Op verzoek van IIA Nederland wordt momenteel onderzoek gedaan naar Internal Audit bij Nederlandse beursfondsen. De resultaten van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Robert Bogtstra van FSV Risk Advisory, zullen naar verwachting in het voorjaar van 2017 beschikbaar zijn.
De standaarden moesten meer transparantie en relevantie brengen, de vergelijkbaarheid van cijfers verbeteren en de kapitaalkosten omlaag brengen.
De accountancysector moet nog flinke stappen zetten om tot de noodzakelijke kwaliteitsverbetering en cultuur- en gedragsverandering te komen.
Ondernemend Nederland ziet niets in plannen voor uniforme Europese belastingregels voor grote bedrijven. Ons land moet zelf blijven bepalen hoe bedrijfswinsten worden belast, aldus VNO-NCW woensdag in een reactie op een voorstel van die strekking uit Brussel.
Beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen weten in hun jaarverslag weinig concreets te melden over de omgeving en de context waarin ze opereren. Visies op zaken als duurzaamheid, diversiteit, leiderschap en innovatie blijven beperkt tot vaak nietszeggende algemeenheden. En als dit soort thema's al genoemd worden, dan zijn organisaties niet in staat aan te geven hoe zij hier in hun eigen bedrijfsvoering praktisch invulling aan geven. Zo zegt nagenoeg elke onderneming dat ze de klant centraal stelt, maar hoe ze dat doen valt uit vrijwel geen van de jaarverslagen af te leiden.
ABC (Activity Based Costing) werd begin jaren 80 geïntroduceerd als de nieuwe cost accounting methodiek. Ondertussen heeft ABC zich ontwikkeld tot een waardevolle methodiek om strategische en operationele keuzes te maken. Tenminste: dat vinden wij, de boekhouders van het bedrijf.
De best presterende organisaties doen het met 4,8 FTE's . per $1 miljard omzet!
Ondanks dat het BEPS actieplan nog in een vroeg stadium van implementatie zit, is het nu al duidelijk dat dit een wereldwijd regime wordt, met verhoogde tax risico's voor organisaties die zich hier niet aan committeren. Geen tijd dus om achterover te leunen. Experts Charles Marais en Jin Chen van Grant Thornton geven 4 praktische tips.
Helaas heeft ons het zeer trieste nieuws bereikt dat prof. dr. Tjeu Blommaert (1955) op 28 september 2016 is overleden. Hij was al enige tijd ziek.
Er bestaan meer verouderde manieren van werken in het bedrijfsleven, maar het gebruik van spreadsheets voor planning en rapportage is wel een heel kwalijke zaak. Digitale spreadsheets hebben wel zo hun voordelen als flexibele oplossing voor het invoeren van gegevens, maar ze zijn minder geschikt voor meer geavanceerde behoeften, zoals financiële analyse, budgettering en algemene planning.
Anno 2016 wil elk bedrijf innovatief en disruptief zijn, mee in de vaart der volkeren en de technologische kansen grijpen. Zeker ook de CFO, die finance en control-afdelingen moet omvormen tot 'world class finance'-organisaties die het verschil maken bij strategische beslissingen en forecasting. Welke stappen moeten worden gezet om tot zo'n organisatie te komen?
'Drie keer fout, you're out' en 'maak haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt' zijn twee van de zes oneliners waarop deze blog gebaseerd is. De essentie van deze twee oneliners zal niet direct landen, maar ze bevatten absoluut een kern van waarheid en wijsheid.
Als het tegenzit is de overhead (*1), onder het motto "Daar zit vast nog lucht in", meestal de eerste bezuinigingskandidaat. Maar doet éénzijdige bezuinigingsdrang recht aan de functie van overhead? En hoe pakt u het beter aan?
BDO heeft een handreiking gemaakt voor woningcorporaties over de toepassing van de nieuwe richtlijnen voor de jaarverslaggeving. In de 'Praktische handreiking aanpassingen in de jaarverslaggeving 2016 woningcorporaties' geeft BDO toelichting op de veranderde wet- en regelgeving.
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vindt het niet noodzakelijk om twee onderdelen uit het Belastingplan 2017 te lichten en hiervoor afzonderlijke wetsvoorstellen in te dienen. Wiebes schrijft dit in een brief aan de Eerste Kamer.
De invoering van de Wet DBA roept veel vragen op. Volgens Randstad zijn die vragen terecht, maar zijn zorgen die veel zzp'ers zich maken om het wel of niet kunnen voldoen aan de wet onnodig.
Begin juli van dit jaar kwam er een doorbraak in de renteswap affaire: banken zijn akkoord met de afgesproken schaderegeling. Ruwweg komt dit erop neer dat in de meeste gevallen 20 procent van hetgeen is betaald op de renteswap, wordt terug betaald. Daarnaast is er een vergoeding van renteopslagen. Er geldt daarbij een maximale vergoeding van 100.000 euro per onderneming/rechtspersoon. De schadevergoeding wordt verhoogd met de wettelijke rente. Maar vanaf wanneer verwerk je deze schadevergoeding in de commerciële jaarrekening? En wanneer mag/moet je dit fiscaal verwerken?
Zijn de methoden en technieken die controllers tijdens hun studie leerden nog wel relevant nu organisaties in een omgeving werken die inmiddels veel dynamischer en complexer is? Deel 1 van een nieuwe serie.
Tijdens het World Economic Forum in januari 2016 stond klimaatverandering als een van de belangrijkste punten op de corporate agenda. Andere punten waren milieu- en ethische rapportages, en de behoefte om duurzaamheid op te nemen in beleid en besluitvorming. De impact van deze belangrijke nieuwe prioriteiten op CFO's en financeteams zal groot zijn. Evenals de mogelijkheden.
De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015, meldt CBS.
Ruim twee derde van de payroll professionals in Nederland ervaart dat zijn of haar functie zwaarder is geworden de laatste jaren. Deze verzwaring komt vooral door een toename in de complexiteit van het werk (75%), maar ook door een hogere werkdruk (64%).
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil af van de belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm). Dit meldde hij afgelopen zaterdag in de Nationale Autoshow van BNR Nieuwsradio.
Informatieleverancier Sageworks berekent ook dit jaar weer dat accounting-dienstverlening de meest winstgevende ondernemingsactiviteit is.
Over anderhalf jaar moet deze nieuwe standaard geïmplementeerd zijn, maar bijna twee derde heeft nog geen idee van de impact op de balans.
Per 1 mei 2016 is de VAR (verklaring arbeidsrelatie) voor zzp'ers afgeschaft. Met de gelijktijdige introductie van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is de zekerheid die opdrachtgevers in het verleden aan deze VAR konden ontlenen definitief voorbij.
Het Register Belastingadviseurs (RB) is in het algemeen positief over de voorgestelde regels voor de vereenvoudigde teruggaaf van btw bij oninbare vorderingen. Toch moet er volgens het RB nog wat gesleuteld worden aan de voorgestelde regeling.
Eigendomsverhoudingen blijken het investerings-gedrag sterk te beinvloeden. Het onderzoek 'Comparing the Investment Behavior of Public and Private Firms' van Harvard (zie *1) laat zien dat het investerings-gedrag van (Amerikaanse) beursgenoteerde en particuliere (= niet beursgenoteerde) bedrijven verschilt; beursgenoteerde bedrijven investeren veel minder dan vergelijkbare bedrijven in particuliere handen. En hun resultaat, gemeten in Rendement op het Totale Vermogen (RTV), is ook lager. Zulke duidelijke verschillen zou je niet verwachten; je verwacht eigenlijk geen verschil.
De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door burgers, bedrijven droegen een derde van de lasten bij. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De huidige systematieken zijn niet bevorderlijk voor economische groei , noch gericht op het eerlijker verdelen van de welvaart.
De politieke wens om de belastingdruk te verschuiven van arbeid naar consumptie en tegelijkertijd het belastingstelsel te vergroenen en minder complex te maken, is te ambitieus. Het is verstandiger belastingen in te zetten voor hun primaire doel: de btw voor de opbrengst en groene belastingen voor de vermindering van bijvoorbeeld milieuvervuiling of verkeerscongestie. En met die groene belastingen valt nog meer groen resultaat te behalen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl