Keuzes omtrent (des)investeringsvoorstellen worden meestal ondersteund met (combinaties van) methodieken die het management moeten helpen de juiste beslissingen te nemen. Zo kan men een netto contante waarde (NCW) berekening gebruiken en de keuze (mede) laten afhangen van het wel of niet positief zijn deze NCW. Voor flexibiliteit kiest men echter de reële opties aanpak.
Heeft uw organisatie de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in Business Intelligence, Datawarehouses of andere rapportagesystemen? En heeft u het gevoel dat deze investering niet veel heeft opgeleverd, omdat de mensen in uw organisatie de managementrapportages niet gebruiken? Dan bent u waarschijnlijk in één van de vele organisatorische valkuilen gestapt die er voor zorgen dat de effectiviteit van managementrapportages zeer laag is.
Het opstellen van liquiditeitsprognoses - ofwel de planning van ontvangsten en betalingen - zal voor iedere Financial bekend terrein zijn. Toch zijn er nog veel vragen, blijkt uit de succesvolle discussie in de LinkedIn-groep Finance Professionals Netherlands. Hoe ga je om met voorraden? Gebruik je voor de liquiditeitsprognose Excel of specifieke software? Bouw je de prognose bottom up of top down op? Dat zijn enkele van de vraagstukken die voorbij komen.
De informatievoorziening aan de raad van commissarissen speelt een belangrijke rol bij het (kunnen) invullen van de rol van commissaris. In belangrijke mate, en in een aantal gevallen zelfs voor 100 procent, is deze informatie afkomstig van de raad van bestuur. In deze afhankelijkheidsrelatie voelt een groeiend aantal commissarissen zich niet comfortabel.
Forecasting goeroe Steve Morlidge bezocht onlangs Nederland. Voor Financieel Management een uitgelezen kans om hem aan de tand te voelen over forecasting versus traditionele budgettering, een proces dat volgens Morlidge zijn beste tijd gehad heeft. "Het is een intern gericht proces, dat ontworpen is om te begrenzen wat mensen in de business doen. Je kijkt maar één keer per jaar naar wat er in de buitenwereld gebeurt, terwijl je als business continu gefocust moet zijn op de externe omgeving en daarop de acties in je business moet coördineren."
Administratieve Organisatie. Voor veel organisaties de belichaming van bureaucratie. In de praktijk zie je organisaties die er alles aan doen om van hun administratieve organisatie een gedrocht te maken. Om het u makkelijk te maken, heb ik voor u een (willekeurige en niet uitputtende) lijst van manieren om ook bij uw organisatie de AO tot een last te maken. Voor het gemak worden AO en interne beheersing hierbij onder één noemer AO genomen.
De noodzaak van kosten besparingen komt vandaag de dag uit diverse hoeken. Crisis, opkomende concurrentie of door toegenomen transparantie prijzen producten/diensten zich uit de markt.
De afgelopen tien/twintig jaar is risicomanagement veelal benaderd vanuit risicomodellen met kwantitatieve simulaties. Volgens hoogleraar Risicomanagement Theo Kocken zijn door eenzijdige toepassing en verkeerde interpretatie door beslissers grote risico's stelselmatig onderschat. "Bedrijven moeten leren omgaan met de gedragsaspecten van die modellen. Als het een tijdje beter gaat is vaak de neiging negatieve scenario's aanzienlijk minder slecht in te schatten."
Wat drijft financieel managers en controllers anno nu? In deze rubriek vindt u interviews met vakgenoten en krijgt u een duidelijk beeld van hun belangrijkste drijfveren in hun werk en in het leven in algemene zin.
Richard Sloots, CFO bij Livit Orthopedie, werkt momenteel hard aan de superspannende implementatie van een nieuw ERP-systeem. 'Volgens de huidige planning zullen we per 1 oktober live gaan met de back-end. De front-end oplossing voor de verschillende productgroepen zal gefaseerd worden ingevoerd. Het is spannend; we hebben de ERP nodig voor onze primaire dienstverlening, dus de overgang moet goed gaan.'
In de huidige governance-, risk- en compliancecultuur zijn we sterk gericht op regels en protocollen om risico's in te perken. Dat wordt onder andere veroorzaakt door niet echt de verantwoordelijkheid te kunnen of willen nemen voor het eigen handelen. Volgens Michel van Woesik, CFO van de Hoogwegt Groep, bestaat het risico dat medewerkers zich achter regels en protocollen gaan verschuilen.
Michael Wiersma RC heeft ruim 20 jaar ervaring in financiële functies bij uiteenlopende bedrijven. Toch was het vinden van een nieuwe uitdaging lastig in het huidige, gure economische klimaat. 'Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, krijg je regelmatig te horen dat je niet tot de gelukkige behoort. Het is dan uitermate belangrijk dat je in jezelf blijft geloven. Ik heb geleerd om positief naar de toekomst te blijven kijken.'
De meeste organisaties gaan nu nadenken over het jaarplan en budget 2012. Niet iedereen zal staan te trappelen. Ondanks dat al lang erkend wordt dat budgettering noodzakelijk is voor het managen van een organisatie, is het ook een veel bediscussieerd en bekritiseerd onderwerp.
Slechte communicatie vanuit het bestuur naar de buitenwereld veroorzaakt imagoschade voor bedrijven. In corporate communicatie wordt voornamelijk gecommuniceerd wat bedrijven wíllen dat er van ze wordt gevonden. Dat sluit lang niet altijd aan bij de heersende mening over zo'n bedrijf.
In zijn privéleven hebben een aantal droevige omstandigheden ertoe geleid dat hij zelfbewuster in het leven staat en meer geniet van het moment. In zijn werk als Business Controller bij de NS heeft Jules Knoups door zijn opleidingen altijd een sterke inhoudelijke basis gehad. Maar, zo heeft hij geleerd over de jaren, gelijk hebben is heel wat anders dan gelijk krijgen.
Wat de financiële functie bij Boskalis typeert is zeer indirecte aansturing, stelt Walter Bien, Business Unit Controller Europa. Planning en control is daarom zeer belangrijk, vooral waar het gaat om heldere financiële rapportages en management informatie. Ook typerend is het feit dat Boskalis een echte projectenbusiness is. Een groot financieel project waar Bien leiding aan geeft is de wereldwijde invoering van e-invoicing.
Er wordt flink bezuinigd bij gemeenten. Minder middelen, minder personeel. Wat nu? Je zou verwachten dat gemeenten massaal op zoek gaan naar subsidies. Dat valt tegen. Zelfs nu de nood hoog is, wordt er maar mondjesmaat gebruik gemaakt van subsidies. 5 redenen waarom gemeenten geld laten liggen.
Het onderbrengen van activiteiten naar (onshore of offshore) shared service centers is voor veel organisaties ook het komend jaar onderwerp van discussie. Staan SSC's responsive controlling in de weg? Maken SSC's dit mogelijk of zijn SSC's zelfs een (noodzakelijke) voorwaarde voor responsive controlling? De essentie en het doel van een Shared Service Center is om op een efficiënte manier informatie te verwerken en aan te reiken zodat de organisatie beter kan inspelen op de veranderende markt en de professional zo meer ruimte heeft om proactief mee te denken met de business.
De nieuwe standaard IFRS 10 die de International Accounting Standards Board (IASB) op 12 mei gepubliceerd heeft, kan voor veel bedrijven ingrijpende gevolgen hebben.
Cash is King! Met een goede liquiditeitsprognose kunnen financials inzichtelijk maken hoe een bedrijf er nu en in de toekomst voor staat. Dat deze liquiditeitsprognose veel vragen oproept, blijkt uit de populaire discussie op Finance Professionals Netherlands. 10 Tips voor financials over de liquiditeitsprognose.
Peter den Boer vindt het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de menselijke factor in zijn werk als Financieel Manager. Zijn stelling: begrijp hoe mensen in elkaar zitten en je kunt veel meer gedaan krijgen. Zichzelf typeert Den Boer als evenwichtig, met als voordeel dat hij niet snel uit zijn evenwicht te brengen is, maar als aandachtspunt dat hij soms vlak kan overkomen in zijn emoties.
Uit het onderzoek 'Best Employers to Work for in Finance 2011' zijn 15 jonge financiële talenten naar voren gekomen. Allen werden voorgedragen vanwege hun indrukwekkende kennis, competenties en visie op het finance vak. FM.nl vroeg hen naar hun uitdagingen, ambities en ontwikkelstappen om hun doelen te bereiken. Ook vroeg FM.nl hen welke kwaliteiten goede finance professionals in huis moeten hebben. Maak kennis met het financiële toptalent van de nabije toekomst.
'Responsive controlling' was het thema van het Jaarcongres Controlling op 21 april. Enkele topics die in de verschillende sessies en cases van de genomineerde controllers de revue passeerden zijn; scenarioplanning, budgetteren, fast close, lean management en outsourcing. In dit artikel krijgt u een selectie gepresenteerd van de belangrijkste inzichten en lessons learned van het congres.
Na een keiharde inhoudelijke strijd tussen de vijf genomineerden voor de Controller of the Year Award 2011 is er een winnaar naar voren gekomen: André van der Horst, Manager Financiën bij Twence.
Siemon-Jan Boer, Concerncontroller bij Arbo Unie, voorziet een splitsing binnen de controllersfunctie in financieel-administratieve taken en controlling (bedrijfseconomische advisering, compliance en risicomanagement). Op beide gebieden heeft Boer binnen Arbo Unie grote stappen gemaakt. Een efficiëntere planning & control cyclus, toegenomen aandacht voor risk en meer harmonisatie in financiële processen zijn slechts een paar van de succesvol gerealiseerde projecten.
In het economisch moeilijke jaar 2009 is er bij Schiphol Group een groot veranderingstraject in werking gesteld. Voor de financiële functie betekende deze transformatie meer standaardisatie via shared services, het gedeeltelijk uitbesteden van activiteiten en een grotere focus op business control. Coen Reinders, Directeur Corporate Control, speelde in het hele veranderingsproces een sleutelrol. Tegelijkertijd ontwikkelde hij een finance visie voor de komende jaren.
Bij Twence, een bedrijf voor afval, energie en duurzaamheid, spelen de nodige externe invloeden; wet- en regelgeving, marktontwikkelingen en maatschappelijke issues. Een uitdagende klus voor Manager Financiën André van der Horst die vanuit zijn rol bijdraagt aan het concurrerend houden van zijn onderneming. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een duurzaam bedrijfsmodel voor Twence.
Toen Lodewijk Lockefeer in 2006 werd benoemd tot Director Global Business Control bij de Heineken Groep kwam er direct een grote uitdaging op het pad van hem en het centrale team: Het transformeren van het planningsproces. Het resultaat is 'later and lighter', een top-down planningsproces met een hoge mate van relevantie voor de business. 'De budgetcyclus is hiermee stukken efficiënter geworden en meer business relevant voor alle functies.'
Group Controller Rob Leicher speelt bij Mediq een grote rol op vrijwel alle terreinen. Behalve de basistaken van financieel management, zoals planning, rapportage en financiering, speelt Leicher ook een cruciale rol bij de vele acquisities die Mediq doet. Daarnaast legt de Group Controller een grote focus op talentontwikkeling, immers: '90 procent van wat je bereikt, bereik je via anderen.' Op alle gebieden heeft hij een korte lijn met de Raad van Bestuur en met name met Hans Janssen, de CFO, die vooral op de gebieden strategie, acquisities, bankrelaties en investor relations de leidende rol heeft.
Risico nemen hoort bij ondernemen, het biedt kansen. Maar risico's kunnen ook existentieel van invloed zijn op de business. Hoe integreer je risicomangement het beste in een cultuur waar hoge prestaties worden verwacht? Die vraag stond centraal tijdens een rondetafelgesprek met onder meer Martin ten Brink, Group Controller bij Shell.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl