Fokke Boomsma, CFO van Ferm: “De CFO moet geen surrogaat-CEO worden”

fallback
Na tien jaar financieel directeur te zijn geweest bij geneesmiddelenproducent Biohorma, bekend van de A.Vogel producten, begon het bij Fokke Boomsma te kriebelen. Hij had het gevoel alles wel zo'n beetje meegemaakt te hebben. Via zijn netwerk kwam hij bij Ferm terecht, een groothandel in doe-het-zelf-gereedschappen. Sinds 1 september is hij daar werkzaam als financieel directeur.

In die tien jaar tijd zijn er veel interessante klussen op zijn pad gekomen. Boomsma: “Ik heb meegewerkt aan het openen en soms ook sluiten van Europese vestigingen, een reorganisatie, we hebben SAP geïmplementeerd, maar ook in de markt is er een aantal belangrijke ontwikkelingen geweest waar we op in moesten spelen. We hebben meegemaakt hoe huismerken zich ook hebben gestort op de markt van natuurlijke geneesmiddelen. Er heeft in die periode een wettelijke scheiding plaatsgevonden tussen geregistreerde en niet geregistreerde medicijnen. Maar na tien jaar kwam desondanks het gevoel dat ik alles wel zo’n beetje meegemaakt had.

Toen Ferm op mijn pad kwam, waren er een paar factoren die me direct aanspraken. Het is net als Biohorma een middelgroot familiebedrijf. “Als een bedrijf een dergelijke omvang heeft, dan word je als financial bij veel processen betrokken. Daarnaast spreekt het internationale karakter van Ferm mij aan. In Nederland telt het bedrijf zo’n 90 mensen. Daarnaast werken ook in China nog eens 40 mensen.

Koekjesfabriek
Het echte grote verschil zit hem in het soort product; van Echinaforce en crème calendula naar klopboren en decoupeerzagen. Boomsma: “Dat is inderdaad een groot verschil, maar voor de werkzaamheden van een financial maakt het niet zoveel uit of hij in een koekjesfabriek of staalfabriek werkt. Al zullen er wel een paar accentverschuivingen zijn. Zo is bij Ferm, naast de verkoop, het logistieke proces erg belangrijk. We zijn daarvoor erg afhankelijk van automatisering. Al ligt de basis natuurlijk bij het hebben van goede mensen.

Boomsma heeft als financial, naast de financiële strategie nog een paar belangrijke zaken waarmee hij zich bezighoudt. Werkkapitaalbeheer, kostenbeheersing, debiteurenbeheer, transferpricing. “Een ander belangrijk project waar ik nu mee bezig ben is beter inzicht krijgen in de marges die we per klant verdienen. We doen veel Private Label en hebben hebben een aantal grote klanten, zoals Gamma en andere bouwmarkten die elk een eigen contract met ons hebben. Ik ben nu bezig om daar het totaal inzicht in te verbeteren.

Surrogaat
De CFO keert weer terug naar zijn oorspronkelijke rol, dat is de trend die Boomsma waarneemt. “Er is een tijd sprake geweest dat van de CFO werd verwacht dat hij een soort surrogaat- CEO moest zijn. Nu zie je dat de beweging weer de andere kant uitgaat. Financial executives keren weer terug naar de basis en gaan zich, behalve met de strategie, ook weer met cijfers bezighouden. Ik vind dat een goede ontwikkeling; het schept duidelijkheid.

Het werk van de financieel leidinggevende valt of staat met vertrouwen, vindt Boomsma. “De CFO moet in feite roomser zijn dan de paus. Hij moet boven elke verdenking staan. Integriteit moet zijn belangrijkste kernwaarde zijn. Ikzelf doe als financieel directeur bijvoorbeeld niet mee aan het bonussysteem. Daarmee wil ik voorkomen dat de schijn gewekt zou kunnen worden dat ik bepaalde zaken zou sturen. Vertrouwen is niet iets wat je van de ene op de andere dag krijgt; dat moet je opbouwen. En daarmee ben ik nu bezig bij Ferm.”

Mogen wij u ook interviewen? Heeft u onlangs als controller of financieel-manager een interessante carrière-stap gemaakt? Een stap die u met 10.000 collega’s wilt delen? Stuur dan een mailtje met een korte toelichting naar de redactie. Dan kunnen onze journalisten u interviewen.

Gerelateerde artikelen