Projecten dragen niet altijd optimaal bij aan de doelstellingen van een bedrijf. Portfolio governance biedt uitkomst. Door portfolio governance krijgt het hogere management bovendien een overkoepelend beeld van alle projcten en programma's in een bedrijf.
Het steeds verder oprukkende kortetermijndenken onder aandeelhouders is menig bestuurder een doorn in het oog. Lijdzaam toekijken hoe deze trend zich voortzet kan. Maar is er dan echt niets tegen te doen?
Vormt de opkomst van China als economische grootmacht voor Nederland een bedreiging of een kans? Vooral een bedreiging, was de sombere conclusie van de vorige rondetafelbijeenkomst van Chief Financial Officer en Spyker Cars. Een heel andere zienswijze heeft Pieter Verboom, CFO van Schiphol Group. Voor een select aantal CFO's zette hij zijn visie uiteen over de vele kansen die China biedt.
In de concurrentieslag met internationaal opererende ondernemingen kan benchmarking een machtig wapen vormen. Zeker als het gaat om niet-primaire processen heeft benchmarking zin. Of het nu binnenlandse of buitenlandse ondernemingen betreft: leidende bedrijven waar ook ter wereld geven een goed voorbeeld dat goed doet volgen.
AEGON heeft meer dan de meeste andere bedrijven werk moeten verzetten om alle nieuwe corporate-governanceregels door te voeren. CFO Jos Streppel is er nog altijd 70 procent van zijn tijd aan kwijt en alleen al in 2004 kostte het AEGON 35 miljoen euro om aan alle nieuwe regels te voldoen. Toch is de effectiviteit volgens Streppel slechts beperkt: "Onze cijfers zijn vanwege IFRS een puzzeltje. En zo'n fraude als met Paul V. kan morgen weer plaatsvinden."
Na het softe intermezzo van de jaren negentig is het tijd dat de mathematische benadering van administratieve controle weer de boventoon gaat voeren. Dit kan belangrijk bijdragen aan het doelmatiger inrichten van organisaties, administratieve processen en waardestromen. En de nadruk kan worden gelegd op fraudepreventie in plaats van op het 'ontdekken' van fraude.
In snel tempo neemt de hoeveelheid overnames en fusies toe, vooral in Nederland. Maar het gaat niet altijd even doordacht. Het is alsof de lessen uit het verleden maar niet willen doordringen.
De tijden dat de controller zich als een schim achter zijn CFO kon verschuilen zijn voorbij. Nieuwe regels, lastige vragen van accountants en van bestuurders dwingen de controller uit de schaduw te treden. De vraag is hoe. Op het tweede Jaarcongres Controlling werd geprobeerd een antwoord te vinden op deze vraag.
De trend naar shared service centers zet door, en financial SSC's vormen geen uitzondering op deze regel. Wanneer bedrijven een SSC hebben, wordt de vervolgvraag: Wat nu? Er is nu eenmaal een grens aan het aantal te verwerken transacties binnen accounts payable, customer care of HR.
Small caps waren jarenlang uit de gratie. Sinds het dieptepunt van 2003, toen de beurzen werden geteisterd door Golfoorlog, SARS en recessie, heeft zich evenwel een belangrijke kentering voorgedaan. Zijn small caps onderhand niet weer overgewaardeerd?
Momenteel zijn veel organisaties bezig SOX-compliant te worden. Veel inspanningen zijn gericht op het afgeven van de eerste SOX-verklaring over de kwaliteit van het interne beheersingssysteem. Maar al te vaak blijft onderbelicht dat de organisatie niet alleen SOX- compliant moet worden, maar ook moet blijven. Hoe zorgt u voor verankering van de SOX-activiteiten?
De jaarafsluiting staat voor de deur. Wat waren de belangrijkste trends op het terrein van controlling in het afgelopen jaar? En wat zijn de grote veranderingen voor het komende jaar? Een beschouwing van hoogleraar controlling Dirk Swagerman.
Driedubbele omzetcijfers zijn inmiddels doodnormaal voor TomTom. Vier jaar geleden ging het bedrijf nog bijna op de fles, maar sinds afgelopen voorjaar is het een beurslieveling met een onstuitbare koers. CFO Marina Wyatt, ingevlogen om de beursgang in goede banen te leiden, zorgt ervoor dat TomTom het financiële hoofd koel houdt.
Het jonge energiebedrijf Oxxio heeft sinds de oprichting in 2000 zijn klantenbestand exponentieel zien groeien. Het debiteurenrisico vertoonde echter een parallelle groei. Het werd dus tijd dat Oxxio structurele maatregelen ging nemen om dit risico te beheersen. Twee jaar geleden werd onder leiding van Ira Hientzsch een afdeling Credit & Collection op poten gezet. Inmiddels is credit management een volwaardig onderdeel van deze snelgroeiende energieleverancier.
Adviesbureau Fugro won de Henri Sijthoff-Prijs voor de beste financiële verslaggeving over het jaar 2004 in de categorie 'Mid- en Smallcap'. André Jonkman, Chief Financial Officer van Fugro N.V roemt de sturende en uitvoerende activiteiten van de controller.
Het financiële jaarverslag van ABN Amro over het jaar 2004 was de beste van de Nederlandse AEX bedrijven, zo werd vorige maand bekendgemaakt. Het komende jaar wil de bank dat niveau handhaven. Het is volgens Gerhard Zeilmaker, group controller bij ABN Amro, een uitdaging het jaarverslag begrijpelijk en transparant te houden, ondanks de grote hoeveelheid vereiste data.
Chemieconcern DSM gaat USD 8 miljoen investeren in de bouw van een fabriek in China. Dat heeft het Heerlense concern vandaag bekendgemaakt. Het betreft een fabriek voor zogenoemde sizings dat door DSM Composite Resins wordt neergezet op een bestaande productielocatie van DSM in Shanghai.
Welke CEO heeft de afgelopen drie jaar de beste overnamestrategie laten zien? Dat vroegen we 60 fusie- en overnamespecialisten. Jan Aalberts, Rob van den Bergh, Peter Elverding, Gert-Jan Kramer en Wim van Vonno kwamen als favorieten uit de bus. Hier stellen we de CEO's en hun tactieken voor.
Wat hebben Rijkman Groenink, Ad Scheepbouwer, Klaas Wagenaar, Ron Icke en Gerard Sanderink met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal CEO en genomineerd voor Best Acquisition. Wie gaat er met de felbegeerde prijs vandoor? We stellen hier de genomineerden en hun deals voor.
Klaas Wagenaar maakte als CEO van Getronics de overnamestrijd om PinkRoccade van nabij mee. Het was de eerste aandeelhoudersrevolte na de invoering van de corporate governance code Tabaksblat. 'Het moeilijkste is als je achter de coulissen niets kunt doen.'
Klaas Wagenaar, CEO van Getronics, en Ad Scheepbouwer, CEO van KPN, reageren verheugd op hun nominatie in de categorie Best Acquisition. Wagenaar: 'Altijd leuk als specialisten dit een bijzondere deal vinden.'
Hoe kan het vertrouwen in het bedrijfsleven bij beleggers en andere partijen worden hersteld? Door de 'transparantie' te bevorderen, althans dat is de leidende gedachte achter alle nieuwe Corporate Governance-wetten en regels. Maar die transparantie is ver te zoeken.
Het succes van een goede CFO ligt in een brede aanpak. Althans, zo denkt Frank de Moes - CFO bij Redevco Europe - erover. Een CFO moet samenwerken met andere disciplines en vakgebieden. 'Je kunt wel heel veel en heel snel willen, maar je moet het niet in isolement doen.'
Wormer/Almere, 1 december 2005 - Winkelorganisatie Prénatal Moeder en Kind BV heeft besloten haar financiële administratie uit te besteden en met ingang van 1 december aanstaande onder te brengen bij Accounting Plaza, de specialist op dit gebied. Prénatal heeft daarvoor een contract afgesloten met Accounting Plaza dat gevestigd is in Wormer. De betrokken personeelsleden gaan met ingang van donderdag 1 december over naar Accounting Plaza; voor hen biedt Accounting Plaza, als financieel specialist meer mogelijkheden voor een verdere carrière.
Vijf toppers in overnamebegeleiding: Dirk Brouwer (Sequoia), Maarten Wolleswinkel (Holland Corporate Finance), Robert Schuman (Nielen Van Schaik Schuman), Onno Sloterdijk (KPMG) en Rob Oudman (BNP Paribas). Wie gaat er 7 december met de award voor Best M&A Advisor vandoor?
Sytze Marseille is sinds 1 september CFO geworden van de Foreign Media Group. Hij werkte hiervoor als Finance Director bij Guhl in Duitsland en als Director Finance bij Nuon, divisie Network Services.
John Schoonhoven treedt per 1 januari 2006 terug als financieel directeur van AM NV. De voortgang van de strategische oriëntatie, die heeft geleid tot een voorgenomen bod op AM, grijpt hij aan om zijn horizon verder te verbreden. Vanaf volgend jaar start hij de onderneming Tiansa Beheer BV, die zich onder meer bezighoudt met 'finance consultancy & interim management'.
Grote Nederlandse bedrijven denken er sterk over om grote delen van hun debiteurenportefeuilles te gaan verkopen aan gerenommeerde, kapitaalkrachtige incasso-organisaties. Vaak gaat het hierbij om portefeuilles van vele tientallen miljoenen euro's. Deze nieuwe trend is bevestigd tijdens het door EDR Credit Services georganiseerde symposium 'Cash Flow aan de Amstel'. Het opkopen van debiteurenportefeuilles wordt in de Verenigde Staten en in sommige Europese landen al langer in de praktijk gebracht. Het Nederlandse bedrijfsleven had lange tijd schroom om hiertoe over te gaan, maar begint zo langzamerhand ook de voordelen hiervan in te zien.
Wat gebeurt er als de dollar opeens keldert? Die vraag stond centraal in de vorige week uitgezonden documentaire 'De dag dat de dollar valt'. Een vraag die actueel lijkt, gezien de overwaardering van de Amerikaanse munt. Maar hoe waarschijnlijk is een plotselinge devaluatie van de dollar?
Wie zijn de toppers in het sterk concurrerende veld van private equity? Hier stellen we ze aan u voor. In de categorie Best Private Equity House zijn Marcel Boekhoorn (Boekhoorn M&A), Boudewijn Molenaar (Gilde), Rob Thielen (Waterland), Stef van Doesburg (Greenfield) en Zoran van Gessel (Bencis) genomineerd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl