De wereldwijde financiële crisis is ook een leiderschapscrisis. Geen van de regeringsleiders van de grote landen is er tot nu toe in geslaagd de wereld een duidelijk, nieuw perspectief te schetsen.
De gedachte van een overnamepanel naar Brits voorbeeld is allerminst uit de hoofden van politici verdwenen. In de kabinetsplannen voor dit jaar staat dat er op zijn minst nog eens over nagedacht moet worden. 'Dat panel is onnodig', concludeert Jaap Koelewijn, hoogleraar en lector corporate governance.
Het Duitse RWE AG wil Essent en het Italiaanse energiebedrijf Eni heeft interesse in Nuon. De Nederlandse energiemarkt is volop in beweging. Een logisch gevolg van de liberalisering van de energiemarkt die jaren geleden werd ingezet.
Beursgenoteerde bedrijven rapporteren sinds begin dit jaar ieder kwartaal hun cijfers en geven hiermee meer inzicht in hun tussentijdse cijfers. De invoering van de transparantierichtlijn heeft echter nog niet geleid tot een vergelijkbare wijze van rapporteren door beursfondsen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder grote Nederlandse beursfondsen.
Staatssecretaris De Jager van Financiën heeft een aantal maatregelen aangekondigd die de positie van de directeur-grootaandeelhouder (dga) moet verbeteren. Ondernemersorganisaties en organisaties van belastingadviseurs drongen al langer aan op verbetering van de fiscale positie van de dga. Accountantsorganisatie Grant Thornton neemt de voor- en nadelen onder de loep.
De zakelijke dienstverlening is onder financials gedaald in populariteit als het gaat om meest favoriete branche om in te werken. Dit blijkt uit het eigen onderzoek; 'Best Employer To Work For in Finance'.
Een aanzienlijk deel van het Nederlandse bedrijfsleven staat, mede door de kredietcrisis, voor de taak om te saneren. Dit betekent kosten verlagen en prestaties verbeteren. Dit artikel beschrijft de resultaten van een onderzoek naar reorganisaties in het Nederlandse bedrijfsleven. De auteurs geven aanbevelingen voor het sneller bereiken van gewenste effecten bij reorganisaties.
Edwin van Leeuwen (1966) trad medio 1999 in dienst van Unit 4 Agresso en is sinds april 2002 lid van de raad van bestuur en financieel directeur (CFO). Zijn primaire aandachtsgebieden zijn financiën, juridische zaken en investor relations. Van Leeuwen is registeraccountant en was eerder werkzaam als manager Finance & Control bij Koninklijke Van Ommeren N.V. Daarvoor werkte hij 8 jaar als accountant, onder meer voor Coopers & Lybrand.
Jan de Boer (1953) is sinds 1985 werkzaam voor de ERIKS-groep. In 1996 werd hij benoemd tot lid van de raad van bestuur, waar hij verantwoordelijk is voor de administratieve logistiek, financiële informatievoorziening en juridische zaken, belastingen, pensioenen, riskmanagement, itc -beleid en investor relations.
Jack de Kreij (1959) is sinds januari 2003 lid van de raad van bestuur en CFO van Koninklijke Vopak. De Kreij begon zijn carrière bij het Ministerie van Financiën, waar hij van 1980 tot 1986 werkzaam was. In 1986 stapte hij over naar PricewaterhouseCoopers (PwC), waar hij onder meer Manager Mergers & Acquisitions werd in New York.
Frank Dorjee (1960) is sinds maart 2005 chief financial officer bij Draka. Dorjee begon zijn carrière bij KPMG Accountants in diverse functies. In 1995 werd hij bij KPMG Accountants tot partner benoemd. Vanaf 2000 maakte hij als CFO deel uit van de raad van bestuur van Van der Moolen.Vanaf 2005 is hij CFO van Draka.
Boudewijn Gerner (1951) is sinds 2002 lid van de raad van bestuur van Imtech, waar hij met name de financiële portefeuille beheert. Gerner was vanaf 1977 negen jaar werkzaam als Administration Manager bij de Amerikaanse containervervoerder Sea-Land Service. Van 1986 tot 1997 was hij Managing Director van Fluor Daniel in Haarlem.
Een groot aantal CFO's verwacht dat de personele bezetting op hun afdeling(en) binnen nu en 24 maanden met ruim 25 procent zal zijn afgenomen. Dat meldt consultancybureau TriFinance via Nieuwsbank.
De bijtelling van elektrische auto's wordt verlaagd naar tien procent. Ook de vrijstelling van BPM voor elektrische auto's wordt verlengd tot 2018. Dat zei staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën tijdens een CDA-verkiezingsbijeenkomst op het circuit van de TT van Assen.
Als divisieleider van Stork Prints kreeg Dick Joustra van moeder Stork te horen dat zijn divisie niet meer voorkwam in de plannen van Stork. De zoektocht naar een geschikte koper stond in het teken van de continuïteit van Stork Prints.
Leveraged overnamedeals lijken plaats te maken voor strategische overnames, waarbij operationele voordelen van een samenvoeging aan belang winnen. Een actieve acquisitiestrategie biedt nu kansen voor verdere groei met synergievoordelen.
Marcel Smits, Chief Financial Officer (CFO) bij Koninklijke KPN vertrekt. Smits heeft volgens KPN aangegeven een meer internationale loopbaan te ambiëren. Het moment waarop hij vertrekt zal nog nader worden bepaald.
In de fusie en overnamewereld is het gebruikelijk om een bepaling op te nemen dat de onderneming per een bepaalde datum 'voor rekening en risico van' de koper is. Wat deze bepaling precies inhoudt en wat daarmee wordt beoogd komt in dit artikel aan bod.
In het licht van de Europese richtlijn is in 2006 een onderzoek afgerond naar de verschillen in het toezicht op openbare biedingen. Momenteel is er weer discussie over het onderwerp, met name over de rol van de toezichthouder.
Met ingang van 15 mei 2009 heeft de heer mr. Frank de Grave zijn functie als CFO bij DSB Bank N.V. beëindigd. De Raad van Bestuur en de heer De Grave hebben hiertoe in goed overleg met elkaar besloten.
De farmaceutische industrie heeft het moeilijk: aflopende patenten, tegenvallende resultaten op het gebied van research en development (R&D) én toenemende concurrentie van bedrijven in de biotechnologie. Overnames zijn het gevolg. Het Amerikaanse Merck neemt voor ruim 41 miljard dollar branchegenoot Schering-Plough over, die eerder het Nederlandse Organon inlijfde. Wyeth en Pfizer gingen in januari al samen.
In de wijnsector zijn vooral wijnliefhebbers actief. Ook het management van Baarsma Wine Group Holding heeft een voorliefde voor het alcoholische drankje. Maar de distributeur van wijnen aan retail, horeca en business-to-consumer groeit vooral door de business sense waarmee het management naar wijn kijkt.
Siebe van Elsloo RA treedt per 1 juli 2009 in dienst bij Stage Entertainment als CFO en lid Raad van Bestuur. Dat heeft het internationale theaterbedrijf dat in 1998 door Joop van den Ende werd opgericht bekend gemaakt.
De kunstmatig lage rente en nieuwe goodwillregels hebben de afgelopen jaren een ware overnamemanie in de hand gewerkt. Nu moeten bedrijven fors afwaarderen op duur betaalde goodwill en komen ze in de knel met hun bankconvenanten.
Banken worden overgenomen of nog net door de overheid gered. Bepaalde sectoren kampen met recessie en een toenemend aantal faillissementen. Wat merken private equity-partijen van de kredietcrisis en hoe gaan ze hier mee om? Tijdens het DCFA congres op 10 maart spraken Jan Willem Baud, directeur NPM Capital; Paul ter Heegde, directeur Participaties BOM en CDA-politicus Pieter Omtzigt over kansen en bedreigingen.
Per 1 januari 2010 vinden grote wijzigingen plaats in de Wet op de omzetbelasting ('Wet OB'). Zo komen er nieuwe regels voor de 'plaats van dienst' om te bepalen in welk land de dienst belast is. Dit meldt accountantsorganisatie BDO CampsObers.
Het Indiase bedrijf Apollo Tyres heeft de overname afgerond van de Nederlandse bandenfabrikant Vredestein Banden. Dat maakte het Nederlandse bandenbedrijf uit Enschede zaterdag bekend zonder de overnameprijs te onthullen.
De International Accounting Standards Board en de Amerikaanse Financial Accounting Standards Board hebben verdere stappen aangekondigd als antwoord op de wereldwijde financiële crisis.
Advertentieverkopen lopen terug. Abonnees zeggen hun abonnement op. Kortom, mediabedrijven hebben het zwaar. VNU en Reed Business stonden al in de etalage. PCM Uitgevers volgde onlangs. Het bedrijf heeft inmiddels een principeovereenkomst met de Persgroep gesloten. Wat speelt in medialand?
Rendementsverbetering door 'je eigen' schuld tegen een korting te kopen. Renteaftrek en de vraag al dan niet kwijt te schelden zijn daarbij in het oog springende fiscale aspecten. Dit artikel behandelt enkele aspecten van dergelijke transacties en de gevolgen voor de vennootschapsbelasting.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl