De sector Transport en Logistiek bevindt zich nog steeds in zwaar weer. Hoewel de volumes in 2013 naar verwachting licht aantrekken, staan marges onverminderd onder druk. Als transportbedrijven het willen overleven, is investeren in klantrelaties een voorwaarde. Dit constateert ABN AMRO in de Transportmonitor, waarin zij de marktontwikkelingen in de tweede helft van 2012 tegen het licht houdt.
MKB-bedrijven zorgen in de EU voor 99 procent van de bedrijvigheid. Economisch herstel zal dan ook vanuit het MKB moeten komen. In dit artikel leert u de 3 bewezen succesfactoren toepassen voor het verbeteren van uw resultaat: het verhogen van uw omzet en het verlagen van uw kosten.
De opheffing van gezonde bedrijven en mislukte overdrachten kost de Nederlandse economie 80.000 banen, een omzetderving tot 4 miljard euro en een kapitaalverlies tot 2 miljard euro, jaarlijks terugkerende schade. Het gaat daarbij om meer dan 10.000 mislukte overdrachten en bijna 20.000 opheffingen van gezonde bedrijven per jaar.
De huidige economische crisis vindt ook zijn weerslag in de financiële inkomsten van goede doelen. Hoewel maatschappelijk ondernemen steeds belangrijker wordt, kijken bedrijven toch kritisch(er) naar hun budgetten en uitgaven. En huishoudens zijn minder genegen om geld te doneren. Vooral voor goede doelen die geen overheidssteun ontvangen, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
Het concept-regeerakkoord brengt via een reeks ingrijpende maatregelen de staatsfinanciën weer in het gareel. De voortvarendheid waarmee VVD en PvdA het over dit pijnlijke ombuigingspakket eens zijn geworden biedt vertrouwen dat een stabiel kabinet kan aantreden. Maar op onderdelen gaat het pakket een brug te ver.
De detailhandel non-food hoeft voorlopig niet te rekenen op enig herstel. De zwakke economie, resulterend in dalende koopkracht en een laag consumentenvertrouwen, leidt tot krimpende bestedingen. Daarnaast blijft het succesvolle online kanaal omzet wegtrekken uit de winkelstraat.
Wat we niet zien en horen bestaat niet. Was het maar waar. "What you see is not always what you get." En helaas maakt onbekend vaak ook onbemind. Dat geldt ook in de wereld van overnames. Het bewust maken van een verborgen wereld van emoties, loyaliteiten en daarmee verbonden verstrikkingen is zeer behulpzaam om een zinvolle win-win-situatie te creëren.
Onder invloed van hernieuwde bezorgdheid over het economisch herstel kiezen Nederlandse ondernemingen nog steeds voor het optimaliseren van de huidige bedrijfsvoering en organische groei, in plaats van het doen van investeringen in overnames.
Het High Performance Business (HPB) III onderzoek van consultancybureau Accenture concludeert dat bedrijven tijdens de crisis de nadruk hebben gelegd op bezuinigingen in plaats van investeringen. Daardoor zijn deze bedrijven minder goed gepositioneerd in opkomende markten, is er minder geld voor innovatie en hebben zij meer moeite om kapitaal aan te trekken dan hun internationale concurrenten. 4 tips om het tij te keren.
Bij de verkoop van uw onderneming komt een hoop kijken; het verkoopklaar maken, de onderhandelingen, het aanmerkelijk belang, het management, dividenduitkering, et cetera. Expert Maarten Zemann zet alle belangrijke zaken op een rij en geeft u vele waardevolle tips die u kunnen helpen het optimale uit de verkoop te halen. Zorg wel dat u vroeg begint, want 'verkoopklaar maken' neemt zeker enkele jaren in beslag. Als u te laat bent kan dat veel geld kosten.
De tweede bank van Duitsland, Commerzbank, heeft de intentie hard te groeien met haar corporate business-tak de komende jaren. Dat meldde de bank tijdens een persevenement in de ochtend van 25 oktober.
Kleine en middelgrote organisaties kijken met vertrouwen naar de toekomst. Niet de economische crisis staat centraal, maar wel het vinden van nieuwe klanten, het aantrekken van talentvolle medewerkers en het verder verbeteren van de operationele processen. Zij zien echter ook de nodige belemmeringen om tot groei te komen, zoals overheidsbureaucratie en regelgeving.
Na een mager herstel daalt het investeringsniveau van het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar opnieuw. Totaal wordt bijna 20% minder in bedrijfsmiddelen als gebouwen, machines en voertuigen geïnvesteerd dan voor de crisis.
Het vertrouwen in het door de Nederlandse overheid gevoerde economische beleid is in het MKB verder gedaald. Meer dan de helft van de ondernemers heeft hierin geen vertrouwen meer. Dit voorjaar had nog 53% wel vertrouwen, maar dat is in een halfjaar verder gedaald tot het niveau van de crisis in 2009.
Bij bedrijfsovernames zijn op dit moment allerlei vakspecialisten betrokken. Daarbij wordt vooral aandacht gegeven aan de rationele en materiële aspecten tijdens het overnameproces. In dit artikel wordt ingegaan op aanvullende aspecten tijdens het overnameproces. En wel de aspecten die de cultuur van een onderneming c.q. de ondernemer - en daarmee het slagen van het overnameproces - bepalen.
De collectieve salarisverhoging in Nederland valt voor 2012 lager uit dan de verwachte inflatie. Dit blijkt uit het Compensation Report 2012 van wereldwijd organisatieadviesbureau Hay Group.
Slecht weer leidt tot een hogere productiviteit onder werknemers dan mooi weer. Het lijkt logisch: wie wordt er op een mooie zonnige dag niet afgeleid door de gedachte om lekker in de zon activiteiten te ondernemen? Nu is het echter ook wetenschappelijk bewezen door onderzoekers van de Harvard Business School.
53% van organisaties scant papieren facturen nog steeds zelf, een kwart scant facturen helemaal niet en een pdf-factuur wordt nog steeds volop gebruikt: het zijn de voornaamste conclusies uit de Global E-Invoicing Study, het onderzoek dat jaarlijks door Basware wordt uitgevoerd.
Het Nederlandse vestigingsklimaat behoort volgens buitenlandse ondernemers tot de meest aantrekkelijke vestigingsklimaten ter wereld. Alleen Finland, Zweden en Ierland doen het nog beter.
Chipmachinemaker ASML kondigt de overname aan van producent Cymer voor 1,95 miljard euro om de productie van zijn nieuwe chipmachines te versnellen. Dat meldt de marktleider uit Veldhoven woensdagochtend. Cymer is al jaren partner van ASML en genoteerd in New York.
Consumenten zijn bereid om duurzame producten en duurzaam vervoer van producten naar winkels in de binnenstad te steunen, zelfs wanneer dit betekent dat ze meer moeten betalen voor producten. Maar dit geldt alleen als zij daartoe een morele verplichting voelen en de sociale druk niet te groot wordt.
Het onderwerp 'nieuwe businessmodellen' staat stevig in de belangstelling. Niet vreemd in tijden die om aanpassing vragen in de wijze waarop bedrijven en instellingen waarde creëren. Wel vreemd is dat de aandacht voor strategische en financiële waardecreatie zich los van elkaar ontwikkelt. Dat is niet handig voor in de praktijk, waar strategie en financiën onlosmakelijk aan elkaar vast zitten. Waar zitten de aanknopingspunten tussen strategische business modellen en de financiële kant van de zaak?
Bestuurders van grote ondernemingen zien het belang van China voor technologische innovatie steeds groter worden. De bestuurders verwachten dat China op korte termijn net zo belangrijk zal worden als de Verenigde Staten als het om technologische innovatie gaat.
Ons pensioen is al enige tijd onderwerp van debat. Pensioenfondsen blijken namelijk niet al te beste beleggingsresultaten te scoren waardoor de pensioenen aan reeds gepensioneerden en toekomstige gepensioneerden onder druk komen te staan en zelfs niet meer gegarandeerd kunnen worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de exploitatie van pensioenfondsen onder een vergrootglas wordt gelegd en verzekeraars met nieuwe businessmodellen ontpoppen.
Ernst & Young maakt vandaag bekend dat het de organisaties Beco Groep B.V. en Beco België N.V. overneemt. De overname van Beco zorgt ervoor dat Ernst & Young marktleider wordt in dienstverlening op het gebied van Corporate Responsibility & Sustainability in België en Nederland.
Qurius maakt bekend dat zij een akkoord heeft bereikt met Prodware inzake de verkoop van Qurius Nederland (inclusief QIPtree) en Qurius Tsjechië. Dit betekent dat de dienstverlening aan klanten is gegarandeerd.
ConQuaestor, onafhankelijke adviesorganisatie voor de CFO met meer dan 400 consultants en interim managers het Treasury opleidingsinstituut Riskmatrix over. De overname past in de nieuwe strategie van ConQuaestor om oplossingen voor alle thema's op de agenda van de CFO te bieden.
Nederland geldt vanouds als een aantrekkelijke thuishaven voor grote internationale ondernemingen. KPMG voorziet dat deze sterke positie de komende jaren onder druk komt te staan. In de afgelopen jaren is al een elftal Nederlandse middelgrote ondernemingen, met een beperkt economisch belang, in buitenlandse handen terechtgekomen. Bovendien krijgen bedrijven steeds lossere banden met het land waarin ze gevestigd zijn.
De huidige marktomstandigheden vragen veel van Nederlandse ondernemers. Ondanks de economische crisis hebben exporteurs de afgelopen jaren kunnen profiteren van de toegenomen vraag uit het buitenland. Zo is de export naar landen buiten Europa de afgelopen 15 jaar met maar liefst 80% toegenomen. Voor ondernemers is het hierdoor nog belangrijker geworden de mix van risicobeheersing en werkkapitaalbeheer te optimaliseren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl