Pieter Verboom wint CFO of the Year Award 2009, categorie niet-beursgenoteerd

Onder genomineerde CFO's in de categorie niet-beursgenoteerd is Pieter Verboom uitgeroepen tot CFO of the Year 2009. In de bijna twaalf jaar dat Verboom CFO is van Schiphol Group leverde hij een onderscheidende bijdrage aan een aantal grote programma's en verdere professionalisering van de financiële functie bij de wereldwijd opererende exploitant van luchthavens.

Na vanaf 1981 in toenemende mate als consultant actief te zijn geweest bekleedde Verboom vanaf 1983 diverse managementposities bij Philips (vicevoorzitter/CFO van de directies in Argentinië, Hongkong/China en het Verre Oosten). Sinds september 1997 is hij Executive Vice-President en CFO Schiphol Group.

Het afgelopen jaar werkte Verboom vooral aan drie belangrijke projecten. Een daarvan was de kruisparticipatie van Schiphol Group en Aéroports de Paris (AdP). Deze samenwerking moet de concurrentiekracht van beide luchthavengroepen binnen het dual-hubsysteem van Air France/KLM versterken. Daarnaast is de uitkering van 500 miljoen euro dividend aan aandeelhouders en het in de markt zetten van een obligatielening van 700 miljoen euro tijdens het hoogtepunt van de crisis op de financiële markten belangrijk geweest.

De jury zegt over Verboom ‘de winnaar van de CFO of the Year niet-beursgenoteerd 2009 geeft leiding aan een Finance organisatie die de laatste jaren niet stil heeft gezeten. Ondanks de lang niet altijd even consequente besluitvorming uit het ‘Haagse’ en een afgeblazen beursgang wist Finance zich onder leiding van haar CFO te ontwikkelen tot een professionele organisatie die de Hackett benchmark glansrijk heeft doorstaan.’

‘Of het nu om kostenbesparingsinitiatieven gaat of om strategierealisatie, de winnaar van 2009 heeft een heldere visie op de rol van Finance hierbij en draagt die ook met verve uit. Zijn krachtige persoonlijkheid en overtuigende manier van communiceren dwingt niet alleen respect af bij collega’s maar ook bij de regelgevende instanties die toezicht houden op het primaire proces van ‘zijn’ organisatie.’

‘Zijn ervaring met financieringsvraagstukken komt hem juist nu van pas en draagt ertoe bij dat de organisatie waar hij mede verantwoordelijk voor is relatief ongeschonden de huidige financiële crisis doorstaat. Al met al kwalificeert de CFO of the Year niet-beursgenoteerd 2009 als een allround vakman die de titel meer dan waardig is.’

Andere genomineerden in de categorie niet-beursgenoteerd waren:
– Ton van Veen (CFO Jumbo Supermarkten)
– Maarten Blacquière (CFO Gasterra)
– Han Schellekens (CFO Asito Dienstengroep)

CFO Day
De CFO of the Year Awards zijn onderdeel van de jaarlijkse CFO Day, dé bijeenkomst voor CFO’s en senior financial executives, georganiseerd door Alex van Groningen en CFO Magazine. Op 11 juni 2009 vond CFO Day voor de achtste maal plaats in NH Leeuwenhorst te Noordwijkerhout. Het thema wat dit jaar centraal stond was “Leadership in Finance”.

Ieder jaar maken een selecte groep CFO’s, die gedurende het afgelopen jaar onderscheidende prestaties geleverd hebben op het gebied van finance, kans op de CFO of the Year Award, de belangrijkste onderscheiding in het vakgebied. Winnaars van voorgaande jaren zijn o.a. Robert-Jan van de Kraats, Jean Marc Huët, Jan Hommen, Tom de Swaan en René Hooft Graafland.

Gerelateerde artikelen