Google: Digitale Transformatie ontstaat bij mensen

Onze zustersite CFO.nl sprak met Erik de Muinck Keizer van Google Enterprise over digitale transformatie. "Met Google Enterprise organisatie proberen we bedrijven te helpen om zich succesvol digitaal te transformeren. Maar uiteindelijk ontstaat de digitalisering van een bedrijf natuurlijk bij de mensen die er werken."

Google is een schoolvoorbeeld van een onderneming die -ondanks de huidige omvang- zeer flexibel is gebleven.  De Muinck Keizer: “Onze twee belangrijkste assets zijn onze infrastructuur en onze mensen. “ Werknemers hebben binnen Google zeer veel vrijheid om mee te denken met de strategie van het bedrijf. “We werken hier zoals we leven. Ik geloof daar enorm in. We werken vanuit vertrouwen en hoeven onze werknemers niet te vertellen wat ze moeten doen.”

Een zeer sterke bedrijfscultuur zorgt ervoor dat de mensen die bij het bedrijf werken beschikken over een gemeenschappelijke mindset. De Google-cultuur stroomt bij iedere werknemer bij wijze van spreken door de aderen. Dit vraagt een zeer selectief selectiebeleid aan de poort. “ We werken vaak met interne referenties en zijn zeer secuur in het aannemen van mensen. Stel, ik zou zeggen dat ik per se persoon X zou willen inhuren, dan word ik keihard uitgelachen. Wanneer we iemand aannemen moet daar een breed draagvlak voor zijn. Het is een democratisch proces. Er is altijd een interview panel dat bestaat uit minimaal vier mensen die het unaniem eens moeten zijn dat de sollicitant aangenomen mag worden. Wij zoeken bijzondere mensen die uiteraard een goed stel hersenen en relevante werkervaring hebben,  maar ook nog eens een keer bij onze sterke cultuur passen. Wij zijn een snel veranderende, constant innoverende organisatie. We hebben dus mensen nodig die hier proactief mee aan de slag gaan zonder dat we ze precies vertellen wat ze moeten doen. We nemen hier mensen aan voor Google, pas in de tweede plaats voor een specifieke rol. Hierom stromen mensen hier vaak in op een functie waarin ze kunnen meegroeien met ons bedrijf. Wanneer je hier binnen bent, is de sky the limit.”

Meer lezen over Google? Lees hier het gehele interview met Erik de Muinck Keizer.

Gerelateerde artikelen