Money Matters: De Schumacher van de lage landen

fallback
De beloning van topbestuurders is weer eens punt van discussie. En weer gaat de aandacht uit naar bestuurder Michiel Boersma van Essent. Financieel Management vond hem bereid enkele vragen te beantwoorden.

– Mooie auto heeft u, meneer Boersma…

– Waarom zou ik geen Ferrari mogen hebben? Formule 1-rijders hebben ook zo’n auto. Waarom ik dan niet? Het is een marktconforme auto.

– Vorig jaar was er ook kritiek op uw exorbitante auto. Toen heeft u een ietsje kleiner model gekozen. Gaat u dat dit jaar weer doen?

– Nee hoor, ik heb het afgelopen jaar geweldig gereden. Klanten, aandeelhouders en commissarissen: allemaal zijn ze dolgelukkig met me. Ik zou mijn auto dit jaar eigenlijk flink moeten pimpen.

– Ik kan me geen gewonnen race herinneren…

– Essent heeft het in het afgelopen jaar fantastisch gedaan. Dankzij mij.

– Niet dankzij de gestegen energieprijzen? Wat heeft u bijgedragen? Toch niet alleen in uw benzineslurpende sportauto rondrijden waardoor de benzineprijs is gestegen?

– Mijn auto is volledig in overeenstemming met de zwaarte van mijn functie. Moet je eens kijken waar mensen van mijn statuur in het buitenland in rijden. Als Nederland niet oppast, emigreren hoogwaardigheidsbkeleders zoals ik. Komt mijn auto ook beter tot zijn recht. Veel bredere autowegen.

– U vindt dus niet dat er een verschil is tussen Formule 1-rijders en mensen zoals u zelf. Die we – met alle respect – toch in de categorie mooiweerrijders mogen scharen. Tenslotte zit u niet bepaald in een concurrerende omgeving.

– Juist in een niet-concurrerende omgeving is het moeilijk autorijden. U moest eens weten hoe ik me moet inhouden als ik ’s ochtends naar mijn werk rijd. U moest eens weten met wat voor mensen ik moet samenwerken: de professionele ondersteuning die Formule 1-rijders hebben, mis ik ten ene male. En u moest eens weten wat voor een rammelende organisatie Essent eigenlijk is. Dat ze dat dure contract van mij hebben ondertekend geeft het al aan.

– Maar als u eigenlijk een Formule 1-coureur bent, waarom stapt u dan niet over? In het Formule 1-rijden komt u toch veel beter tot uw recht? Dat moet voor u toch een professionele uitdaging zijn?

– Ik ben daar gek. Als ik een professionele uitdaging zocht, had ik me uiteraard nooit bij het team van Essent aangemeld.