Voor een A-merk als Philips is kwaliteitsbeheersing van vitaal belang. De kosten van het productieproces zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de geleverde componenten. En consumenten moeten erop kunnen rekenen dat ze goede producten in huis halen als ze Philips kopen. WebFOCUS geeft zicht op de kwaliteit van de toeleveranciers in een complexe en mondiale omgeving.
Of de door Philips' CPO Barbara Kux ingevoerde duurzaamheidverklaring de gewenste werking heeft, zullen we snel weten. Voor het eerst in de geschiedenis van het 114 jaar oude concern presenteert Philips zijn jaarcijfers namelijk in januari, op de 27e.
De term procuremanagement leidt nog steeds bij veel bedrijven tot gefronste wenkbrauwen. Maar de onderliggende strategie is vaak minder vernieuwend dan adviseurs ons doen geloven. Menig groot concern dat moderne inkoopstrategieën omarmt, maakt gebruik van de ideeën die de Sloveen Peter Kraljic al in de jaren zeventig(!) uitdacht.
Elektronisch inkoop- en contractmanagement. Het kunnen nog altijd wondermiddelen zijn. Het geloof in e-procurement is weer sterk toegenomen, terwijl de tijd van grootschalige projecten voorbij is. De interesse gaat vooral uit naar kleinschalige implementaties.
Al jaren wordt er gesproken over een grote golf te verwachten bedrijfsovernames. Maar of die golf er komt, lijkt de vraag. De verkopers willen wel. De kopers zijn minder enthousiast.
Waar corporates zich wegens gebrek aan fantasie angstvallig stilhouden, domineren financiële partijen. Private equity-huizen stuwen de dealflow in M&A. "Ze zijn de kurk waar alles op drijft."
Waar het ergste economische leed geleden is, raakt de overnamekas van bedrijven langzaamaan weer gevuld. Niet dat we gewoon verdergaan waar we vijf jaar geleden gebleven waren, want een echt succes was het niet, acquireren om het acquireren. Bovendien zijn de spelregels veranderd en melden zich nieuwe, zeer kapitaalkrachtige tegenstanders: de venture capitalists. Hoe kan de strategische partij de strijd aangaan?
Softwarebedrijf Unit 4 Agresso acquireert 'beroepshalve'. CFO Edwin van Leeuwen heeft een respectabel trackrecord opgebouwd, met de earn-out als onderscheidend kenmerk. "Besef dat er tegengestelde belangen zijn en leg de verplichtingen contractueel vast. We hebben geleerd daar heel strikt in te zijn."
"M&A zijn de M&M's voor topmanagers - aanstekelijk lekker, maar je krijgt er buikpijn van", stelde laatst een CFO tijdens een nabeschouwing van de jaren negentig. Dat was onder het genot van cognac en sigaar, alles 'off the record'. Die buikpijn werd door IT meestal alleen maar erger.
De Dag van de Overname werd gisteravond in het bijzijn van de top van de 'Dutch M&A-market' opgeluisterd door de uitreiking van de M&A-awards. De avond in Noordwijkerhout bracht verraste winnaars en de nodige teleurgestelde specialisten, die naast de felbegeerde prijzen grepen.
Donderdagavond was het zover. Op de Dag van de Overname werd bekendgemaakt wie in 2004 dé toppers in overnameland zijn. Met enkele verrassende uitslagen.
Morgen vindt in Noordwijkerhout voor de vijfde keer de dag van de overname plaats. Tijd voor een kijkje naar de genomineerden vanuit de bedrijven die in M&A onderwerp van gesprek zijn: Best M&A Strategy en Buy Out.
Een management buy out voegt waarde toe. Aldus Robert Schipper, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). Samen met Ernst & Young deed de NVP onderzoek naar de gevolgen van een mbo.
Huur de verkeerde overnamespecialist in, en zelfs de op papier meest briljante deal mislukt. Voor de aanstaande Dag van de Overname onderzochten we welke dealmakers hun overnames wél tot een goed einde brengen. Een overzicht van de genomineerden.
Sligro verwacht in de tweede helft van 2004 een aantal winkels over te nemen voor de retailtak van het bedrijf. Dat heeft directievoorzitter Abel Slippens gezegd tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.
Sligro heeft een slag geslagen op de groothandelsmarkt. De onderneming neemt voor 36,5 miljoen euro de horecaleverancier VEN over.
Ook altijd gedacht dat offshore contactcenters - de buiten het thuisland gevestigde callcenters die telefoontjes en e-mail afhandelen voor bedrijven in het thuisland - alleen voor de Amerikaanse en Britse markt een relevant verschijnsel zijn. Ten onrechte, zo blijkt uit onderzoek van Interview. NSS.
De stroom inkomende facturen bij grotere Nederlandse bedrijven zorgt voor een kostenpost van honderdduizenden euro's. De meeste bedrijven kunnen deze kosten echter gemakkelijk terugdringen door een betere 'invoice processing'. Dit blijkt uit het IP Marktonderzoek 2004 van Basware, een leverancier van software voor de verwerking van inkomende facturen.
Aan het aantal C's in het bedrijfsleven lijkt geen einde te komen. De klassieke trits CEO, CFO en CCO is de laatste jaren uitgebreid met de COO (Chief Operations Officer, de CIO (Chief Information Officer) en nog wat Chiefs. Vaak gaat het om fantasietitels, in het leven geroepen om de eerzucht van mensen binnen een bedrijf te stillen, en baasjes het gevoel te geven dat ze heuse bazen zijn. Maar soms gaat er achter die functieaanduiding nog een leidinggevende functionaris schuil ook.
Grote Nederlandse bedrijven zien mogelijkheden om de taken van steeds meer divisies uit te besteden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van bureau Giarte en managementconsultancy Accenture.
Inkoopprocessen worden zo complex en cruciaal dat CFO's zich er steeds meer mee gaan bemoeien. Maar zelf onderhandelen doen ze niet. Aan hen de taak om scenario's door te rekenen, te plannen en het bedrijf zodanig aan te passen dat er minimale goederen en diensten nodig zijn.
Innovatie is het nieuwe toverwoord. Daar hangt onze toekomst van af. Het gebrek eraan verklaart de duur en diepgang van de economische dip. Maar innovatie is niet gemakkelijk. Het lijkt een onbeheersbaar proces, meer geluk dan wijsheid. Toch is dit beeld pessimistisch.
Organisaties onderkennen de toenemende noodzaak tot veranderen om zo de concurrentie voor te blijven. Ze besteden veel tijd en energie aan vernieuwing en het optimaliseren van bestaande bedrijfsprocessen. Opmerkelijk genoeg blijft één bedrijfsproces vaak buiten beschouwing: het veranderen zelf. Terwijl hier nog veel te verbeteren en te besparen valt. Sterker nog, het blijkt mogelijk 25 procent meer rendement uit veranderingen te halen door het verandermanagement te professionaliseren.
De queeste naar waarde is ongetwijfeld aangevangen bij het ontstaan van het menselijk leven. Over de resultaten kunnen we niet ontevreden zijn. Gemiddeld genomen leven we niet alleen langer en gezonder, maar ook onder veel betere omstandigheden dan onze voorouders. Die zoektocht naar economische waarde gaat wel met veel vallen en opstaan, en daarbij komt duidelijk naar voren dat opstaan geen vanzelfsprekendheid is.
Delft Instruments zat lange tijd vastgeroest op de beurs. Chronische onderwaardering spoorde aandeelhouders aan om het bedrijf serieus naar delisting te laten kijken. AlpInvest toonde zich een ware reddende engel voor de exit. En passant kan de rode loper uit voor het acquisitietraject.
AlpInvest zegt bij monde van partner buy-outs Alexander van Wassenaer kleine en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen te volgen. "Bij Delft Instruments vielen ons een paar dingen op. Allereerst: dit management heeft een bijzonder goede trackrecord, na de komst van De Groot en Dekker is de winst sterk gegroeid. Ten tweede: ondanks de sterk verbeterde performance is de ondernemingswaarde nauwelijks gestegen. Drie: in hun niches behoren ze wereldwijd tot de top-drie. Het is derhalve een zeer sterke onderneming in wat kleinere markten."
Volgens Paul Andriessen, analist bij SNS Securities, was de delisting niet nodig. Hij vindt ook het bedrag dat per aandeel is betaald te laag. "De stelling dat aanvullende acquisities slechts met een aandelenemissie konden worden gefinancierd, komt louter voort uit de overmatige solvabiliteitseis die de onderneming zichzelf heeft opgelegd.
Achter de pui van het pand aan de Vijzelstraat nummer 20 wordt het nooit meer zoals vroeger. Sinds kort heeft bijna iedereen wel een nieuwe collega, een nieuwe functieomschrijving of een nieuwe werkplek. Integratie en reorganisatie zijn sinds half maart de toverwoorden binnen Binck NV, de nieuwe combinatie van AOT en Binck. Er wordt druk geïntegreerd, afgestoten, uitgebreid en geïnnoveerd en niet zonder resultaat. Maar het vernieuwde Binck moet volgens CFO Thierry Schaap nog wel enkele colletjes nemen.
Megaprojecten zijn vrijwel synoniem met budgetoverschrijdingen. En de projectleiders worden maar al te vaak afgeschilderd als onnozele en ondeskundige prutsers. Ten onrechte, zegt Eric Kemperman, manager Projectbureau van het nieuwste megaproject van Nederland, Maasvlakte 2. "Het echte verhaal blijft te vaak onderbelicht. Het is ook zo gemakkelijk om straffeloos te schrijven dat het ene megaproject weer duurder is geworden en het andere weer te laat wordt opgeleverd."
Ondernemingen zijn zoekende welke richting ze op moeten. Er is wel overdreven veel aandacht voor de risico's van het ondernemerschap, maar het ontbreekt aan nieuw elan. De balans tussen kansen en bedreigingen en tussen risico en rendement is zoek.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl