Sneller rapporteren ademt kwaliteit

Het leveren van snelle, accurate informatie straalt kwaliteit uit, zegt Janpieter Koning, één van de oprichters van adviesbureau Tacstone La Rive. Tijdens Financial Systems 2014 op 22 mei aanstaande in het Nieuwegein Business Center zal Koning ingaan op de methodes en de voordelen van fast close. In dit interview geeft hij alvast een voorproefje.

Fast close betekent feitelijk zorgen dat je sneller en efficiënter kan rapporteren, aldus Koning. “Daarbij gaat het om allerlei vormen van rapportages, van interne managementrapporten tot wettelijke publicaties zoals jaarverslagen. De slagroom op de taart is als alle periodieke rapportages met één druk op de knop beschikbaar zijn. Dat is best practice. Het betekent dat de finance-afdeling niet meer zit te rommelen in spreadsheets.”
Koning komt oorspronkelijk uit de accountantsstal van KPMG, waar hij in 1987 voor het eerst aan de slag ging.  Na een wereldreis verkaste hij naar de consultants en begon zich te richten op het snijvlak van finance en IT. Na enkele jaren werd Koning partner, maar later werd zijn afdeling verkocht aan IT bedrijf Atos. Het was voor Koning het sein om verder te kijken en na enkele jaren begon hij met enkele medepartners het bedrijf Tacstone La Rive. Daarbij staat Tac voor The Alternative Consultants. De rest van de naam moet internationale allure uitstralen.
“Je mag ons best met een adviesbureau als Accenture vergelijken, maar wij doen het anders en daardoor ook beter,” aldus Koning, die inmiddels met een team van 35 consultants werkt. “We maken bindende resultaatafspraken met onze klanten of leveren topkwaliteit consultants tegen redelijke tarieven  en doen zelfs consultancy in ruil voor aandelen, voor startende organisaties. We starten nieuwe bedrijven en nemen dus ook belangen in veel bedrijven waar we mee werken. Zo kunnen we bedrijven beter maken,  want we managen echt mee.” Op die manier is Tacstone bij betrokken bedrijven van divers pluimage, uiteenlopend van factuurverwerker/debiteurenbeheerder X-pact tot een vijfsterren resort in Suriname.
Tacstone is dus ook nauw betrokken bij rapportages en legt een nadruk op fast close. “Mensen denken wel eens dat dit alleen betekent dat we aan de deadlines draaien, maar dat is helemaal niet zo. Het doel van het proces is om inefficiënties en fouten uit het proces te halen. Bovendien kunnen je dure mensen veel meer met de echte business bezig zijn als zij bijvoorbeeld drie in plaats van vijftien dagen per maand met de standaard rapportages bezig zijn.”
 Tijdens zijn bijdrage aan de financial services beurs zal Koning verder ingaan op de manier waarop fast close tot stand gebracht kan worden. “We hebben een database van de vijftig best practices,” vertelt hij. “Deze lopen uiteen van bewezen manieren om efficiencies te bewerkstelligen, IT-investeringen, het maken van afspraken tot verbeterde communicatie – dat is cruciaal. Je begint met het doorlichten van het proces en in kaart brengen welke mensen zijn daarbij betrokken. IT-verbetering is stap twee.”
__________________________________________________________________________________ 
Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

Volgens Koning is fast close vooral een hot topic bij grote multinationals als Unilever, Shell en ING. “Bijna alle beursgenoteerde bedrijven zijn er mee bezig (geweest). Ik ben zelf betrokken geweest bij fast close operaties bij bijvoorbeeld Akzo Nobel, Philips, ING, Unilever en Wolters Kluwer. Voor dit soort bedrijven levert het enorm veel op als wereldwijde trajecten worden ingezet om rapportages van dag 15 naar dag 6 te brengen. Het voorkomt ook dat een CEO voor de board verschijnt en dingen niet kan verklaren – omdat er op onprofessionele wijze in Excel gerommeld is. Het motto moet ‘zero mistake’ zijn, want er gaat heel veel tijd zitten in het detecteren en corrigeren van fouten.”
Wie Koning tegenkomt tijdens de financial services beurs doet er overigens goed aan om hem te vragen naar vliegende auto’s. “Wij vinden voortdurend nieuwe ventures en zij vinden ons,” zegt Koning over zijn betrokkenheid bij het Nederlandse bedrijfje PAL-V, dat een soort mengvorm tussen een auto en een gyrocopter op de markt zal brengen. “Onze betrokkenheid geeft wel aan hoe ondernemend wij zijn.” En goede PR is het natuurlijk ook voor Tacstone: “Bijna al mijn klanten weten ervan. Ik nodig hen wel eens uit om te komen kijken. Dat toont ook aan wat voor bedrijf wij zijn. Wij zijn geen rapportenschrijvers, droge analisten of schreeuwers, maar ondernemende doeners.”
Janpieter Koning is een van de topsprekers tijdens Financial Systems 2014 op 22 mei aanstaande in Het Nieuwegein Business Center. Financial Systems is gratis toegankelijk voor personen werkzaam in financiële functies. Klik hier om gratis aan te melden voor Financial Systems 2014
Gerelateerde artikelen