Terwijl de ogen van de wereld vorig week waren gericht op Live8, de terreuraanslagen en natuurlijk de G8, voltrok zich in Rusland in stilte een hoopgevende gebeurtenis: een aandelenruil tussen Shell en Gazprom.
Hoe nu? Consultancybedrijf Accenture heeft een afdeling voor financieel advies opgezet, die moet concurreren met de grote accountantsbedrijven in Nederland. Het adviesbedrijf mikt op klanten die hier niet meer voor willen aankloppen bij hun externe accountant. Maar bestaan er dan nog accountantskantoren die ook advies aanbieden?
"Veel oude wijn uit diepe zakken", zo is de reactie van de pers op de plannen die John de Mol heeft voor zijn nieuwe familiezender Talpa. Waarbij de belangstelling vooral uitgaat naar die diepe zakken van De Mol. Wat drijft deze man? Hoe kon hij zo rijk worden? En, misschien wel interessanter, hoe kunnen wij net zo rijk worden als hij?
Ruim eenderde van de Nederlandse beursfondsen heeft in het eerste kwartaal van 2005 een positieve verwachting gegeven met betrekking tot de winst- of omzetontwikkeling voor de rest van het jaar. Het gaat dus goed. Of niet?
Eenmaal per jaar reikt de redactie van deze site de Azijnpisser Award uit. Meestal is dat een hele klus. Maar dit jaar kostte het de jury weinig moeite een winnaar uit te kiezen.
Zou Unilever een analyse hebben gemaakt van de relatieve waardering van Unilever ten opzichte van zijn concurrenten? Je komt er niet achter. Terwijl het niet zo'n onzinnige vraag is, hooguit een lastige.
Ook de presentatrice Caroline Tensen is door John de Mol verleid om naar Talpa te komen. Maar niet getreurd, want het aloude 'Het spijt me' wordt uit de mottenballen gehaald. Deze week werd een proefaflevering opgenomen.
Deze week trekt Willy Biewinga zich terug als voorzitter van de Raad van Bestuur van Deloitte Nederland. Hij gaat zich helemaal richten op de op de internationale praktijk van Deloitte. Een promotie met een luchtje.
Wanneer weet je zeker dat je mislukt bent? Als mensen die dezelfde kansen hebben gehad als jij veel meer van hun leven gemaakt hebben. En dat terwijl ze toch echt niet veel getalenteerder waren. Sinds kort weet ik zeker: ik ben een mislukkeling.
Zoals elk jaar reikt het aan deze site gelieerde tijdschrift Chief Financial Officer de prijs voor de beste CFO van het jaar uit. Elk jaar weer een onmogelijke opgave, dit jaar helemaal. Want de CFO die dit jaar als beste naar voren komt, moet wel bijzonder veelzijdig zijn.
Hoe zal minister Zalm worden herinnerd? Als de man die ons de euro bracht. Van harte ging het niet altijd. Maar het moet gezegd, Zalm heeft altijd zijn best gedaan de euro niet af te vallen.
Wat hebben de koningin, topmannen en Jack Spijkerman gemeen? Dat ze veel verdienen. Dat hun inkomsten niet op een normale manier tot stand komen. En dat voor hen andere regels gelden dan voor u en mij. Regels die ze overtreden als ze even niet opletten.
Moeten we straks voor of tegen een nieuwe Europese grondwet stemmen? Willen we meer Europa of minder Europa? Voor wie nog aarzelt: u verkeert in goed gezelschap. Zelfs Unilever-topman Antony Burgmans weet het niet.
Het hing al een tijdje in de lucht, en vorige week was het zover: Thony Ruys moest opstappen als CEO bij Heinken. Verklaarbaar, gezien de tegenvallende resultaten van de afgelopen maanden. Maar zo slecht heeft Ruys het niet gedaan.
Je kunt veel van de pas overleden prins Rainier III van Monaco zeggen, maar niet dat hij een slecht financieel manager was. Hij leidde zijn land als een bedrijf. En dat bedrijf floreerde. Maar hijzelf ...
Je kunt van de pas overleden paus Johannes Paulus II veel zeggen, maar niet dat hij een briljant financieel manager was. Sinds de lucratieve dagen van de roofridders en de kruistochten zat het de katholieke kerk zakelijk gezien toch al niet mee, maar de laatste jaren is het in hard tempo achteruit gegaan met de financiële gezondheid.
Plotseling gonsde het in ons bedrijf van de levendige discussies: een plan van onderdirecteur Thom, er zou waarschijnlijk een gekozen divisiedirecteur komen. Nee, het was nog geen uitgemaakte zaak, maar het leek slechts een kwestie van tijd. Dachten we.
Boontje Bernie is toch om zijn loontje gekomen: de oud-topman van Worldcom, Bernard (Bernie) Ebbers draait waarschijnlijk voor jaren de gevangenis in vanwege zijn aandeel in het geknoei met de boeken van Worldcom. Maar dit betekent nog geen terugkeer naar de situatie van voor de grote financiële schandalen. Neem de relatie tussen accountant en ondernemer: die staat nog steeds onder druk.
Nederland is een handelsnatie, altijd al geweest. Helaas telt ons land ook een aantal bedrijven dat innovatief meent te moeten wezen. Het is te hopen dat de hoge heren in Den Haag ze het land uit jagen. Enkele adviezen.
Wat insiders al verwachtten is gebeurd: het supermarktconcern Laurus is vorig jaar door de prijzenslag met concurrenten als Ahold en Schuitema diep in de verliezen beland. De eigenaar van Edah meldde van de week dat het verlies is uitgekomen op 128 miljoen euro. Hoe nu verder met Edah?
Wat moet een bedrijf waarvan de topman is vertrokken wegens slechte prestaties? Met het vertrek van een falende leider zijn de problemen nog niet opgelost. Neem de voetbalcub Ajax: met het ontslag van trainer Ronald Koeman verbeteren de resultaten nog niet vanzelf. Er moet een nieuwe trainer komen. Een blik in het recente verleden leert wie het meest in aanmerking komt.
Patenten, copyright, octrooien: weg ermee. Het is jammer voor de betrokken bedrijven, uitvinders en artiesten. Maar de wereld is net zo goed of zelfs beter af zonder.
Het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar China en andere lage-lonenlanden kost Nederland niet meer dan 1 procent werkgelegenheid. Laagwaardige banen verdwijnen en maken plaats voor hoogwaardig werk. Hoe komt dat toch? Waarom hoeven we niet bang te zijn voor China?
Het is naar maar waar. Af en toe moet ook een financieel directeur communiceren met de buitenwereld, en de pers te woord staan of met z'n kop op televisie. Zeker als het slecht gaat met het bedrijf. Dat blijkt erg lastig.
De Pavlov-reactie van bedrijven als het iets slechter gaat is bezuinigen. Oók, ja juist op personeelskosten. Terwijl je ook anti-cyclisch kunt investeren in personeel.
Al jaren horen we dat Schiphol naar de beurs moet. Vorig jaar heeft het kabinet eindelijk toestemming gegeven voor een beursgang. Maar waarom zou het bedrijf eigenlijk? Met het ontslag van COO Van Lier Lels wordt die vraag actueler dan ooit.
De gevolgen van de zeebeving en de daarop volgende tsunami zijn nauwelijks te beschrijven. Het menselijk leed is groot. Niet alleen in Azië maar ook in Europa. Het komt dan wellicht wat klinisch over om hier de gevolgen van deze ramp te beschrijven voor de ontwikkelingen van de financiële markten.
De koersontwikkeling rondom de Kerstdagen moet op de valutamarkten altijd sceptisch worden benaderd. De handel is dun en er kunnen opzetjes worden gemaakt. Dat bleek ook afgelopen week. Terwijl 2004 werd afgesloten met de koersrecord van de euro versus de dollar klom de Amerikaanse munt in de eerste week van 2005.
KOERSVERANDERINGEN Wat dat betreft is er weinig veranderd door de jaarwisseling. Immers de AEX index steeg vooral door de financiële waarden. De koersen begonnen het nieuwe jaar goed. In een week tijd werd ruim 50% van de koerswinst geboekt van de winst die over geheel 2004 werd gerealiseerd.
Het Amerikaanse beursjaar is slecht begonnen. In de eerste week van het jaar leverden alle grote indexen in waarde in. Volgens sommige analisten een voorbode van een slecht beursjaar.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl