Aanpassing beloningsbeleid bij Unilever

Door de benoeming van de Amerikaan Jim Lawrence als nieuwe CFO van Unilever, komt het levensmiddelenconcern voor een probleem te staan. Lawrence gaat namelijk zoveel verdienen dat het beloningsbeleid aangepast moet worden. Om dat te kunnen doen is toestemming nodig van de aandeelhouders.

Unilever wil Lawrence 3,5 keer zijn basissalaris uitkeren als maximaal haalbare bonus. Dat mag niet, want de bonus mag slechts twee keer het salaris bedragen. Unilever gaat nu hun aandeelhouders vragen om een speciale uitzondering te maken voor Lawrence.

Als argument voor de uitzondering voert het bedrijf aan dat Lawrence veel potentieel heeft en een belangrijke bijdrage kan leveren aan de organisatie. De aandeelhouders zullen de kwestie op 15 mei bespreken.

In 2007 gingen de bestuurders van Unilever er reeds flink op vooruit. Topman Patrick Cescau verdiende maar liefst vier miljoen euro. Dit is ruim 33 procent hoger dan een jaar eerder. De nummer twee en drie gingen er met nog grotere bedragen op vooruit. Namelijk met 46 en 42 procent. De groei in beloningen ligt hoger dan de winst die het concern maakte. De winst groeide in 2007 met circa tien procent.

Gerelateerde artikelen