AWVN: loonstijging blijft zeer gematigd

Werken aan werkkapitaal (1)
De loonstijging zal de komende tijd zeer gematigd blijven. De loonafspraken in de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen stabiliseren zich rond 1,3 procent. Dat betekent dat werknemers er het komende jaar gemiddeld dat percentage op vooruitgaan.

Dat stelt werkgeversvereniging AWVN in een reactie op de vandaag verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers.

Volgens het CBS zouden de lonen het afgelopen kwartaal met 1,8 procent zijn gestegen. Die stelling komt volgens een toelichting van AWVN voort uit het gegeven dat het CBS per definitie terugkijkt en de huidige lonen vergelijkt met die van een jaar geleden. De AWVN-cijfers hebben betrekking op recente akkoorden, kijken daarmee vooruit en voorspellen de loonstijging van de komende periode.

Volgens de AWVN-cijfers, die ook door de vakbonden worden erkend, zullen de cao-lonen over heel 2013 ongeveer 1,5 procent stijgen. De loonafspraken die in cao’s worden gemaakt dalen al sinds midden 2011. De door het CBS vastgestelde loonstijging komt voort uit oude cao-afspraken, onder meer uit de eerste helft van 2011.

Werkgeversvereniging AWVN adviseert werkgevers over hun arbeidsvoorwaardenbeleid en -onderhandelingen. AWVN beschikt met zijn cao-databank over de grootste verzameling kwantitatieve cao-informatie van Nederland.

Bron: AWVN

Gerelateerde artikelen