Na een artikelenreeks over 'eind- en contante waardeberekeningen voor enkelvoudige bedragen en eind- en contante waardeberekeningen voor regelmatige of met regelmaat groeiende reeksen', gaan we nu in op de waardeberekening van onregelmatige geldstromen. In dit eerste artikel uit de driedelige reeks kijken we naar de eind- en contante waarde van eindige reeksen bij wisselende bedragen. Via een concreet voorbeeld leert u in no time om deze tips & tricks optimaal in te zetten voor uw meer complexe rekenwerk.
De FFIEC (Federal Financial Examination Council) heeft recent richtlijnen en waarschuwingen uitgegeven voor banken over het gebruik van Cloud Computing, met name het outsourced aspect daarvan. In hoeverre lijkt dit van toepassing op Nederlandse banken?
Veel organisaties gaan gebukt onder een grote hoeveelheid Excel-modellen binnen de organisatie. Meerdere kopieën van hetzelfde overzicht, onduidelijkheid over de kwaliteit van de cijfers, en niemand die precies weet hoe die cijfers tot stand zijn gekomen. Hoe krijg je grip op de Excel-modellen in je organisatie? Hoe voorkom en herstel je de onbeheersbare wildgroei? We zetten vijf elementen op een rij.
Op dit moment staan de media bol van berichten over ingrijpende veranderingen wat betreft huren, hypotheken, pensioenverzekeringen etc. Dit alles is nog maar het begin van wat ons te wachten staat...
SaaS plannings-, budget- en forecast systemen ontgroeien de pioniersfase en zijn daarmee volwassen alternatieven geworden voor de bestaande software leveranciers. Deze SaaS oplossingen bieden vele kostenvoordelen en passen uitstekend binnen de MVO gedachte en het aantrekken en binden van jonge medewerkers.
Het lijkt er op dat er bij de invulling van de governance modellen tijdens de ontwikkel fase, vooral aandacht is voor de leverende kant. Geen aandacht, of zelfs geen rol is er voor de vragende kant. In dit artikel aandacht voor hoe u de rol als opdrachtgever optimaal kunt invullen en kostbare fouten kunt voorkomen.
Het lijkt er op dat er bij de invulling van de governance modellen tijdens de ontwikkel fase, vooral aandacht is voor de leverende kant. Geen aandacht, of
De marktanalyse salarissoftware 2012 biedt inzicht in het aanbod van standaard salarissoftware met daarbij behorende eigenschappen. Op enkele branche specifieke aanbieders na zijn er een kleine 40 aanbieders van standaard salarissoftware binnen Nederland. Dat zijn er minder dan enkele jaren geleden.
De marktanalyse salarissoftware 2012 biedt inzicht in het aanbod van standaard salarissoftware met daarbij behorende eigenschappen. Op enkele branche speci
Vanaf 1 februari 2014 gaat iedereen gebruik maken van een Europese standaard voor overboekingen en incasso's in SEPA (Single Euro Payments Area). Veel bedrijven moeten nog beginnen met het traject en er is daardoor een aanzienlijke kans op filevorming bij banken zodra de deadline in zicht komt. Begin daarom tijdig met de voorbereiding om te voorkomen dat de continuïteit van uw betaling- en incassostromen in gevaar komt.
Bij het berekenen van een spaarplanning komen een hoop variabelen om de hoek kijken: aantal termijnen, interestvoet, gewenste eindwaarde van de spaarreeks, et cetera. Met Excel kunt u dit ingewikkelde stuk rekenwerk gemakkelijk oplossen. Excel-expert Geert Wessels laat u aan de hand van enkele aansprekende praktijkvoorbeelden zien hoe u dit doet.
Kennis is macht. En in het concurrerende informatietijdperk waarin we leven is het van groot belang om direct op de hoogte te zijn van het laatste nieuws op uw vakgebied. Twitter is hiervoor ideaal. Door @finman_nl (Financieel Management) te volgen bent u als eerste op de hoogte van al het relevante (carrière)nieuws, vacatures en vakinformatie.
Hoe lang is het geleden dat je je rijbewijs hebt gehaald? De kans is groot dat je inmiddels in een veel modernere auto rijdt dan bijvoorbeeld dat Opeltje van toen.
In dit artikel gaan we nader in op twee soorten vraagstukken waarbij waardevergelijking van verschillende kasstromen aan de orde is. In dit eerste deel kijken we naar de omzetting van aflossings- of betaalplannen. Dit komt bijvoorbeeld van pas als u een aflossingsplan van een bestaande lening over een langere periode wilt spreiden of juist vervroegd wil aflossen. Excel-expert Geert Wessels legt uit hoe u dit klusje in no time klaart.
Het is van essentieel belang dat organisaties hun aanpak van informatiebeveiliging fundamenteel wijzigen om de risico's van bestaande en opkomende technologie te kunnen pareren.
Een organisatie is afhankelijk van software om complexe processen aan te sturen en de prestaties van de organisatie op alle lagen te monitoren. Het goed trainen van medewerkers in het gebruik van de software en het borgen van hun kennis en vaardigheid verhoogt het rendement op de software-investering. In dit artikel leest u hoe u uw investering in tools snel terugverdient door beter gebruik en minder operationeel falen.
In dit laatste artikel uit de reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' leert u via een heldere simulatie hoe u de contante waarde berekent van een groeiende oneindige betaalreeks. Maak nu uw kennis over financieel rekenen met Excel compleet.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft onlangs bekendgemaakt dat de schade door fraude met internetbankieren aanzienlijk is gestegen. Waar in 2011 de schade over een heel jaar 35 miljoen euro bedroeg, bedraagt de schade alleen in de eerste helft van 2012 al 27,3 miljoen euro.
Binnen de financiële sector wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende IT-applicaties. Door fusies en overnames binnen grote organisaties zie je vaak dat iedere organisatie zijn eigen systemen gebruikt en dat deze na afronding van de fusie of overname ook nog grotendeels naast elkaar worden gebruikt. Iets wat onnodig veel geld kost en wat ook de kans op fouten groter maakt. Een interessant voorbeeld is de huidige situatie binnen woningcorporaties.
Steeds meer intermediairs (accountants, administratiekantoren en fiscaal adviseurs) in Nederland weten dat Standard Business Reporting in 2013 het verplichte aangiftekanaal wordt voor de aangiften VpB en IB.
Bedrijven onderschatten het risico op het lekken van data. Ze realiseren zich niet hoeveel onnodige, maar 'gevaarlijke' informatie' ze in huis hebben. Bij een lek kan deze informatie voor grote problemen zorgen voor de maatschappij en voor het bedrijf zelf. Imago- en financiële schade liggen op de loer.
Excel goeroe Geert Wessels legt in de artikel uit hoe u met behulp van de basisfuncties HW de contante waarde berekent voor een eeuwigdurende regelmatige betaalreeks. In de praktijk komt dit bijvoorbeeld voor bij een 'afkoopsom'. Waardevolle kennis voor finance professionals die Excel optimaal willen inzetten bij hun financiële rekenwerk.
In dit vierde artikel van de zesdelige reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' komt de kennis van de voorgaande delen samen. Na het lezen van dit artikel bent u in staat om de eindwaarde, respectievelijk contante waarde, te berekenen van één bedrag in combinatie met een regelmatig betaalreeks. Omdat dit artikel twee zeer heldere voorbeelden bevat is uw tijdsinvestering slechts minimaal om u deze zeer nuttige Excel kennis eigen te maken.
Dit is het derde artikel in de reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' waarin de focus ligt op de eindwaarde respectievelijk contante waarde van een regelmatige betaalreeks. Excel goeroe Geert Wessels laat aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe u de eindwaarde van een dadelijk ingaande betalingsreeks van een x-aantal termijnen berekend. Onmisbare kennis voor financials die meer willen halen uit Excel.
Menige organisatie begint zich te realiseren dat de rol van opdrachtgever van een project, vaak vervuld door een manager uit de staande organisatie, één van de belangrijkste kritische succesfactoren is bij het succesvol afronden van een project. Een project dat in de meeste gevallen onderdeel is van een investeringstraject. Maar bestuurders van dezelfde organisaties realiseren zich ook dat de rol van opdrachtgever een vak op zich is waarvoor specifieke kennis en vaardigheden vereist zijn die verder gaan dan die van een gemiddelde manager.
Voor bedrijven en overheid is ICT de afgelopen decennia een steeds complexer en veelomvattender onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Volgens Chris Verhoef, hoogleraar informatica aan de VU, dien je ICT echter niet als kostenpost, maar als profit center te zien. "Data kun je omzetten in kennis van onschatbare waarde. Op dat punt is nog veel terrein te winnen."
In dit tweede artikel uit de zesdelige reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' maakt u kennis met verschillende functies die u in staat stellen om de eindwaarde respectievelijk de contante waarde te berekenen van één bedrag of kapitaal. Via een concreet voorbeeld en een praktische visuele handleiding leert u in no time om deze functies optimaal in te zetten voor uw meer complexe rekenwerk.
Een kwart (24%) van de bedrijven in Nederland en België is in 2012 gestart met de ontwikkeling van een big data-strategie. Dat blijkt uit onderzoek van QlikTech, specialist in Business Discovery - user-driven Business Intelligence, uitgevoerd onder meer dan 650 bezoekers tijdens de Business Discovery World Tour 2012.
Het toepassingsgebied van financieel rekenen is breed en strekt zich uit van eenvoudige eind- en contante waardeberekeningen tot uiterst complexe formules voor opties en derivaten op basis van risico- en kansberekening. In dit eerste artikel van de zesdelige reeks 'Effectief financieel rekenen met Excel' maakt u kennis met de 5 meest gebruikte financiële functies waarmee u het gros van uw financiële rekenwerk kunt oplossen.
Het toepassingsgebied van financieel rekenen is breed en strekt zich uit van eenvoudige eind- en contante waardeberekeningen tot uiterst complexe formules voor opties en derivaten op basis van risico- en kansberekening. De gemeenschappelijke noemer daarbij is dat de berekeningen in alle gevallen toekomstgericht zijn en dat de elementen tijd en tijdswaarde zich laten uitdrukken in de vorm van samengestelde intrest.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl