Cloud versus schijnveiligheid

"Nog altijd huiveren veel financiële bestuurders bij het idee om hun bedrijfsprocessen en data in de cloud onder te brengen," zegt André Salomons, cloud-expert, eigenaar van het bedrijf Smart SharePoint Solutions en graag geziene blogger op FM.nl. "Bedrijven die uit angst voor het onbekende alles liever zelf blijven doen, vertrouwen echter op schijnveiligheid," zegt hij.

Tijdens de Financial Systems beurs van 22 mei zal Salomons een prikkelend betoog houden over de razendsnelle ontwikkelingen rond clouddiensten. Hij wil nog niet veel kwijt over zijn presentatie – er komen sowieso beren en beroemde Beatles-covers  in voor – maar legt graag uit waarom geïnteresseerden op de 22e naar het Business Center in Nieuwegein moeten komen. In dit korte gesprek gaat Salomons in op de voordelen van de cloud, de angsten rond beveiliging en de risico’s de zogenaamde cloudmakelaars opleveren.
“Een financial is risicomijdend en risicobeheersend,” zegt Salomons. “Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.” Die voorzichtige benadering is niet per sé een probleem. “Het is ook heel belangrijk om geen onnodige risico’s te nemen. Ik raad bedrijven die meer in de cloud willen werken daarom altijd aan te letten op certificering. In de praktijk blijkt dat alleen de providers van enige omvang investeren in ISAE3402 en de  ISO 27001 standaarden. Hoewel ze weinig ruchtbaarheid aan dit soort certificering geven, hebben bedrijven als Microsoft, Amazon en Facebook hier allemaal in geïnvesteerd.”
Samen met zijn kinderen Serge en Joëlle helpt Salomons bedrijven op weg naar de toekomst, daarbij vooral werkend met Microsoft-producten als SharePoint en Office365. Veel financiële directeuren nog huiverig voor oplossingen in de cloud, merkt Salomons. “Men denkt dat het niet veilig is. Men heeft gehoord van de Patriot Act, maar daar heb je niet van te vrezen, want voor data in Nederland en de rest van Europa geldt Europese wetgeving en niet de Amerikaanse. De Patriot Act heef alleen invloed als je zaken doet met een partij in de Verenigde Staten en je iets doet wat het daglicht niet kan verdragen.”
Volgens Salomons is de beveiliging van data en bedrijfsprocessen juist één van de belangrijkste redenen om over te stappen op cloud. “De beveiliging bij grote cloud-aanbieders als Microsoft, Exact en AFAS is veel beter dan bij jou op de zaak. Je ziet in de praktijk weinig dat een organisatie zelf investeert in dezelfde veiligheidsvoorwaarden – zoals de ISO-certificering. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de backup als je de data in de Cloud hebt ondergebracht. De gerenommeerde providers als een Amazon, Google, Microsoft hebben een spiegel van de data op meerdere fysieke locaties. Een hardwarecrash kan best voorkomen, maar dan weet je tenminste zeker dat de data ook elders staat. Op die manier voorkom je bovendien dat je je baseert op schijnveiligheid.”
__________________________________________________________________________________ 
Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Klik hier om gratis aan te melden voor Financial Systems 2014
__________________________________________________________________________________

“Het is belangrijk dat je als bedrijf een cloudstrategie hebt,” benadrukt Salomons. “Wat doe je wel, wat doe je niet, waarom en wanneer? Een voordeel van cloud is ook de schaalbaarheid. Als bedrijf koop je een hele grote server om maar zeker te zijn, dat hij groot genoeg is. Daarom is het zoveel goedkoper als je die capaciteit elders inkoopt want de datacentra van cloudaanbieders kunnen hun capaciteit veel effectiever gebruiken.”
Een ander belangrijk voordeel van een heldere cloudstrategie is dat je als bedrijf weet met wie je in zee gaat. Salomons: “Er zijn nu veel mensen die het bordje cloud op hun deur spijkeren, maar is die partij er volgend jaar nog? Steeds meer cloudmakelaars steken de kop op en doen zich voor als leveranciers. Zij brengen de diensten onder bij een andere partij en als financial moet je weten hoe dat geregeld is. Je begeeft je op glad ijs met makelaars, want je weet niet hoe betrouwbaar hun oplossingen zijn.”
Wat financials vaak over de streept trekt is de enorme kostenbesparing die de cloud kan opleveren, zegt Salomons. “Je hoeft minder te investeren in servers, vaste activa en mensen, want je betaalt een vast bedrag per maand. Opex vs capex is onder Financials een veel gebruikte vergelijking. Leg die scenario’s eens naast elkaar over een periode van drie jaar en je ziet hoe logisch de overstap is. Cloudaanbieders investeren bovendien voortdurend in nieuwe ontwikkelingen en daar profiteer je direct van mee als klant, zonder dat je een nieuw product hoeft aan te schaffen. Het is bovendien een trend dat bepaalde oplossingen – bijvoorbeeld een business intelligence oplossing als Power BI – alleen nog voor de cloud worden ontwikkeld. Bovendien maakt de stap naar de cloud het veel gemakkelijker om te profiteren van Big Data.”
Andre Salomons is een van de sprekers tijdens Financial Systems 2014 op 22 mei aanstaande in Het Nieuwegein Business Center. Financial Systems is gratis toegankelijk voor personen werkzaam in financiële functies. Klik hier om gratis aan te melden voor Financial Systems 2014

Gerelateerde artikelen