Verzet aandeelhouders Philips tegen beloningen

De aandeelhouders van elektronicaconcern Philips hebben het nieuwe beloningspakket voor topbestuurders afgekeurd. Dit is niet eerder in Nederland voorgekomen. Onlangs dreigde de politiek met fiscale maatregelen tegen topbeloningen omdat het bedrijfsleven hierin zelf geen grenzen stelde.

Een meerderheid van 57 procent van de aandeelhoudersvereniging verwierpen het voorstel. Dit is mede te danken door de steun van buitenlandse beleggers die het negatieve stemadvies van ISS RiskMetrics opvolgde. ISS RiskMetrics is een invloedrijke internationale adviseur van aandeelhouders.

De reden voor het negatieve stemadvies was dat de beloningen niet in overeenstemming waren met de geleverde prestatie. Het bestuur van Philips overweegt een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen om daar een beter voorstel te presenteren.

Recentelijk ontstond er ook ophef over de beloning van ABN AMRO topman Rijkman Groenink die over 2007 een bonus van 1,4 miljoen euro krijgt boven de vertrekregeling van 30 miljoen. Dat terwijl ABN AMRO de winstdoelstellingen van 2007 niet heeft behaald.

Gerelateerde artikelen