Jeroen Jurgens: Young Controller of the Year 2019

Jeroen Jurgens: Young Controller of the Year 2019
Jeroen Jurgens, Manager Business Control bij NS, is uitgeroepen tot Young Controller of the Year 2019.

Door Bouko de Groot (foto’s: Jasper Juinen)

Jeroen Jurgens (31), Manager Business Control bij NS, is uitgeroepen tot Young Controller of the Year 2019. Hij was voorgedragen door zijn CFO, Bert Groenewegen, omdat hij zich kenmerkt “als iemand die de business goed doorgrond en betrokken is bij de business zelf. Hij heeft daardoor impact. Daarnaast is hij een onafhankelijk denker die mogelijkheden ziet en hij denkt creatief. Dit maakt dat hij zowel operationeel als ook strategisch zeer goed inzetbaar is.”

Dat alles onderschrijft de jury bij monde van voorzitter Bianca Tetteroo (Raad van Bestuur Achmea). Zij voegt eraan toe dat “ondanks zijn jeugdige leeftijd, doet hij nu al wat de andere genomineerden ambiëren: hij realiseert impact voor de Raad van Bestuur in een dynamisch lastige situatie.” Jurgens liet vier andere genomineerden achter zich liet (foto: jury – ook met  Albert Allmers, directeur FinanceFactor, Ramond de Kok, CHRO Bijenkorf, en Ron Hemmer, voormalig CFO Hunkermöller – en genomineerden). Hijzelf vindt de award een eer. “Ik ben er trots op, maar wil vooral ook mijn team en mijn CFO bedanken.”

Short Business Bio

Eerder al had hij zich kort voorgesteld aan FM: Ik heb zes jaar geleden voor NS gekozen vanwege het duidelijke profiel op het gebied van duurzaamheid en de sterk maatschappelijke focus. Het geeft mij veel voldoening om bij een bedrijf te werken met zo’n impact op de maatschappij, waarbij we constant afwegingen moeten maken tussen commerciële en maatschappelijke belangen. Deze focus heeft de NS de laatste jaren nog verder aangescherpt en de opgestelde doelen en activiteiten op het gebied van duurzaamheid zijn opnieuw een mooie bevestiging van mijn keuze van destijds.”

“De grote uitdaging voor NS op dit moment is om het financiële resultaat te verbeteren. De afgelopen jaren heeft NS veel geïnvesteerd in nieuw materieel en projecten om het klantoordeel en de operationele prestaties te verbeteren. Nu dat goed is gelukt, is het zaak om meer aandacht te schenken aan de winstgevendheid. Voor operationele afdelingen met veel FTE´s ligt de uitdaging niet zozeer in het bedenken van deze initiatieven, maar meer in het daadwerkelijk uitvoeren van deze initiatieven. Dit gaat vaak gepaard met weerstand, omdat het bijna altijd de bezetting en werkgelegenheid raakt. In een bedrijf met traditioneel veel invloed vanuit vakbonden en medezeggenschap, vind ik dat een mooie uitdaging. Daarbij vind ik transparantie zeer belangrijk.”

“Veel functies zullen overgenomen worden door IT, maar finance in de rol als business partner zal denk ik alleen maar aan waarde toenemen. Ik wil zelf op korte termijn zeker nog binnen finance blijven, omdat ik juist binnen finance het verschil kan maken. Verbreding binnen NS kan een eerstvolgende stap zijn, om zo voor te bereiden op functies als Financieel Directeur. Op langere termijn overweeg ik om de stap te maken naar een lijnfunctie.”

Leadership in Finance Summit

De uitreiking van de award was het sluitstuk van de jaarlijkse Leadership in Finance Summit. Een leerzame netwerkdag die werd geopend door community manager Michael van Asperen.

Een hele dag vol sessie en round tables en naast de erkenning van jonge finance talenten ook de uitreiking van de Leadership in Finance Award.

De uitsmijter was een lezing over wijn door Ilya Gort. Bent u er volgend jaar bij?

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen