ICT-sector groeit naar 34,3 miljard euro, mede dankzij cloud

Bestedingen aan innovatieve cloudoplossingen zorgen er voor dat de ICT-sector naar verwachting met 2,1 procent bijna drie keer zo snel groeit als de totale Nederlandse economie in 2014.

Dat blijkt uit de ICT-Marktmonitor 2014. In totaal zullen de ICT-bestedingen van Nederlandse bedrijven, overheden en consumenten € 34,3 miljard bedragen.
De invloed van de groeiende cloudbestedingen is duidelijk zichtbaar in het softwaresegment. Private Cloud-bestedingen aan applicatiesoftware groeien in 2014 met 30 tot 40 procent. Ook in het backoffice equipment-segment groeit de populariteit van de cloud. Bestedingen aan opslag in de Public Cloud groeien naar verwachting met 50 procent.
Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT: “De groei van de sector is een bevestiging van de cruciale rol die ICT speelt in onze economie. ICT is de aanjager van economische groei en bepalende voor onze internationale concurrentiepositie. We staan hoog in de ICT-ranglijst van het World Economic Forum en dat moet zo blijven.”
Het vertrouwen in de Nederlandse ICT-sector wordt gedeeld door Minister Kamp van Economische Zaken: “Onze uitgangspositie is goed. Nederland behoort tot de absolute wereldtop van digitale economieën. Zo hebben we een voortreffelijke internetinfrastructuur, zijn aantrekkelijk voor datacenters en cloudproviders en hebben een bloeiende gaming-industrie. Samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen werken we constant aan het versterken van onze digitale economie door in te spelen op de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zo blijven we voorloper in de wereld van de digitale economie en benutten we de kansen die ICT ons biedt.”
Met uitzondering van office equipment, waaronder bijvoorbeeld printers vallen, wordt op alle deelgebieden bestedingsgroei verwacht, met netwerkapparatuur, opslag en software als uitschieters. Dit is in lijn met trends op het gebied van cloudcomputing en de explosieve groei van data. Software is al meerdere jaren op rij een belangrijk groeisegment. De toepassing van ICT is terug te vinden in alle sectoren van economie en samenleving.

Gerelateerde artikelen