Genomineerd voor Young Controller of the Year (4)

Anne Pietersma: "Op mijn werk word ik bestempeld als een aanpakker."

Anne Pietersma is ruim twee jaar geleden in dienst gekomen bij Royal Schiphol Group als Controller Planning & Control Assetmanagement (Business Area Aviation).  Momenteel is zij werkzaam als Business Controller Asset Continuity (Business Area Aviation). Naast haar primaire takenpakket speelt ze een belangrijke rol bij de uitwerking van de vernieuwde Finance Visie 2025 van Schiphol.

Een serie Q&As met de genomineerden van de Young Controller of the year Award 2019.

Huub Hofstede, Director Control & Pricing Aviation, nomineerde Anne. “Ze vervult een voortrekkersrol in het opstellen en uitwerken van het hoofdplan om tot een betere ondersteuning van de interne- en externe stakeholders te komen. Concreet betekent dit dat Anne onderzoekt welke aanpassingen binnen het Finance team op het gebied van systemen, processen, organisatiestructuur en cultuur nodig zijn om de juiste informatie aan de juiste stakeholders op het juiste moment te kunnen leveren. Haar oog voor cultuur en soft controls maakt dat haar aanpak als vernieuwend bestempeld kan worden.”

Wie ben je?

Ik ben opgegroeid in een simpel arbeidersgezin midden op het platteland. De omvang en complexiteit van Schiphol heeft mij dan ook altijd gefascineerd. Want hoe kun je garanderen dat de juiste koffer in het juiste vliegtuig terechtkomt? En hoe zorg je ervoor dat passagiers snel en efficie?nt kunnen inchecken? Vragen waar ik nu vanuit mijn rol dagelijks bij betrokken ben. Iedere dag het verschil maken door de business actief te ondersteunen met de juiste informatie. Iedere dag op Schiphol Amsterdam is anders, maar het doel is altijd hetzelfde. Maximale waarde cree?ren zodat Schiphol Amsterdam de voorkeursluchthaven van Europa wordt. En eerlijk, wie wil er nu niet de hele dag naar vliegtuigen kijken en meedenken met de meest complexe en uitdagendste vraagstukken van Nederland?

Op mijn werk word ik bestempeld als een aanpakker, een harde werker met een kritische, no-nonsense mentaliteit. Vlijmscherp, ambitieus en toch down to earth. Kritisch wanneer nodig, verbindend naar andere stakeholders en prettig in de omgang. Deze combinatie is dan ook mijn onderscheidend vermogen. Geen traditionele “blauwe” controller, maar de Strong Controller zoals Sathe? (1982) beschrijft. Onafhankelijk als het gaat om reporting en betrokken als het gaat om de business partner rol.

Waar ben je nu mee bezig?

Van de start- en landingsbanen tot de rolpaden in de terminal, alle bestaande assets dienen onderhouden te worden. Vragen als welke assets vervangen, gerepareerd of schoongemaakt dienen te worden liggen hieraan ten grondslag. Het aanleveren van juiste managementinformatie is een belangrijk instrument om de betrouwbaarheid van de asset te vergroten tegen de laagst mogelijke kosten. Tevens wordt deze informatie gebruikt om vast te stellen hoeveel medewerkers intern nodig zijn om alle benodigde werkzaamheden uit te voeren. Al deze inzichten worden vastgelegd in meerjarenplannen. Het coördineren en uitvoering van de Planning & Control cyclus bestaande uit periodeafsluitingen, jaarverwachtingen en het tactisch planproces zijn dan ook belangrijke terugkomende elementen in mijn functie.

Naast mijn functie ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Finance visie van Schiphol. Hoe ziet de controllerfunctie in 2025 eruit? Binnen Schiphol Amsterdam is de nieuwe Finance visie onderverdeeld in drie pijlers, betreffende: Be a navigator, Create Insight en Ensure Compliance. Ik ben de projectleider van de pijler “Create Insight” wat inhoudt dat ik samen met mijn projectteam uitdenk hoe wij de juiste informatie op het juiste moment aan de juiste stakeholders kunnen leveren. De hoeveelheid beschikbare data neemt steeds verder toe, maar hoe zorg je dat deze data efficiënt getransformeerd wordt naar bruikbare managementinformatie? Verder vervul ik een expertise rol in het Digital Finance Project (DFP). Via dit project wordt een Cloud-based ERP- systeem geïmplementeerd. Om dit mogelijk te maken dienen huidige processen geanalyseerd en gestandaardiseerd te worden.

Hoe zie jij je toekomst?

Mijn primaire doel is om vanuit mijn vakgebied die ondersteuning te bieden die nodig is om samen met de business tot gedegen besluitvorming te komen. Samen waarde creëren voor het bedrijf. Ik geloof erin dat deuren vanzelf openen als je iedere dag het maximale uit jezelf probeert te halen. Ik hoop dat collega’s om mij heen dat zien en waarderen. Wat betreft de stempel die ik binnen mijn organisatie wil achterlaten, ik hoop dat Schiphol Amsterdam mij bestempelt als een professionele, harde werker die naast de inhoud ook oog heeft voor haar collega’s. Een persoon die kordaat en professioneel optreedt, maar ook altijd klaarstaat voor een ander. Een persoon die altijd in het belang van de organisatie werkt en uitgaat van haar eigen kracht.

Kijkend naar de toekomstige financiële functie geloof ik dat er twee typen functies zullen ontstaan. Enerzijds een financiële analist die gespecialiseerd is om grote hoeveelheden data te analyseren en te transformeren naar bruikbare informatie. Anderzijds een business partner rol die deze informatie gebruikt om samen met de business tot optimale besluitvorming te komen. Voor de business partner rol is het dus belangrijk om over de juiste soft skills, zoals overtuigingskracht en communicatiekracht te beschikken. Je moet als business partner is staat zijn om verbinding te maken met de business zonder je onafhankelijkheid te verliezen.

Naam: Anne Pietersma
Leeftijd: 31
Opleiding: VU Amsterdam, MSc Economics; Nyenrode Business University, Executive Master of Finance and control (RC)
Positie: Schiphol, Controller Planning & Control Aviation

Genomineerden voor de Young Controller of the Year Award 2019:

Alle verhalen van de Leadership in Finance Summit 2019 voor u op een rij gezet.

Gerelateerde artikelen