Een op de zes financials kiest voor zelfstandig ondernemerschap

Eén op de zes werkzame financials ziet het zelfstandig ondernemerschap als aantrekkelijke (nieuwe) functie. Ook geeft 10 procent aan dat het hebben van een eigen onderneming een belangrijk einddoel is in het beroepsleven. Dit blijkt uit onderzoek onder 353 financials uitgevoerd door Intelligence Group.

Uit het onderzoek blijkt dat financieel economen (‘financials’) het zelfstandig ondernemerschap iets aantrekkelijker vinden dan de gemiddelde Nederlander. Van de financials vindt ruim 17% het zelfstandig ondernemerschap, naast de huidige functie, een aantrekkelijke ‘functie’. Onder de Nederlandse beroepsbevolking ziet ruim 15% het zelfstandig ondernemerschap als een aantrekkelijke (nieuwe) functie.

Op de vraag “Hoe belangrijk vindt u onderstaande doelen in uw (toekomstige) beroepsleven?” geeft 10 procent van de financials aan ‘het hebben van een eigen onderneming’ (geheel) wel als einddoel in het beroepsleven te beschouwen. Dit betekent dat deze financials de ambitie hebben om in hun beroepsleven een eigen onderneming te hebben. Er is ook een gedeelte van de financials dat aangeeft ‘het hebben van een eigen ondermening’ gedeeltelijk wel als einddoel te beoordelen. Deze groep bedraagt ruim 12 procent.

Wellicht vindt deze groep het hebben van een eigen onderneming wel degelijk interessant, maar durft zij het risico niet te nemen. Immers, het zelfstandig ondernemerschap betekent over het algemeen dat aan zekerheid wordt ingeboet. Het vast contract en een pakket aan aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden loop je als zelfstandig ondernemer namelijk mis. De aanname dat men het risico wellicht te groot acht, strookt ook wel met de bevinding dat 35 procent van de financials een vast contract zeer belangrijk vindt in de keuze voor een werkgever. Met dit percentage staat een vast contract zelfs in de Top 5 van ‘pullfactoren’.

“Wij merken dat veel financiële professionals de stap naar het worden van freelancer/interimmer niet aandurven, ondanks dat zij het wel aantrekkelijk vinden. De zekerheid van een vast dienstverband en dus een vast inkomen durven zij veelal niet op het spel te zetten. Plustalent Finance biedt deze groep een ‘midlance’ constructie aan. Deze constructie houdt simpelweg in dat men de stap naar het zelfstandig ondernemerschap kan maken met behoud van de zekerheid van een vast dienstverband. Kort gezegd: Wél de lusten, niét de lasten van een freelancer”, aldus Eddy Marques, Business Manager bij Plustalent Finance.

Gerelateerde artikelen