Nederland in Top 10 beste landen op ICT-gebied

Nederland staat op de vijfde positie van de wereldwijde ranglijst van internationale concurrentieposities op ICT-gebied. Vorig jaar bekleedde ons land nog de derde plaats. Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst van de Economist Intelligence Unit en IBM die dinsdag is gepubliceerd.

De iets lagere positie komt door nieuwe criteria in het onderzoek en de inhaalslag van andere landen. Voor het eerst is nu ook de kwaliteit en snelheid van de verbindingen meegenomen. Nederland beschikt weliswaar over een uitstekend breedbandnetwerk, maar niet over het modernste glasvezelnet of 4G mobiele netwerk.

De volledige Top 10 – met tussen haakjes de posities van vorig jaar – ziet er als volgt uit;

1. Zweden (2)
2. Denemarken (1)
3. VS (5)
4. Finland (10)
5. Nederland (3)
6. Noorwegen (4)
7. Hong Kong (8)
8. Singapore (7)
9. Australië (6)
10. Nieuw Zeeland (11)

Vooral het innovatiebeleid in Nederland op IT-gebied biedt ruimte voor verbetering. Als geheel scoort ons land op IT-gebied wel een voldoende. In het overheidsbeleid bij de zorg, onderwijs en het verkeer speelt ICT in vergelijking met andere landen een te kleine rol.

Nederland staat al tien jaar in de top van de lijst. ‘We zien echter ook dat Aziatische landen als Taiwan, Zuid-Korea en Japan snel klimmen op de ranglijst’, zegt Frans Bentlage, Managing Partner Global Business Services van IBM in de Benelux. ‘Om competitief sterk te blijven moet Nederland daarom meer besteden aan ICT in innovatiebeleid en overheidsbeleid in het algemeen én investeren in de nieuwste breedband- en mobiele netwerktechnologieën.’