Opening Leadership in Finance Summit: Cut the Crap!

Tijdens het Leadership in Finance Summit 2019 worden dit jaar alle hypes in finance gefileerd.

Fotografie: Jasper Juinen

Het event van Alex van Groningen vindt dit jaar plaats in De Fabrique in Utrecht. Er is een enorme belangstelling voor het thema dit jaar: zo’n 500 finance professionals zitten in de zaal. Dagvoorzitter en FM Community Manager Michael van Asperen heet ze welkom. “Bij Alex van Groningen organiseren we veel events en spreken we veel financials. Zo horen we voortdurend veel buzz words, zoals agile, big data en lean six sigma. Als je niet meegaat ga je dood, dat soort kreten. Vandaag hebben we besloten om niet met de hype mee te gaan, maar deze juist uit te dagen en jullie een spiegel voor te houden. Moet je echt meegaan met de trends of is dat in de meeste gevallen helemaal niet nodig? Om in de juiste mindset te komen, hebben we cabaretier Harry Glotzbach gevraagd de hypes in finance met jullie door te nemen.”  

“Lekker met 130 hier heengereden?” begint de cabaretier. “Ik baal er wel van dat het naar 100 gaat, al die irritante bumperklevers voor me.” Hij scant de zaal. “Hoeveel corporate controllers zijn er vandaag?” Slechts zo’n zes handen gaan omhoog. “En wat doet een corporate controller? Het controllen van de corporate, heel goed.”

Harry gaat vervolgens alle functietitels langs: group controller, finance manager, finance director, CFO… Maar ook de traditionele boekhouder. “Maar dat zijn jullie niet meer, jullie zijn hartstikke belangrijke business partners geworden. En een elite groep, er worden hoge eisen aan jullie gesteld om op dit event aanwezig te mogen zijn. Jullie denken echt mee met de business nu. We gaan u even keihard in uw kracht zetten vandaag.”  

“We worden vandaag stevig gedisrupt”, vervolgt de cabaretier. “Wie is er weleens gedisrupt? U meneer, bij welk bedrijf werkt u? Imtech! Wat was de disruption? O ja, het ging niet zo goed. Succes met uw carrière.” Millennials, een andere hype waarmee we worden doodgegooid. Glotzbach: “Deze generatie is echt compleet anders dan andere mensen. En artificial intelligence? Machines zijn slimmer dan mensen. Daar ben ik het mee eens. Ik werkte bij een helpdesk van Dell vroeger. Belde er iemand: ‘ik heb een klacht. Mijn toetsenbord werkt niet.’ Oke, is het wel aangesloten? ‘Weet ik niet’. Prima, wat u doet is het volgende. U houdt uw toetsenbord vast en doet tien passen naar achteren. Heeft u dat gedaan? En heeft u uw toetsenbord nog steeds vast? Dan is het niet aangesloten.”  

Glotzbach besloot zijn verhaal met een aantal vragen: “Hoe groot is uw engagement vandaag?” De opties:  
1. Ik zou mijn leven geven om bij deze dag aanwezig te zijn.
2. Ik ben afgekomen op de interessante sprekers.
3. Kunt u nog een keer het thema noemen?  

“Cut the crap!”  

Het programma gaat verder met het ‘crap cutten’ van verschillende thema’s, zoals robotics, digitale transformatie en exponentiële veranderingen. Ook komen er verschillende ‘crap cutters’ aan het woord, zoals Mathieu Weggeman over ‘stoppen met leidinggevenden aan professionals.’ Verslagen van deze sessie verschijnen in de loop van vandaag en deze week online. Aan het einde van de dag wordt bekend wie de winnaar is geworden van de Leadership in Finance Award 2019 en eveneens de Young Controller Award! 

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.     

Gerelateerde artikelen