Transactie Top 10 april 2006 – ‘Private equity en delisting bepalend’

fallback
De belangrijkste deals en de daarbij betrokken partijen (zover bekend). We gaan daarbij uit van de hoogte van de overnamesom en er moet minstens één Nederlandse partij bij betrokken zijn.

‘Delistings zijn in deze top tien sterk vertegenwoordigd. Frans Maas en McGregor zijn inmiddels zo goed als gerealiseerd. Voor VNU is het nog onduidelijk of de private equity firms inderdaad meer dan 95 procent van de aandelen aangemeld krijgen. De afwijzende houding van Fidelity en Knight Vinke ten opzichte van het bod van EUR 28,75 en de recente uitspraak over de Versatel Tele2 casus lijken nog aardige hobbels voor de private equity partijen. In deze laatste uitspraak is het inmiddels 2-0 voor de hedge funds die vinden dat de uitrookprocedure zoals Tele2 die in gang wil zetten door middel van een juridische fusie hen minder goed zou behandelen dan waar ze recht op hebben. De gang van zaken geeft aan dat de investeringswereld snel aan het veranderen is. De private equity partijen gaan samenwerken omdat ze grotere transacties moeten doen om de aan hun toevertrouwde gelden ook feitelijk te kunnen beleggen. Het private karakter verwatert hierdoor met als gevolg dat de agencykosten van de investeringen wel weer zouden kunnen toenemen. Tegelijkertijd zien we hedge funds actief worden die een veel kortere beleggingshorizon hebben.’ Aannemelijke tijdshorizon ‘Interessant aspect hiervan is dat de private equity firms juist in de afgelopen twintig jaar veel geleerd hebben en zich ontwikkeld hebben tot geaccepteerde investeerders. Ze staan bekend als betrokken investeerders die in staat zijn ondernemingen door een strategisch transitieproces te helpen, met een gezonde focus op cash. En misschien nog wel belangrijker: een aannemelijke tijdshorizon voor de investering. De private equity firms spelen hierbij ook een faciliterende rol voor corporates die hun strategie willen aanpassen. De nummers zes en tien uit de lijst zijn voorbeelden van de maatschappelijke rol die de private equity partijen in dit kader kunnen spelen. De interesse vanuit private equity in 2004 voor Nutreco heeft de verkoop van de Zalmdivisie indirect geïnitieerd. Nutreco heeft daarna besloten deze strategische koerswijziging uit te voeren als beursgenoteerde onderneming. De nu gerealiseerde verkoop van het 75 procent belang in de zalmdivisie en het twaalfmaandelijks koersverloop geven aan dat dit een uitstekende beslissing is geweest. Deze transacties geven aan dat private equity een blijvende maatschappelijke rol voor zich opeist die de efficiency van de markt vergroot en waardecreatie tot gevolg heeft.

1. Koper Valcon Acquisition BV
Land van herkomst NL
Target VNU NV
Land van herkomst NL
Waarde in EUR 8.600.000.000
Betrokken partijen Rothschild, Evercore, Credit Suisse, Shearman & Sterling, Thatcher & Barlett, Linklaters, De Brauw Blackstone Westbroek, ING Group NV, Deutsche Bank, JP Morgan, ABN Amro, Citigroup Inc., Kekst & Company, Lathman & Watkins, Clifford Chance Netherlands, The Carlyle Group, Hellman & Friedman LLC, Kohlberg, Kravis Roberts & Company, The Blackstone Group LP, Thomas H. Lee & Partners LP, Alpinvest Partners
   
2. Koper Geveran Trading Co., Ltd
Land van herkomst UK
Target Marine Harvest NV
Land van herkomst NL
Verkoper Nutreco Holding NV
Land van herkomst NL
Waarde in EUR 993.750.000
Betrokken partijen ABN Amro
   
3. Koper DSV A/S
Land van herkomst DK
Target Koninklijke Frans Maas Groep NV
Land van herkomst NL
Verkoper NPM Capital NV
Land van herkomst NL
Waarde in EUR 432.780.000
Betrokken partijen Lazard BV, ABN Amro, Clifford Chance
   
4. Koper Lehman Brothers Merchant Banking Group
Land van herkomst US
Target HJ Heinz Company’s fish, deepfrozen and fresh production activities in Europe
Land van herkomst DE / FR / GB / NL
Verkoper HJ Heinz Company
Land van herkomst US
Waarde in EUR 420.741.830
Betrokken partijen Lehman Brothers, Rabobank International, Ashurst International, Booz Allen & Hamilton Inc., Grant Thormton, Spayne Lindsay & Co LLP, Linklaters, JP Morgan, UBS
   
5. Koper Holcim Betonproducten BV
Land van herkomst NL
Target Huaxin Cement Co., Ltd
Land van herkomst CN
Waarde in EUR 352.835.000
   
6. Koper ABN Amro Participaties BV
Land van herkomst NL
Target Distilleerderijen Erven Lucas Bols BV
Land van herkomst NL
Verkoper Rémy Cointreau SA
Land van herkomst FR
Waarde in EUR 210.000.000
Betrokken partijen Loyens & Loeff, ABN Amro Participaties BV
   
7. Koper Koninklijke Philips Electronics NV
Land van herkomst NL
Target Witt Biomedical Corporation
Land van herkomst US
Waarde in EUR 138.088.500
   
8. Koper Toeca Fashion Groep BV
Land van herkomst NL
Target McGregor Fashion Group BV
Land van herkomst NL
Verkoper Global Opportunities (GO) Capital Asset Management BV, Todlin NV
Land van herkomst (resp.) NL, NL
Waarde in EUR 129.000.000
Betrokken partijen ABN Amro Holding NV, Boekhoorn M&A BV
   
9. Koper Participatie Maatschappij Graafschap Holland NV
Land van herkomst NL
Target Migdal Insurance Holdings Ltd
Land van herkomst IL
Verkoper Bank Leumi Le-Israel BM
Land van herkomst IL
Waarde in EUR 117.902.600
Betrokken partijen ING Groep NV
   
10. Koper Interbulk Investments plc
Land van herkomst GB
Target United Transport Tankcontainers Holdings BV
Land van herkomst NL
Verkoper 3i Group plc
Land van herkomst GB
Waarde in EUR 67.000.000
Betrokken partijen Panmure Gordon & Co Ltd, Bank of Scotland, City Financial Associates Ltd, Norton Rose, College Hill
Deze Top 10 wordt mede mogelijk gemaakt door Zephyr van Bureau van Dijk.


Cursus Actief in overnames
De cursus Actief in Overnames informeert u over alle ins en outs van het overnameproces. Hierbij staat praktische know-how van alle fases van de koop en verkoop voorop. Actief in overnames wordt gegeven door docenten die al tientallen (internationale) transacties hebben begeleid. Bent u ondernemer, manager, accountant, adviseur of financier? Bent u reeds actief in overnames of wilt u komend jaar een bedrijf (ver)kopen? Dan is deze cursus voor u onmisbaar.


Cursus Business Valuation
Krijgt u wel genoeg geld voor de aandelen van uw bedrijf bij verkoop? En hoe weet u zeker dat u als koper niet teveel betaalt? Business Valuation geeft praktische antwoorden op vragen als: hoe berekent u de juiste waarde van een bedrijf en hoe overtuigt u anderen ervan dat dit de enige juiste prijs is? Business Valuation wordt gedoceerd door Nederlandse topexperts die kunnen bogen op jarenlange ervaring in het waarderen van ondernemingen. Bent u ondernemer, financier of adviseur en wilt u weten hoe u overtuigend de juiste waarde van een bedrijf berekent?

Gerelateerde artikelen