard en omvang van deze rechten kunnen een beperking opleggen aan de invloed die de meerderheidsaandeelhouder kan uitoefenen.
Het Hof van Justitie wees onlangs arrest in een zaak over aftrek van btw-voorbelasting. In deze zaak verrichtte de belanghebbende drie soorten activiteiten. Het ging om btwbelaste, om vrijgestelde en om niet-economische activiteiten.
Vanaf 1 maart 2007 is er voor ondernemers een administratieve lastenverlichting van vier procent gerealiseerd. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage Regeldruk Bedrijven 'Merkbaar Minder". De totale administratieve lasten voor ondernemers bedragen ruim 9,3 miljard euro.
Als de alimentatieplichtige een zelfstandige ondernemer is, is dan het salaris uit de B.V. bepalend voor de draagkracht? Of de winst van de B.V.? Of het uitgekeerde dividend?
In een bij de rechter aanhangige btw-procedure was de vraag aan de orde of heffing over een kostencharge achterwege kon blijven omdat het ging om kosten voor gemene rekening.
Bedrijven mogen vanaf nu de kosten die zij maken bij de uitgifte van aandelen of obligaties aftrekken van hun winst. Als gevolg hiervan zullen zij minder vennootschapsbelasting te betalen. Dit heeft de Hoge Raad bepaald.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl