Strijd rond topinkomens houdt aan

Voorzitter van het FNV Agnes Jongerius vindt dat minister Wouter Bos van financiën meer moet doen tegen excessieve topinkomens in het bedrijfsleven. Ze zei dit naar aanleiding van recente berichten waarin werd gemeld dat topbestuurders van AEX-bedrijven er in 2007 met 23 procent op vooruit zijn gegaan.

Van de AEX-bedrijven voert topman Jeroen van der Veer van Shell de lijst aan met een jaarinkomen van 9,4 miljoen euro. Tweede op de lijst is Nancy McKinstry van Wolters Kluwer met 8,5 miljoen euro. Daarna volgt Crispin Davis van Reed Elsevier met 8,3 miljoen. Ook werd onlangs bekend dat Jean-Paul Votron, bestuursvoorzitter van Fortis een verhoogde bonus van 2,5 miljoen euro heeft ontvangen.

Jongerius gaf aan dat het FNV binnenkort de commissie Frijns gaat aansporen om de code-Tabaksblat te verscherpen. Deze code is bedoeld om zelfverrijking onder topbestuurders tegen te gaan. Ook gaf ze aan verheugd te zijn over het verzet van Philips’ aandeelhouders tegen het nieuwe beloningspakket voor bestuurders van het elektronicaconcern.

Gerelateerde artikelen