Transaactie top 10, maart 2006 – ‘De wereld wordt met de dag kleiner.’

fallback
In de transactie top 10 de belangrijkste deals van februari, met commentaar van Peter van Mierlo, managing partner Transactions Group PricewaterhouseCoopers. 'De wereld wordt met de dag kleiner.'

Top 10 – koper – target – verkoper
1. ABN Amro Holding NV – Banca Antoniana Popolare Veneta SpA – Banca Popolare Italiana Scarl
2. Trader Media East Ltd – Trader Classified Media NV
3. Petroleo Brasileiro SA – Petroleumraffinaderij in Texas – Astra Oil Trading NV
4. Rabobank – Central Coast Bancorp
5. Institutionele investeerders – Wereldhave NV
6. Telegraaf Media Groep NV, ING Corporate Investments Participaties BV – Sky Radio BV – Veronica Holding BV, News Corporation Inc., Mr Ab Trik
7. Stratos Global Corporation – Xantic BV – Telstra Corporation Ltd, Koninklijke KPN NV
8. Newco – Burg Industries BV
9. Russneft NK OAO – Transpetrol AS -Yukos Finance BV
10. Interbulk Investments plc – United Transport Tankcontainers Holdings BV


Corporate transacties
Van Mierlo: ‘Tien strategische deals in vijf bedrijfstakken: banken, media, transport, olie en mobiele communicatie. Deze zijn gedreven door globalisering, technologische veranderingen en het streven naar marktleiderschap. De kranten staan vol over private equity maar deze top 10 betreft enkel corporate transacties.


De acquisities van ABN AMRO en Rabobank zijn erop gericht om internationaal meer voet aan de grond te krijgen waarbij ABN AMRO al deze maand navolging heeft gekregen van BNP Paribas op de Italiaanse markt. De Rabobank heeft als streven internationaal de grootste agrarische bank te worden en heeft al diverse acquisities in de Verenigde Staten achter de rug.’


Globalisering
Van Mierlo: ‘Ook de twee transacties (8 en 10) in de transportsector worden naar mijn idee gedreven door een kleiner wordende wereld. De overname door het Chinese staatsbedrijf van het Pijnackerse Burg (productie van tankwagens, opleggers en containers) heeft tegelijkertijd het doel dat juist dit Nederlandse bedrijf toegang krijgt tot de Chinese markt door de daling van de importtarieven nu het in Chinese handen is.


Overigens is de transportsector toch al sterk in beweging met de Deens interesse voor Frans Maas en de ontwikkelingen bij TNT Logistics. De verkoop van het Europese/Australische Xantic (7) aan het Canadese Stratos door KPN onderstreept dat men ook in de mobiele satellietcommunicatie streeft naar marktleiderschap. Stratos krijgt door deze overname een marktaandeel van 44 procent van alle Inmarsat services en is daarmee bijna twee keer zo groot als de daarop volgende concurrent.


Technologie
Van Mierlo: ‘In de mediasector (2 en 6) komen de transacties voort uit een sterk veranderend krachtenveld in de advertentiemarkt. Deze wordt gedreven door de invloed van nieuwe technologie. De recente acquisitie van Arrow Radio door PCM past eveneens in deze ontwikkeling.


Enerzijds de sterk veranderende advertentiemarkt en anderzijds de nieuwe mogelijkheden voor het aanbieden van content op basis van nieuwe technologieën zijn factoren die belangrijk blijven bijdragen aan de toekomstige fusies en overnames in de mediasector. In deze top 10 geen grote private equity transacties, maar dat verandert de komende maanden hoogstwaarschijnlijk.


Private equity biedt een alternatief voor de eigendomsstructuur van een onderneming. Juist voor die ondernemingen die in een periode van circa drie tot zeven jaar samen met haar aandeelhouders willen werken aan de implementatie van een nieuwe strategie. De implementatie van deze nieuwe strategie gaat soms beter met een klein aantal aandeelhouders met een duidelijke focus dan met een groot aantal aandeelhouders op de beurs of de overheid.’


De uitgebreide versie van deze Top 10 (compleet met overnamesommen) is maandelijks te vinden in het vakblad Fusie & Overname. Bij het bepalen van deze lijst gaan we uit van de hoogte van de overnamesom en er moet minstens één Nederlandse partij bij betrokken zijn. Deze Top 10 wordt mede mogelijk gemaakt door Zephyr van Bureau van Dijk.

Gerelateerde artikelen