7 bondige tips voor optimalisatie werkkapitaal

Een stevige bedrijfsomzet is nog geen garantie voor geld op de bank. Voor een gezonde bedrijfsvoering is het werkkapitaal een belangrijkere graadmeter.

De Australische ondernemer en schrijver Melissa Browne geeft enkele tips voor de optimalistatie van het werkkapitaal.
1. Factureer zo snel mogelijk
Ondernemers zijn graag bezig met hun business en dan schiet het factureren er soms bij in. Zij factureren eenmaal per maand of pas een week nadat een project is afgerond. Browne adviseert om direct na het afronden van een klus te factureren of (gedeeltelijk) vooraf te factureren.
 
2. Maak je werk efficiënter en sneller
Werk met twee schermen wanneer nodig, zorg dat je machines en software up to date zijn en blijf zoeken naar innovatieve systemen.
 
3. Zorg voor een goed incassosysteem
Bedrijven zijn geen banken of goede doelen, stelt Browne. Zorg voor een efficiënt systeem met betrekking tot het versturen, administreren en nabellen van facturen. Of huur iemand in om dit proces voor je te begeleiden. 

__________________________________________________________________________________
In 2 dagen alle aspecten van werkkapitaal optimalisatie 
Realiseer een structureel betere cashpositie en bepaal de optimale financieringsconstructie. Ontdek in twee dagen alle aspecten van werkkapitaal analyse, performance indicatoren en optimalisatie tijdens de masterclass Strategisch Werkkapitaal Management. Meld u direct aan.
__________________________________________________________________________________

   
4. Beperk je voorraden
Laat je winst niet op de plank liggen. Bepaal de grenzen van wat je wilt inkopen en voorkom dat de ingekochte waren niet over datum of uit de mode raken.
 
5. Budgetteer de kasstroom
Een cruciaal onderdeel van het  werkkapitaalmanagement is een goed begrip van de pieken en dalen in de kasstroom. Op deze manier kun je bepalen wanneer er geld opgepot moet worden voor piektijden in uitgaven.
 
6. Bied verschillende betaalmethoden aan
Zorg ervoor dat het geld gemakkelijk naar jouw bedrijf kan stromen. Browne stelt dat in Australië veel ondernemers aanhikken tegen de kosten die creditcardfaciliteiten met zich meebrengen. Volgens haar is het zaak toch standaardbetaalmethoden zoveel mogelijk aan te bieden om te voorkomen dat klanten bij de concurrent gaan shoppen. 
 
7. Controleer de betaalcyclus
Veel ondernemers bestellen producten, betalen deze direct, leveren deze twee weken later en geven de klant de mogelijkheid om vier weken na levering te betalen. Op deze manier moet je tot aan zes weken op je betaling wachten. Deze cyclus kan verkort worden door klanten te vragen om de helft van het factuurbedrag vooruit te betalen. Op deze manier kan de betaalcyclus worden teruggebracht naar twee weken. 

Gerelateerde artikelen