Nieuw rapport ICT Accountancy 2020: accountantspraktijk op weg naar de toekomst

Onderzoeksbureau GBNED probeert met het rapport "ICT Accountancy 2020: accountantspraktijk op weg naar de toekomst" accountants- en administratiekantoren een handvat te bieden bij verdere digitalisering en elektronische gegevensuitwisseling, gericht op de toekomst.

Er wordt al veel gesproken over de toekomst van de accountancypraktijk. Zo heeft de NBA in maart 2013 het rapport “MKB-accountant 2020 Visiedocument voor openbaar accountants werkzaam in het mkb” uitgebracht.  
Reden voor GBNED om alle relevante ICT gerelateerde ontwikkelingen nu samen te vatten en ook de accountancypraktijk zelf aan het woord te laten over de mate van digitalisering en hun visie daarover. Van negen kantoren (een mix van accountants- en administratiekantoren) zijn de aanwezige softwaretoepassingen in beeld gebracht, van boekhoud-, salaris- en belastingaangiftesoftware tot digitaal dossierbeheer, managementinformatie en data-analyse. Het gaat dan zowel om ‘on premise’ als ‘cloud’ toepassingen. 
Gericht op de toekomst zijn van deze kantoren de antwoorden op de volgende vragen in beeld gebracht: 
– Welke rol speelt elektronisch factureren en elektronische factuurverwerking op weg naar de toekomst?
– Gaat tussentijds rapporteren de plaats van de jaarrekening voor de ondernemer innemen?
– Welke rol speelt cloud computing op weg naar de toekomst?
– Welke invloed heeft SBR op weg naar de toekomst?
– Welke invloed heeft RGS op weg naar de toekomst?
– Welke (kantoor)functies gaan op weg naar de toekomst verdwijnen?
– Welke (kantoor)functies ontstaan op weg naar de toekomst?
– Welke adviezen heeft u voor collega-kantoren op weg naar de toekomst?
Er is bewust voor gekozen om kantoren die hun medewerking hebben verleend bij naam en toenaam te vermelden in het rapport, zodat sprake is van een zo groot mogelijk inzicht en transparantie. Het gaat om de volgende kantoren: B&P Accountants en Advies, Coney Accountants, Finovion Franchise, Hoornwijck Groep, Ooms accountants belastingadviseurs, Pro Management Onderwijs Support, Quality Accounting, Van de Kamp & Van Gelder Accountants en Adviseurs en Wil Dorenbos Accountant en administrateur.
 
In het rapport wordt tevens de visie gedeeld van prominente deskundigen, te weten: drs. M.H. (Menno) Kooreman – manager SRA Automatisering, drs. R.IJ.M. (Rob) Kuipers – Rijksregisseur Standard Business Reporting, Prof. dr. J.P.J. (Hans) Verkruijsse RE RA – Voorzitter XBRL Nederland en Hoogleraar Bestuurlijke Informatievoorziening Universiteit van Tilburg en J. (Jan) Wietsma AA – Kennispartner Visie, strategie en innovatie Full Finance,  Bestuurslid ledengroep Accountants in Business (NBA), Voorzitter Bestuur Stichting Kredietpaspoort.
 
Het rapport wordt periodiek bijgewerkt met relevante informatie en biedt daarmee voortschrijdend inzicht in de relevantie van ICT ontwikkelingen voor de accountancy. 
Kantoren die hun steentje willen bijdragen door hun softwarelandschap en visie  te delen in het rapport zijn van harte welkom.
Het rapport is gratis op te vragen via http://www.ictplaza.nl/brx/4942/2
__________________________________________________________________________________

 
Financial Systems – De IT beurs voor financiële professionals
Financial Systems richt zich primair op financieel eindverantwoordelijken van bedrijven en instellingen in de bovenkant van het MKB. Dit segment herbergt circa 100 duizend bedrijven in uiteenlopende branches. Daarnaast behoren accountants en overige financiële professionals in adviserende beroepen tot de bezoekersdoelgroep. Bent u actief in de Nederlandse IT-markt en richt u zich op deze doelgroep? Dan is dit het moment om uw toegevoegde waarde te tonen. 
Voor meer informatie over de mogelijkheden of een vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met
Tim Bosman via tbosman@alexvangroningen.nl, T: 020 5788909.

__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen