Short-selling verboden

Het speculeren op koersverliezen op de effectenbeurs is voor de komende drie maanden verboden. Dit verbod op het zogenoemde 'short-selling moet het speculeren op koersverliezen tegengaan.

Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies zodat ze de aandelen goedkoop kunnen terug kopen en daarmee de winst op te strijken.

Het verbod geldt voor een periode van drie maanden, waarbij zowel de duur als inhoud van de maatregelen tussentijds kunnen worden aangepast of worden ingetrokken. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een persbericht.

Vermoed wordt dat sommige beleggers shortposities hebben misbruikt en koersen van bankaandelen hebben beïnvloed door negatieve geruchten te verspreiden over de financiële positie van bedrijven. Vorige week speelde dit voor Fortis.

Minister van Financiën Wouter Bos stelt in een persbericht met het verbod geen ruimte meer te willen bieden aan speculatieve partijen die koersen omlaag willen brengen om daarvan fors te profiteren. De Nederlandsche Bank stelt het verbod vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit te verwelkomen.

Gerelateerde artikelen