Wie de return on investment (ROI) van cloud-applicaties wil berekenen, is vrij snel klaar met de kostenkant. De opbrengsten van dit soort softwarediensten, laten zich daarentegen minder makkelijk berekenen. Toch is een gedegen en eerlijke berekening van cruciaal belang voor iedere organisatie die met cloud-diensten aan de slag wil. Drie factoren bepalen de ROI van cloud-toepassingen.
Het einde van 2012 nadert. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. In mijn vorige blogs schreef ik over de opkomst van nieuwe businessmodellen, zoals BeFrank en Brand New Day, die traditionele spelers in hun markten van alle kanten inhalen. Het jaar 2012 heeft daarmee laten zien dat de tijd van de kaasschaaf voorbij is. Bedrijven hebben medewerkers moeten ontslaan en zijn gestart met reorganiseren. Kortom: 2012 was een roerig jaar met nieuwe florerende organisaties. Wat staat ons in 2013 te wachten?
Er moet meer aandacht komen voor het realiseren van waarde die met de inzet van informatietechnologie bereikt kan worden. Zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven worden grote bedragen aan IT uitgegeven, maar is nog te weinig onderzocht of deze investeringen effectief zijn, of IT werkelijk waarde toevoegt en hoe dit gebeurt. De Rijksoverheid heeft op dit moment alleen al projecten lopen met een geschat budget van 1,7 miljard euro, en bedrijven besteden 2 tot 15 procent van hun omzet aan IT.
Het samenstellen van (management)rapportages is voor financiële professionals een tijdrovende en foutgevoelige klus. Gegevens worden verzameld door diverse collega's en in spreadsheets met behulp van knip-en-plak werk geconsolideerd. Terwijl financials die tijd beter kunnen besteden aan de interpretatie van de overzichten. Er is nu een makkelijke oplossing voor handen.
De financiële sector is aan het veranderen door de vele krachten van buitenaf. De wereldwijde financiële crisis heeft grote impact op de regelgeving, maar er zijn ook nog andere factoren die de banken bezig houden. Een van de belangrijkste veranderingen is mobiele technologie, volgens velen de grootste verandering sinds de komst van de creditcard vier decennia geleden. Deze nieuwe dynamiek bepaalt opnieuw de relatie tussen de bank en haar klanten.
De klok tikt alsmaar verder en de deadline komt steeds dichterbij. Bij de financieel managers staat februari 2014 waarschijnlijk rood omcirkeld in de agenda's. Want dat is de datum waarop Europa overgaat op het nieuw betalingssysteem SEPA (Single Euro Payments Area).
Hoewel Big Data analytics talrijke mogelijkheden biedt om economisch voordeel te halen uit grote hoeveelheden data, wordt slechts 0,5 procent van de wereldwijd opgeslagen informatie (Digital Universe) geanalyseerd. Bovendien is minder dan 20 procent van de data goed beveiligd.
Honderdduizenden Facebook-statusupdates per minuut, miljoenen mailtjes die dagelijks verstuurd worden en ontelbare auto's die alleen al in Nederland langs een sensor van een trajectcontrole rijden. We verzamelen en beheren de laatste jaren enorme hoeveelheden gegevens, afkomstig van social media, websites of sensornetwerken. En plotseling heeft iedereen het erover: Big Data.
In dit derde en laatste deel van de reeks 'waardeberekening van onregelmatige geldstromen' kijken we naar de eind- en contante waarde van een eindige discontinue reeks. Ook sluiten we de reeks af met een helder voorbeeld waarbij we alle besproken vormen van onregelmatig rekenen in de strijd gooien. Complexe berekeningen maken met Excel was nooit zo makkelijk.
In dit tweede deel van de reeks 'waardeberekening van onregelmatige geldstromen' kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij een wisselende rentevoet. We gebruiken hiervoor een voorbeeld van een eindige reeks met wisselende bedragen, waarbij sprake is van een vast bedrag en een afwisselende rentevoet over de verschillende jaren. Een uiterst helder voorbeeld om u deze onmisbare kennis razend snel eigen te maken.
In dit tweede deel van de reeks 'waardeberekening van onregelmatige geldstromen' kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij een wis
Een koelkast in een hotel is tegenwoordig vaak meer dan een omhulsel om drankjes en snacks koud te houden. Vandaag de dag is een koelkast ook een smart device, dat aan de receptie doorgeeft of er alweer iets moet worden bijgevuld. En daar stopt het niet. Dienstverlening van bedrijven is steeds vaker rondom een IT- apparaat gecentreerd.
In 2013 zullen steeds meer bedrijven een beroep doen op geavanceerde technologieën om te voorzien in de veranderende behoeften van hun personeel, de productiviteit te verhogen en klanten nieuwe ervaringen te bieden. Dat is af te leiden uit de belangrijkste zakelijke technologische trends die Verizon voor 2013 heeft geïdentificeerd.
De omzet van software ontwikkelaars en andere IT dienstverleners is dit jaar aan het dalen. Voor 2012 verwacht ING Economisch Bureau een omzetkrimp van 2%. In 2013 kan door licht herstellend vertrouwen bij ondernemers en de korte investeringscyclus van ICT de branche iets herstellen.
Wie als accountants- of administratiekantoor met één leverancier zaken wil doen als het gaat om de aanschaf van software komt meestal bedrogen uit. Er blijken vele leverancier die allemaal een stukje van de (software)puzzel leveren.
Na een artikelenreeks over 'eind- en contante waardeberekeningen voor enkelvoudige bedragen en eind- en contante waardeberekeningen voor regelmatige of met regelmaat groeiende reeksen', gaan we nu in op de waardeberekening van onregelmatige geldstromen. In dit eerste artikel uit de driedelige reeks kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij wisselende bedragen. Via een concreet voorbeeld leert u in no time om deze tips & tricks optimaal in te zetten voor uw meer complexe rekenwerk.
De FFIEC (Federal Financial Examination Council) heeft recent richtlijnen en waarschuwingen uitgegeven voor banken over het gebruik van Cloud Computing, met name het outsourced aspect daarvan. In hoeverre lijkt dit van toepassing op Nederlandse banken?
Veel organisaties gaan gebukt onder een grote hoeveelheid Excel-modellen binnen de organisatie. Meerdere kopieën van hetzelfde overzicht, onduidelijkheid over de kwaliteit van de cijfers, en niemand die precies weet hoe die cijfers tot stand zijn gekomen. Hoe krijg je grip op de Excel-modellen in je organisatie? Hoe voorkom en herstel je de onbeheersbare wildgroei? We zetten vijf elementen op een rij.
Op dit moment staan de media bol van berichten over ingrijpende veranderingen wat betreft huren, hypotheken, pensioenverzekeringen etc. Dit alles is nog maar het begin van wat ons te wachten staat...
SaaS plannings-, budget- en forecast systemen ontgroeien de pioniersfase en zijn daarmee volwassen alternatieven geworden voor de bestaande software leveranciers. Deze SaaS oplossingen bieden vele kostenvoordelen en passen uitstekend binnen de MVO gedachte en het aantrekken en binden van jonge medewerkers.
Het lijkt er op dat er bij de invulling van de governance modellen tijdens de ontwikkel fase, vooral aandacht is voor de leverende kant. Geen aandacht, of zelfs geen rol is er voor de vragende kant. In dit artikel aandacht voor hoe u de rol als opdrachtgever optimaal kunt invullen en kostbare fouten kunt voorkomen.
Het lijkt er op dat er bij de invulling van de governance modellen tijdens de ontwikkel fase, vooral aandacht is voor de leverende kant. Geen aandacht, of
De marktanalyse salarissoftware 2012 biedt inzicht in het aanbod van standaard salarissoftware met daarbij behorende eigenschappen. Op enkele branche specifieke aanbieders na zijn er een kleine 40 aanbieders van standaard salarissoftware binnen Nederland. Dat zijn er minder dan enkele jaren geleden.
De marktanalyse salarissoftware 2012 biedt inzicht in het aanbod van standaard salarissoftware met daarbij behorende eigenschappen. Op enkele branche speci
Vanaf 1 februari 2014 gaat iedereen gebruik maken van een Europese standaard voor overboekingen en incasso's in SEPA (Single Euro Payments Area). Veel bedrijven moeten nog beginnen met het traject en er is daardoor een aanzienlijke kans op filevorming bij banken zodra de deadline in zicht komt. Begin daarom tijdig met de voorbereiding om te voorkomen dat de continuïteit van uw betaling- en incassostromen in gevaar komt.
Bij het berekenen van een spaarplanning komen een hoop variabelen om de hoek kijken: aantal termijnen, interestvoet, gewenste eindwaarde van de spaarreeks, et cetera. Met Excel kunt u dit ingewikkelde stuk rekenwerk gemakkelijk oplossen. Excel-expert Geert Wessels laat u aan de hand van enkele aansprekende praktijkvoorbeelden zien hoe u dit doet.
Kennis is macht. En in het concurrerende informatietijdperk waarin we leven is het van groot belang om direct op de hoogte te zijn van het laatste nieuws op uw vakgebied. Twitter is hiervoor ideaal. Door @finman_nl (Financieel Management) te volgen bent u als eerste op de hoogte van al het relevante (carrière)nieuws, vacatures en vakinformatie.
Hoe lang is het geleden dat je je rijbewijs hebt gehaald? De kans is groot dat je inmiddels in een veel modernere auto rijdt dan bijvoorbeeld dat Opeltje van toen.
In dit artikel gaan we nader in op twee soorten vraagstukken waarbij waardevergelijking van verschillende kasstromen aan de orde is. In dit eerste deel kijken we naar de omzetting van aflossings- of betaalplannen. Dit komt bijvoorbeeld van pas als u een aflossingsplan van een bestaande lening over een langere periode wilt spreiden of juist vervroegd wil aflossen. Excel-expert Geert Wessels legt uit hoe u dit klusje in no time klaart.
Het is van essentieel belang dat organisaties hun aanpak van informatiebeveiliging fundamenteel wijzigen om de risico's van bestaande en opkomende technologie te kunnen pareren.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl