Vertrouwen Nederlands bedrijfsleven in economie neemt licht toe

Het vertrouwen van het Nederlandse bedrijfsleven in de economie is in het eerste kwartaal van 2013 licht gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit het nieuwste International Business Report (IBR) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton.

Voor het eerst in anderhalf jaar (Q3 2011) behaalt Nederland weer een ‘positieve score’ op de wereldwijde optimisme/pessimisme-balans van Grant Thornton International. Ook op Europees niveau signaleren de onderzoekers een licht positieve trend als het gaat om economisch vertrouwen.

Meer Nederlandse organisaties zijn in het eerste kwartaal van 2013 optimistisch(er) gestemd als het groei betreft. Een derde (32%) van de Nederlandse organisaties zegt vertrouwen te hebben in de economische vooruitzichten, tegenover 16% in het laatste kwartaal van 2012. Dit toenemend economisch vertrouwen resulteert in positieve verwachtingen ten opzichte van omzet (58%), winstgevendheid (48%) en export (32%) het komend jaar.

Méér personeel, maar ook bevriezing van salarissen
Circa een derde van de respondenten (30%) verwacht de komende periode extra personeel in dienst te nemen, een stijging van 10% ten opzichte van het vorige kwartaal. Wel denken relatief meer organisaties na over bevriezing van de salarissen. In totaal 62% van de organisaties denkt dit jaar salarisgroei door te kunnen voeren, tegenover 76% in het vorige kwartaal. Als het om verkoopprijzen gaat, zegt circa een kwart van de organisaties (26%) dat deze het komend jaar zullen stijgen, vergelijkbaar met het vierde kwartaal in 2012.

Bron: Grant Thornton

Gerelateerde artikelen