Leasingmarkt kent beste eerste kwartaal ooit

De leasemarkt heeft het beste eerste kwartaal ooit beleefd, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL).

In de eerste drie maanden van 2015 werden voor 1.293 miljoen euro nieuwe equipment leasecontracten gesloten, een stijging van 38 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014.
Tevens was dit met voorsprong het hoogste volume ooit in een eerste kwartaal. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2014 werd een groei van 7,3 procent opgetekend, dit terwijl in het vierde kwartaal normaal gesproken de hoogste volumes worden weggezet. De stijging is toe te schrijven aan zowat alle contractcategorieën, maar ook aan de forse toename van grote contracten. Deze cijfers bevestigen de toename van het ondernemersvertrouwen en de stijging in de bedrijfsinvesteringen.
Leasingmarkt gaat in hogere versnelling
De Nederlandse equipment leasemarkt is afhankelijk van het investeringsniveau van bedrijven: als er meer geïnvesteerd wordt door bedrijven, stijgt de leasemarkt voor bedrijfsmiddelen (equipment). Equipment leasing betreft met name vrachtwagens, machines, ICT, grondverzet- en bouwmaterieel, drukpersen en copiers. 
2014 werd nog afgesloten met een totaal volume van 4,3 miljard euro. Daarmee is leasing, na bankfinanciering, de tweede belangrijkste externe financieringsbron van de bedrijven. Opmerkelijk is dat de stijging van het volume in alle contractcategorieën zichtbaar is, maar ook geholpen wordt door de forse toename van grote(re) tickets. Het MKB is veruit de grootste afnemer van leasing, met name 86 procent van de totale leasemarkt betreft het MKB.
Ondernemers kijken breder dan alleen bankleningen
De recent aangetreden NVL-voorzitter Stephan van Beek stelt dat ondernemers steeds meer oog hebben voor andere financieringsbronnen dan alleen bankleningen. “Bijvoorbeeld zie je steeds meer beginnende ondernemers hun toevlucht nemen tot crowdfunding, wat ook een forse groei doormaakt in Nederland. Leasing is met name voor investeringen in bedrijfsmiddelen een geschikte oplossing omdat er sprake is van 100 procent financiering van het object, dat is gunstig voor het werkkapitaal van ondernemingen, dat vrij beschikbaar blijft voor andere zaken”, aldus Van Beek.
 
Groeipotentieel
Van Beek stelt dat de leasingmarkt in Nederland nog aanzienlijk groeipotentieel heeft. Uit onderzoek is gebleken dat ondernemers onvoldoende bekend zijn met de mogelijkheden die leasing hen biedt om extra financiering aan te trekken, met name als het gaat om investeringen in bedrijfsmiddelen. Van Beek: “Om die reden heeft de NVL de leasingapp gelanceerd, waarmee een ondernemer gemakkelijk alle informatie over leasing kan vinden. Op die manier kan hij een betere afweging maken van de verschillende financieringsmogelijkheden die er zijn. De leasingbranche staat klaar om investeringen te financieren.”

Gerelateerde artikelen