Money Matters: 225.000 euro

fallback
225.000 euro boete, hebben de hoofdrolspelers in de Ahold-zaak gekregen. Veel te weinig, vinden partijen als de Vereniging van Effectenbezitters. En terecht, want wat is nou 225.000 euro boete?

Wat doet zo’n Cees van der Hoeven met 225.00 euro? Of liever gezegd, waar kan hij op besparen, nu hij 225.000 euro moet aftikken? Een schatting:

– Een jaartje boodschappen doen (bij Dirk van den Broek, want bij Albert Heijn kan hij zich niet meer vertonen): 365 * 100 euro = 3.650 euro.

– Maandelijkse Botox-behandelingen van de ’trofee wife’, de hoogblonde Annita. Ja, ja, de voormalig presentatrice van het programma Trendies Beauty wordt ook een dagje ouder en kan niet zonder. 12 * 200 euro = 2.400 euro.

– Alimentatie ex-vrouw. Hoort erbij. Laatst werd een topman van een AEX-fonds gevraagd naar welke goed doel hij wel eens geld overmaakte. ‘Mijn ex-vrouw’, zei hij toen, ‘is dat ook een goed doel?’ Van der Hoeven doneert maandelijks 7.000 euro aan zijn goede doel = 96.000.

– De jaarlijkse reunie bij Vindicat in Groningen. Als oud-president van deze studentenclub moet Van der Hoeven er op en top uit zien. Kosten zonnebank, kapper, schoonheidsspecialiste: 350 euro. Drankjes zijn voor Van der Hoeven gelukkig gratis. De overnachting eveneens!

– Mediatraining. Dure jongens, hoor, de Eliassen en Huyskens en Istha’s en hoe ze allemaal ook mogen heten. En hun toegevoegde waarde is twijfelachtig. (Zou het beeld dat de media hebben geschetst van Van der Hoeven zonder zijn pr-adviseurs rooskleuriger zijn? Het valt te betwijfelen). Gelukkig zijn deze kosten zakelijk aftrekbaar, maar ja, je moet het wel voorfinancieren. De BV Van der Hoeven zit gelukkig goed bij kas dankzij de ‘Telfort-deal’. Die 45.000 euro kunnen er ook wel af.

– Tennis, golf. Ook wie in de luwte van het zakenleven opereert kan niet zonder. Sterker nog, juist wie in de luwte opereert moet tennissen en golfen, want waar zou hij anders zijn zakelijke contacten moeten opdoen, nu hij zich niet meer kan vertonen in het reguliere circuit? 10.000 euro

– Voor het zeiljacht geldt hetzelfde. Een verwoed zeiler is Van der Hoeven nooit geweest, maar ja, het hoort erbij als je erbij wilt horen. En waarom kopen als je ook kunt leasen? Scheelt geld, scheelt onderhoud. 7.000 euro.

– Het huis van de Van der Hoeventjes in Loosdrecht staat te koop, maar zo lang het niet verkocht is (misschien besluiten ze er toch te wonen), kost het hen maandelijks 5.000 euro. Totaal: 60.000 euro

– Spoedcursus boekhouden. Toen Van der Hoeven in 1985 aantrad als financiële topman van Ahold, ‘moest er nog even getest worden of mijn boekhoudkennis wel voldoende was’, zei hij in 1994, een jaar na zijn aanstelling als eerste man bij het supermarktconcern. ‘Dat was ook logisch, want mijn boekhoudkennis was matig en is dat trouwens nog steeds.’ 600 euro

Een jaartje of twee sober leven en Van der Hoeven voelt de pijn in zijn portemonnee niet meer.