Genomineerd voor Young Controller of the Year (5)

Jeroen Jurgens: "transparantie zeer belangrijk".

Jeroen Jurgens is in 2013 gestart bij NS in het Finance traineeship. Daarna is hij doorgegroeid naar Manager Business Control voor Service & Operations en Besturing Operatie. Dit zijn twee onderdelen van NS die de besturing en uitvoering van alle treindienst gerelateerde diensten omvatten. Ook is Jeroen financieel verantwoordelijk voor de doorrekeningen van de nieuwe NS strategie.

Een serie Q&As met de genomineerden van de Young Controller of the year Award 2019.

Bert Groenewegen, CFO NS, nomineerde Jeroen. “Hij kenmerkt zich als iemand die de business goed doorgrond en betrokken is bij de business zelf. Hij heeft daardoor impact. Daarnaast is hij een onafhankelijk denker die mogelijkheden ziet en hij denkt creatief. Dit maakt dat hij zowel operationeel als ook strategisch zeer goed inzetbaar is.”

Wie ben je?

Ik heb zes jaar geleden voor NS gekozen vanwege het duidelijke profiel op het gebied van duurzaamheid en de sterk maatschappelijke focus. Het geeft mij veel voldoening om bij een bedrijf te werken met zo’n impact op de maatschappij, waarbij we constant afwegingen moeten maken tussen commerciële en maatschappelijke belangen. Deze focus heeft de NS de laatste jaren nog verder aangescherpt en de opgestelde doelen en activiteiten op het gebied van duurzaamheid zijn opnieuw een mooie bevestiging van mijn keuze van destijds.
 
Op dit moment ben ik Manager Business Control van het team dat de afdelingen Service & Operatie en Besturing Operatie ondersteunt. Dit zijn twee grote operationele afdelingen van de NS, totaal rond de 10.000 FTE. Besturing Operatie stuurt onder andere de treindienst bij wanneer er verstoringen zijn en verzorgt de reisinformatie zoals de NS App. Technologische ontwikkelingen zijn hier van grote invloed. Mijn team bestaat uit zes business controllers, waaronder één senior en één finance trainee. Ik ben onderdeel van het MT van Service & Operatie en het MT Finance en rapporteer aan de financieel directeur van het HRN bedrijf, het binnenlandse treinenbedrijf.

Waar ben je nu mee bezig?

De basis is het regie voeren – controleren, signaleren, adviseren en initiëren – op financiën en, specifiek voor deze operationele omgeving, capaciteitsplanning. Focus op onder andere kosten, businessplan besparingsinitiatieven en strategische personeelsplanning. Daarnaast werk ik aan verschillende projecten, zoals de cao-onderhandelingen. Tegelijkertijd ben ik namens Finance naar voren geschoven om aan te sluiten bij het lange termijn strategietraject van NS, wat een mooie combi geeft met de operationele focus van mijn 'reguliere' baan. Een voorbeeld hiervan is dat ik namens NS werk aan het project om de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Schiphol.

De grote uitdaging voor NS op dit moment is om het financiële resultaat te verbeteren. De afgelopen jaren heeft NS veel geïnvesteerd in nieuw materieel en projecten om het klantoordeel en de operationele prestaties te verbeteren. Nu dat goed is gelukt, is het zaak om meer aandacht te schenken aan de winstgevendheid. Voor operationele afdelingen met veel FTE´s ligt de uitdaging niet zozeer in het bedenken van deze initiatieven, maar meer in het daadwerkelijk uitvoeren van deze initiatieven. Dit gaat vaak gepaard met weerstand, omdat het bijna altijd de bezetting en werkgelegenheid raakt. In een bedrijf met traditioneel veel invloed vanuit vakbonden en medezeggenschap, vind ik dat een mooie uitdaging. Daarbij vind ik transparantie zeer belangrijk.

Hoe zie jij je toekomst?

We werken steeds meer in multidisciplinaire teams en IT – robotisering, AI – wordt nog veel belangrijker dan het nu al is. Om je als finance professional te blijven onderscheiden en een échte business partner te zijn, is het essentieel om zeer aantrekkelijk te zijn in de samenwerking, impact te hebben en gelijk te krijgen in plaats van alleen te hebben. De financiële functie zal mee moeten ontwikkelen met eerder genoemde trends waarbij interpersoonlijke skills nog veel belangrijker worden.

Veel functies zullen overgenomen worden door IT, maar finance in de rol als business partner zal denk ik alleen maar aan waarde toenemen. Ik wil zelf op korte termijn zeker nog binnen finance blijven, omdat ik juist binnen finance het verschil kan maken. Verbreding binnen NS kan een eerstvolgende stap zijn, om zo voor te bereiden op functies als Financieel Directeur. Op langere termijn overweeg ik om de stap te maken naar een lijnfunctie.

Naam: Jeroen Jurgens
Leeftijd: 31
Opleiding: Rijksuniversiteit Groningen MSc Business Administration
Positie: NS, Manager Business Control

Genomineerden voor de Young Controller of the Year Award 2019:

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen