Standaardoplossingen op on-demand basis worden bij IT-gebruikersorganisaties aangeprezen onder het motto 'niet betalen zolang je niet gebruikt'. De operationele lease van maaksoftware maakt het klanten mogelijk te automatiseren zonder te investeren. Deze methode wordt onder meer gebruikt door Oracle en door Advanced Delivery Center uit Utrecht. Klanten betalen pas aan de leasemaatschappij als de software werkt en zodra deze zorgt voor de kasstroom waar de software voor was bedoeld.
Het grootste minpunt van ERP-software is de starheid. Dat blijkt uit Duits onderzoek onder 1.500 gebruikers van diverse soorten ERP-software. De klachten over de starheid van de software geven aan dat eenvoud en tevredenheid bij ERP-software vaak nog ten koste van elkaar gaan. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door adviesorganisatie Trovarit en het weekblad Computerwoche, kwam echter naar voren dat tevredenheid over de gebruikte software nog altijd overheerst.
XBRL (eXtended Business Reporting Language) is nauwelijks bekend bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Uit onderzoek van Ernst & Young naar de mate waarin digitale verslaglegging leeft, blijkt dat bedrijven niet enthousiast zijn voor deze nieuwe standaard voor gegevensuitwisseling.
"We laten ons niet leiden door de druk om per se een deal te willen sluiten en ook niet door de concurrentie van al dan niet financiële partijen. We gaan uit van onze eigen waardering van de onderneming die we op het oog hebben en van niets anders." Dat zegt John Eijgendaal, CFO van het industriële concern Aalberts Industries. Hij weet waar hij over praat, Aalberts is min of meer een professionele overnemer. "Ik werk nu vijftien jaar bij de groep. In die tijd hebben we enige tientallen overnames gedaan."
Nog maar enkele jaren geleden werd het roemruchte Nederlandse automerk Spyker nieuw leven ingeblazen. Hoe bevalt een Spyker in de praktijk? Verslag van een testrit met de Spyker C8, een auto die eigenlijk met geen andere te vergelijken is.
Grote fusies en overnames mislukken niet op basis van rationele factoren zoals de cijfers, wel door cultuurverschillen en ego's.
Bazel II leeft niet. Dat blijkt uit een enquête van Robert Half Finance & Accounting en de Vereniging voor Credit Management (VVCM).
Ook zonder uitvoerige studies van (en discussies over) jaarrekeningregels en jurisprudentie moet een jaarrekening leesbaar zijn en in hoofdlijnen een verantwoord oordeel over de financiële positie toelaten. Dit geldt onverkort ook voor de geconsolideerde jaarrekening. De nieuwe Philips-slogan is ook hier van toepassing: sense and simplicity.
Een beursfonds hoeft in het jaarverslag niet voor elk punt van de code-Tabaksblat verantwoording af te leggen. Er is alleen een verklaring nodig voor onderdelen die het bestuur en de commissarissen betreffen. Dit blijkt uit het concept van de bestuursmaatregel waarmee Justitie de code voor behoorlijk bestuur wil voorschrijven aan beursfondsen. De tekst is aan het parlement gestuurd. Rond de jaarwisseling zou de maatregel moeten ingaan.
Uitgever Wegener heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug. De combinatie van veel langlopende schulden, hoge rentelasten en fors lagere advertentie-inkomsten zorgde voor slechte winstcijfers. Inmiddels klimt het concern weer uit het dal. Financieel bestuurder Jan Wegstapel licht toe.
Het jaarverslag is in de loop der jaren van een grauwe bundel cijfers uitgegroeid tot een kleurige communicatieuiting. Alhoewel... "Door de boekhoudschandalen van de laatste jaren is versobering de zichtbare trend: alle aandacht gaat uit naar de formele boodschap." Dit constateren tenminste de makers van de Jaarverslagagenda 2004-2005, Van Eck Grafisch Ontwerpers, drukkerij Spinhex & Industrie en Van Mechelen Communicatieadvies.
Dat Pharming nu echt dicht tegen de marktlancering van zijn eerste product aan zit, heeft het bedrijf voor een groot deel te danken aan het Engelse Lafferty Investments. Al tijdens de surseance kwam deze grote durfkapitalist met geld over de brug, waardoor de operationele zaken doorgang konden vinden. Deze investeerder, die CEO Pinto tijdens de surseance uit zijn 'old boys network'-hoed toverde, speelt ook na de surseance een cruciale rol.
Een aantal jaren geleden was een beursgang zo'n beetje het meest eervolle wat je als bedrijf kon bereiken. Die glans is er nu wel van af. Sterker nog, veel bedrijven willen helemaal niet op de beurs staan. En als ze een notering hebben, weten ze niet hoe snel ze ervan af moeten komen. Denk aan de Free Record Shop, denk aan Vendex KBB.
De titel van deze column lijkt nonsens. Mergers and acquisitions (M&A) oftewel fusies en overnames zijn in de praktijk een financieel en juridisch traject. Wat heeft dat met marketing te maken? Meer dan menige CFO wellicht vermoedt.
CFO's kunnen ervoor zorgen dat IFRS daadwerkelijk toegevoegde waarde oplevert voor hun organisatie. Maar hoe zorgt u dat u uw bedrijf met succes afstemt op IFRS? Enkele aandachtspunten.
Nu de fusie- en overnamemarkt opleeft, zoeken talloze buitenlandse investeerders en financiële instellingen naar internationaal gebruikelijke overnamestructuren. Zoals overnames met gebruik van financial assistance. Was dat geen verboden instrument? Ach...
Het kan bijna geen toeval zijn. Kort na elkaar grijpen de Amerikaanse en Europese overheden in bij accountingstandaarden die door de technische deskundigen reeds waren aanvaard. Het gaat om twee verschillende, maar zeer gevoelige onderwerpen, namelijk share based payments (onder meer personeelsopties) en financiële instrumenten. Waarom heeft de politiek ingegrepen en is dit goed of slecht? En wat betekent dit voor de invoering van IFRS in Europa?
Een groep in Monaco gevestigde investeerders denkt producten op de markt te kunnen brengen die gebruikmaken van de onbeperkte mogelijkheden van de nieuwe frequenties voor mobiele telefonie. Het liefst vanuit een bedrijf met een holding in Monaco en een werkmaatschappij in Zwitserland of Frankrijk. Het juridische en fiscale werk om een en ander op te tuigen is aanbesteed. Met aanzienlijke besparingen tot gevolg.
Nederlandse bedrijven zijn voortvarend aan de slag gegaan met de code-Tabaksblat. Van de ondernemingen voldoet 93 procent aan de vereiste aanwezigheid van een corporategovernancehoofdstuk in het jaarverslag, 81 procent van de vennootschappen heeft corporate governance tijdens de aandeelhoudersvergaderingen geagendeerd en de overgrote meerderheid verwacht relatief weinig problemen met de toepassing van de code. Dit blijkt uit een onderzoek van het Netherlands Institute for Corporate Governance (NICG) en de Nederlandse Corporate Governance Stichting (NCGS) naar de naleving van de code-Tabaksblat.
Hoe vindt inkoop van aandelen in de praktijk plaats? En welke wetten en regels zijn erop van toepassing? Een kort overzicht.
De gedragscode voor ondernemingsbestuur leidt de komende jaren tot het openbreken van arbeidsovereenkomsten van de bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. Dat voorspelt Morris Tabaksblat, de geestelijke vader van de gedragscode, in Het Financieele Dagblad.
Particulieren en bedrijven zijn sinds juli van dit jaar in principe vrij om hun eigen energieleverancier te kiezen. Energieleveranciers zijn op hun beurt vrij om te proberen in heel Nederland klanten van elkaar af te snoepen. In die concurrentiestrijd is het belangrijk een goed beeld van de markt te hebben en snel en adequaat te kunnen handelen. CPM kan een sterk wapen in die strijd zijn, zegt Ton van den Dungen van ENECO Energie.
De wereldberoemde managementgoeroe Michael Porter was onlangs weer eens in Nederland. Zijn boodschap? Volgens hem is het 'kopen van groei' door middel van overnames wel gemakkelijk, maar brengt het de strategie in gevaar. Tel daarbij op dat voor overnames vaak te veel wordt betaald, en je vraagt je af of overnames ooit wél zinvol zijn.
ENECO Energie levert gas, elektriciteit en warmte aan ruim twee miljoen huishoudens en bedrijven. Met een omzet van meer dan 3,5 miljard euro en dit aantal klanten behoort ENECO Energie tot de top-drie van de energiebedrijven in Nederland.
Elders in dit nummer van Chief Financial Officer wordt uitgebreid stilgestaan bij de gevolgen van IFRS voor de verslaggeving van diverse bedrijven. Hoe verstrekkend die gevolgen kunnen zijn, blijkt wel bij Nutreco, het enige Nederlandse beursgenoteerde bedrijf dat 'levende have' op de balans heeft staan: zalm. En die zalm moet nu tegen fair value worden gewaardeerd. Hoe moeten wij ons dat voorstellen?
Een vastgoedbedrijf heeft de ambitie om in 2010 een toonaangevende Europese vastgoedonderneming te zijn met een bovengemiddeld rendement. De nadruk ligt de komende jaren met name op internationale groei van bestaande activiteiten.
De invoering van de nieuwe IFRS-boekhoudregels dreigt uit te lopen op veel extra werk voor het Nederlandse bedrijfsleven. Onder de huidige wet hoeft er voor geconsolideerde dochterondernemingen geen apart jaarverslag gemaakt te worden, straks moeten naar schatting ongeveer tweeduizend bedrijven meer een jaarverslag maken dan nu het geval is. De lasten hiervan liggen volgens het ministerie van Justitie op 1,6 miljard euro.
WAT? Bedrijven zijn op het ogenblik nog huiverig om overnames te plegen, maar de venture-capitalmaatschappijen zijn weer volop actief op deze markt. Het is een van de meest opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek dat dit tijdschrift heeft laten uitvoeren naar de fusie- en overnamemarkt. Neem een van de opvallendste transacties van het afgelopen jaar, de delisting annex buy-out van Vendex KBB, een door financiers gedreven 'deal'.
Slechts een klein groepje vrouwen bezet topposities bij grote ondernemingen. Omdat de code-Tabaksblat paal en perk stelt aan het aantal functies dat iemand mag bekleden, dreigt het aantal vrouwen aan de top minder te worden. Daarvoor waarschuwt onderzoeksbureau Spencer Stuart.
CFO's maken zich meer zorgen over het risico van problemen met klantenservice, operations of fusies en overnames dan over het naleven van voorschriften op het gebied van financiele verslaggeving, zoals de Sarbanes-Oxley Act of de International Accounting Standards. Dit blijkt uit onderzoek onder de 1000 grootste bedrijven in Europa door softwarebedrijf HandySoft.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl