Genomineerd voor Young Controller of the Year (1)

Tim Winkelhuis: "Geen dag hetzelfde. Dat spreekt me aan."

Tim Winkelhuis begon in 2016 bij Refresco als junior business controller en is nu bedrijfscontroller Operations voor de regio Iberia (Portugal en Spanje). Hij doet kostenanalyse en levert inzicht in de prestaties van productie-installaties en supply chain.

Een serie Q&As met de genomineerden van de Young Controller of the year Award 2019.

Wie ben je?

Het begon tijdens mijn studie Fiscale Economie aan de Universiteit van Tilburg. Nog vo?o?r het afronden van mijn opleiding startte ik als tax consultant bij EY in Rotterdam. Mijn focus lag met name op het gebied van risico analyses voorafgaand aan fusies en overnames en advisering omtrent de fiscale afwikkeling daarvan. Als tax consultant heb ik onwijs veel geleerd. Zonder een goede start bij een groot, internationaal bedrijf was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Een perfecte leerschool.

Na zo’n 3,5 jaar daar werkzaam te zijn geweest wilde ik wat anders.  Zonder enige echte ervaring ben ik aan de slag gegaan als Group Business Controller Operations op het hoofdkantoor van Refresco in Rotterdam. Ik ben Refresco nog altijd ontzettend dankbaar voor de kans die ze mij hebben gegeven. Zij geloofden in mijn persoonlijke kwaliteiten en ervaringen als fiscalist en hebben hun keuze gelukkig niet laten bepalen door een juiste (of juist niet) opleiding op een papiertje.

Ik koos destijds heel bewust voor Refresco: een productiemaatschappij waarbij de ondersteuning door business controllers (nog) meer dan gewenst is. Refresco is een snelgroeiend bedrijf, zowel organisch als door overnames. Hierdoor is er altijd reuring en is geen dag hetzelfde. Dat spreekt me aan. Refresco biedt volop internationale kansen.
Samen met de operationeel directeur, de fabrieksdirecteuren en projectmanagers vorm ik een operationeel team en ik geef leiding aan een team van vijf personen. Samen streven wij ernaar om de fabrieken, die zich voornamelijk bezighouden met het bottelen van frisdranken en vruchtensappen, optimaal te laten functioneren. Tot slot vorm ik samen met de financieel directeur, commercial controller, financial controller en accounting manager het financie?le hart van de Iberiaanse organisatie.

Waar ben je nu mee bezig?

Mijn huidige rol bestaat hoofdzakelijk uit het fungeren als sparringpartner van de operationeel directeur en fabrieksdirecteuren. Meer specifiek houd ik mij bezig met een drietal projecten; standaardisatie; ?bewustzijn op kostenbesparing; en ?vertaling van data in duidelijke en relevante informatie.

Standaardisatie ?richt zich met name op het vaststellen van normen. Normen geven de organisatie een basis voor het vergelijken van (maandelijkse) resultaten en het budgetteren. Standaardisatie moet uiteindelijk leiden tot een model dat meebeweegt met, in ons geval, volumen en ontwikkelingen binnen de fabrieken.

Bewustzijn op kostenbesparing ?houdt in dat concrete doelstellingen (in beginsel tot op plant managementniveau maar uiteindelijk tot op de vloer) worden opgesteld. Deze worden maandelijks gemonitord en daaropvolgend gerapporteerd. Het doel hiervan is om binnen de organisatie het bewustzijn te cree?ren welke resultaten haalbaar zijn. Dit door middel van het leggen van focus op belangrijke projecten. Dit betekent een hoge mate van intensief contact en samenwerking tussen business controller en betrokkenen, met name plant management.

Ook richt ik mij op vertaling van data in duidelijke en relevante informatie. We streven ernaar overdaad aan informatie om te zetten naar een dashboard waarin oorzaak-gevolg verbanden inzichtelijk worden gemaakt. Binnen de operationele activiteiten van Refresco is een splitsing te maken tussen manufacturing en supply chain. Het is overduidelijk dat de prestatie van de e?e?n impact heeft op de ander. Denk hierbij aan een hoge bezetting van productielijnen met als gevolg dat veel producten van de productielijn afrollen versus het beheersen van opslagcapaciteiten en -kosten. Maar ook aan het optimaal plannen van de productie om zodoende een hoge lijnefficiëntie (ook wel bekend als OEE) te behalen.

Hoe zie jij je toekomst?

Voor mijn volgende stap heb ik momenteel twee posities in mijn hoofd. Enerzijds denk ik aan de rol van programmamanager waarbij ik het tal van lopende en nieuwe projecten in kaart breng, beoordeel en resultaten en risico’s monitor. Het wil mijns inziens nog wel eens zijn dat een wirwar van projecten worden geïnitieerd die uiteindelijk niet bijdragen aan de vooraf gestelde doelstellingen. Dat kan beter. Anderzijds is de rol van integratiemanager erg interessant. Als integratie manager houd je je bezig met de integratie van systemen, processen en cultuur bij een overname van een nieuw bedrijf of fabriek.

Naam: Tim Winkelhuis
Leeftijd: 30
Opleiding: MSc Fiscal Economics (Tilburg University)
Positie: Refresco, Iberia Business Controller / Operations

Genomineerden voor de Young Controller of the Year Award 2019:

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen