Aftrekbaarheid emissiekosten

De Hoge Raad deed onlangs uitspraak over de vraag of aan een bank betaalde emissiekosten aftrekbaar zijn. De zaak was als volgt. Een beursgenoteerde NV kocht een meerderheid van aandelen in een Duits bedrijf. Om deze aankoop te financieren, kondigde zij een openbare aandelenemissie aan...

De NV betaalde voor deze emissie onder andere een managementvergoeding, een provisie voor de bereidstelling en een vergoeding voor de garantieregeling aan de bank. Als niet alle aandelen door het publiek werden gekocht, zou de bank deze aandelen kopen.

Zo werd door de bank een bepaalde minimumemissieprijs gegarandeerd. De vraag is of alle gemaakte kosten voor de emissie die de NV aan de bank heeft betaald, aftrekbaar zijn. Of zijn deze kosten juist niet aftrekbaar, omdat zij het gestorte kapitaal in de NV verminderen?

De advocaat-generaal wilde onderscheid maken. Enerzijds maakt een onderneming emissiekosten om alle aandelen te plaatsen. Deze kosten zijn aftrekbaar. Anderzijds kan een onderneming afzien van een deel van het gestorte kapitaal in ruil voor de zekerheid dat alle aandelen zijn geplaatst.

Dit leidt tot een kapitaalvermindering en niet tot aftrekbare kosten. De Hoge Raad maakte dit onderscheid niet. Hij oordeelde dat alle aan de bank betaalde vergoedingen verband hielden met de door de bank verrichte diensten voor de emissie.

Daarom zijn al deze vergoedingen aftrekbaar van de winst van de NV. Het maakte niet uit dat uiteindelijk een groot deel van de aandelen bij de bank achterbleef, toen achteraf bleek dat niet alle aandelen waren geplaatst.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Tax Update ism Deloitte

Gerelateerde artikelen