Hoewel debiteurenbeheer bij Nederlandse bedrijven aan belang toeneemt, worstelen de meeste ondernemingen nog altijd met het incassotraject. Zo is de helft (50%) van de Nederlandse organisaties van mening dat incassotrajecten de relatie met de klant onder druk zetten.
In de afgelopen maanden is het aantal jongeren met problematische schulden aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit een analyse van incassobedrijf Lindorff onder jongeren van 18 tot 25 jaar. Op dit moment zijn er zo'n 80.000 jongeren die een schuld bij Lindorff hebben uitstaan. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 68.000. Dit betekent een toename van ruim 17%.
Bijna de helft (48%) van de Nederlandse bedrijven vindt dat de overheid hen onvoldoende heeft geïnformeerd rond de invoering van de Wet Normering Buitengerechtelijke Incassokosten (WIK). Een jaar na de invoering voldoet een op de vijf bedrijven (20%) nog altijd niet aan de wet.
Bedrijven houden nog te veel werkkapitaal vast. Ondanks een bescheiden verbetering zit er bij de top 2.000 bedrijven wereldwijd nog altijd 1.300 miljard dollar onnodig vast in werkkapitaal. Dat komt overeen met bijna 7% van hun omzet.
Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening blijft toenemen. Op dit moment zijn er bijna 720.000 consumenten die moeite hebben met het aflossen van hun lening. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse BKR Kredietbarometer, een meetinstrument dat trends en ontwikkelingen laat zien in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers.
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken heeft Douw&Koren een onderzoek uitgevoerd naar de status, ontwikkeling, knelpunten en kansen voor crowdfunding in Nederland. Specifiek is gekeken naar crowdfunding voor de financiering van startende ondernemingen en het MKB (midden- en kleinbedrijf).
Je gaat niet failliet omdat je verlies maakt, maar omdat je geen geld meer hebt. Voor iedere onderneming, maar zeker diegene die óf in zwaar weer zitten óf snel groeien, is het van levensbelang om de cash flow goed te voorspellen. Als de cash flow in de toekomst negatief dreigt te worden, moet je vandaag handelen. 7 fundamentele do's en don'ts helpen je hierbij op weg.
De cashflow van bedrijven in Oost-Europa is in 2012 door de economische malaise in de eurozone verder onder druk komen te staan. Uit de Atradius Betalingsbarometer voor Oost-Europa blijkt dat de waarde van onbetaalde facturen steeg tot gemiddeld 3 procent van de totale waarde.
De Amsterdamse beurs kan een veel grotere rol spelen in de financiering van het Nederlandse bedrijfsleven. Hoewel de rol van de beurs bij het faciliteren van economische groei de afgelopen jaren beperkt is geweest, blijft zij van essentieel belang voor de groei van met name middelgrote ondernemingen.
Deurwaarders profiteren niet automatisch van de mindere economische situatie en slechter betaalgedrag. Omzetten kunnen weliswaar stijgen, maar een complex aan factoren zet de winstgevendheid van de kantoren onder druk.
Als gevolg van de introductie van SEPA, stapt bijna een kwart van de financieel adviseurs over op digitaal factureren. Dat blijkt uit een inventarisatie van softwareleverancier ANVA onder 175 financieel adviseurs.
Onderhanden werk (afgekort OHW) is een onopvallende balanspost, die meer aandacht verdient dan nu het geval is. Momenteel krijgt de post alleen aandacht bij het opmaken van de jaarrekening, terwijl continue beheersing belangrijk is om financiële uitglijders te voorkomen. In dit artikel krijgt u handvatten om tot betere beheersing te komen met lagere financieringskosten, minder risico op afschrijvingen en andere onaangename verrassingen.
De dividenduitkeringen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven liggen nog ruim onder het niveau van voor de crisis. Het uitgekeerde dividend van beursfondsen in de AEX-index (37% vergeleken met 2008), en met name de AScX-index (-72% vergeleken met 2008), zal naar verwachting dit jaar nog steeds stevig lager zijn dan voor het uitbreken van de financiële crisis.
In het moeilijke economische klimaat in Europa hebben ondernemingen slechts beperkt toegang tot liquide middelen, zeker in Zuid-Europa. Door de teruglopende omzet gaan zij in de 'overlevingsstand' en stellen zij internationale betalingen uit om het werkkapitaal maximaal te benutten.
Hoge griffiekosten en de nieuwe Wet Incassokosten zorgen voor een lager rendement bij bedrijven die vaak te maken hebben met incasso. Dit zegt Incassade Deurwaarders en Incasso, die constateert dat deze maatregelen ervoor zorgen dat incasseren per saldo duurder wordt.
De overgang naar de Single European Payments Area (SEPA) op 1 februari levert veel financieel managers nogal wat hoofdbrekens op. Ga maar na: systemen en betalingsprocessen moeten binnen een paar maanden worden aangepast. Bovendien is het belangrijk om van tevoren uitgebreid te testen, om er zeker van te zijn dat het inkomende en uitgaande betalingsverkeer na 1 februari gewoon door kan gaan.
Is een collection call een kerncompetentie of kun je dat bedrijfsproces beter outsourcen? Die vraag stond centraal tijdens een rondetafelgesprek op Jaarcongres Credit Management. Persoonlijk contact met de eindgebruiker wordt door sommige bedrijven als nuttig ervaren, maar trekt vaak een zware wissel op het eigen personeel. Door het bellen te outsourcen stijgt zowel de medewerkerstevredenheid als de performance, bleek uit de input van meerdere credit managers waaronder Marco van Katwijk (Essent).
Van de zelfstandig professionals in Nederland heeft 30,7 procent te maken met structurele overschrijding van betaaltermijnen door opdrachtgevers en bemiddelaars. Dit blijkt uit een enquête van kennisbemiddelaar HeadFirst onder 305 zzp'ers.
Bedrijven in eigendom van private equity zijn vaak innovatiever, productiever en private equity is een stimulans voor ondernemers om bedijven op te starten. Dat blijkt uit onderzoek van Frontier Economics in opdracht van de EVCA. De Europese evenknie van de NVP.
Ruim 42 procent van de Nederlandse bedrijven vreest dat de dalende vraag naar producten en diensten hun winstgevendheid in de weg staat. Hiermee scoren zij ver boven het West-Europees gemiddelde van 31,5 procent.
Het gebrek aan krediet ontmoedigt in Nederland het ondernemerschap. Toch zou 95 procent van de Nederlandse ondernemers, ondanks de economische tegenwind, zo weer eigen baas worden als ze het mochten overdoen. Dat is meer dan het wereldwijde gemiddelde van 85 procent.
De beschikbaarheid van kapitaal is in deze tijd een concurrentiemiddel. Kapitaalkracht geeft de opdrachtgevers vertrouwen, vergroot de gunfactor en vermindert financiële risico's aanzienlijk. Daarbij selecteren opdrachtgevers hun leveranciers mede op basis van zekerheden, garanties en kredietwaardigheid. Dat zorgt voor een tweedeling in de markt tussen financieel sterkere en zwakkere partijen. Hoe vergroot u succesvol uw kapitaalkracht en daarmee uw concurrentiepositie?
De helft van de banken in Nederland heeft de leenvoorwaarden voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in het eerste kwartaal van 2013 verder aangescherpt. De toegenomen risicoperceptie en de kosten verband houdend met de vermogenspositie van de banken zijn de belangrijkste verklaring van de aanscherping van de leenvoorwaarden.
In een financieel ingewikkelder wordende wereld kunnen bedrijven zich niet langer alleen tot de bank wenden om volledig te voldoen aan hun financieringsbehoefte. Ondernemers moeten meer op zoek naar de optimale financieringsmix en daarbij alternatieve instrumenten in overweging nemen en alternatieve wegen inslaan.
Claus Gramlich-Eicher van Allianz Investment Management SE is aangesteld als CFO van Atradius N.V. Als CFO van Atradius is Claus Gramlich-Eicher (48) verantwoordelijk voor Finance, Financial Control en Corporate Finance. Zijn thuisbasis wordt Amsterdam.
De komende tien jaar zullen Europese banken hun leningenportefeuilles noodgedwongen met 2,5 triljoen euro afbouwen. Dit terwijl in Europa gedurende die periode alleen al voor 1,8 triljoen euro aan bankleningen moet worden geherfinancierd die in het verleden zijn verstrekt om o.a. overnames te doen, zo blijkt uit onderzoek van PwC. Toch stelt PwC-director Martijn Mouwen dat er voldoende liquiditeit in de markt aanwezig is én zal blijven. 'Onbekend maakt nog onbemind, maar alternatieve financieringsbronnen hebben de toekomst.'
'De voorwaarde om betalingsproblemen succesvol te lijf te gaan, is om doordrongen te zijn van de noodzaak ertoe.' Dat zegt Henk Keizer, bestuursvoorzitter van GGN. GGN presenteert het jaarlijkse onderzoek Zo Betaalt Nederland 2013.
De corporate CFO's van Nederland zijn iets positiever over de vooruitzichten van de eigen financiële resultaten, maar het optimisme blijft laag. Bijna de helft van de CFO's verwacht dat de financiële vooruitzichten onveranderd blijven.
Maar liefst 14% van de Nederlandse consumenten geeft aan op dit moment betalingsproblemen te hebben. Bijna de helft van de mensen met betaalproblemen ligt daar wakker van. Rekeningen voor zorgkosten staan met stip bovenaan de lijst van te laat betaalde rekeningen.
De vloed aan nieuwe regelgeving voor banken, waaronder Bazel III, leidt tot krapte in de traditionele kredietverlening aan bedrijven. Middelgrote bedrijven lijken door deze ontwikkelingen geraakt te worden. Om financiële bestuurders meer wegwijs te maken in deze 'nieuwe wereld' houden experts van advocatenkantoor Clifford Chance twee alternatieve financieringsbronnen tegen het licht. Bij deze financieringsbronnen kan de 'huisbank' in bepaalde gevallen nog steeds een rol spelen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl