‘Laat falende accountant klant verliezen’

Als een accountant fouten maakt in de controle op een jaarrekening, mag hij het jaar erna niet nogmaals dezelfde organisatie controleren. Dat voorstel doen

Tweede Kamerlid Bart Snels van GroenLinks: “De Autoriteit Financiële Markten constateerde voor de zomer dat meer dan de helft van de controles op de jaarrekeningen niet deugt. Dat is onacceptabel. Daarom wil ik dat een slechte controle ertoe leidt dat een andere partner of zelfs een ander accountancykantoor de klant over moet nemen. Zo komt er een stok achter de deur om accountants te dwingen hun publieke taak goed uit te voeren.”

In juni concludeerde de AFM dat de kwaliteit van controles door accountants vaak tekort schiet. Een kwaliteitsslag afdwingen door accountants hun klant te laten kwijtraken bij fouten kan daarom helpen, volgens GroenLinks, SP en PvdA. Nu al is er een wettelijke roulatietermijn van tien jaar voor accountancykantoren en vijf jaar voor partners. Na die termijn moet de jaarrekening door een ander accountantskantoor worden gecontroleerd.

Gerelateerde artikelen