De innovatiebox gaat veranderen. Dit betekent dat naast de wijziging van een aantal definities ook de richtlijnen voor het bepalen welke innovatie in aanmerking komt voor fiscaal voordeel zijn aangepast. Dit meldt PNO Consultants.
De International Accounting Standards Board (IASB) heeft vandaag de nieuwe accounting standard IFRS 16 Leases gelanceerd. IFRS 16 wordt van kracht vanaf 1 januari 2019.
It's the most wonderful time of the year. En dan heb ik het niet over kerstmis. Nee, het voorjaar is voor ons als financials pas echt dé tijd van het jaar. De tijd waarin we een streep zetten onder een jaar hard werken, met als ultieme vrijwaring die felbegeerde controleverklaring van de externe accountant. Want wees eens eerlijk, wie maakt er niet stiekem een vreugdedansje als hij weer binnen is?
In een reactie op het consultatiedocument 'De accountant en het bestuursverslag - Verder kijken dan de jaarrekening' van de NBA stelt het Instituut van Internal Auditors (IIA) dat de externe accountant zo veel mogelijk moet steunen op de werkzaamheden van de internal auditfunctie (IAF).
Het fiscale vestigingsklimaat in Nederland is minder aantrekkelijk geworden. Waar de ons omringende landen erin slagen het klimaat voor werkgevers concurrerend te houden, zakt Nederland steeds verder weg. Dat blijkt uit Paying Taxes 2016, het jaarlijkse onderzoek van PwC en de Wereldbank.
ING neemt zijn eigen controle over zijn financiële rapportages onder de loep, omdat een aantal transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken zijn verwerkt. Door die fouten moest de nettowinst over het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro worden verlaagd, maakte ING maandag bekend.
Vergeleken met andere EU-landen zijn de milieubelastingen en -heffingen in Nederland relatief hoog. Dit stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de publicatie 'Nederland langs de Europese meetlat 2016'.
Rabobank maakt zich volgens de Stichting Renteswapschadeclaim schuldig aan valsheid in geschrifte. De bank zou mkb-ondernemers met renteswaps documenten laten ondertekenen, die worden gedateerd op een datum in bijvoorbeeld 2006 of 2008. Dat is kwalijk, vindt de claimorganisatie die melding heeft gedaan bij toezichthouder AFM. Rabobank zegt zich niet in het geschetste beeld te herkennen.
De Deutsche Rentenversicherung (DRV), het in Duitsland bevoegde overheidsorgaan voor de sociale verzekeringen, is de laatste tijd erg actief. Ook in Duitsland actieve Nederlandse bedrijven moeten daarmee rekening houden, zo waarschuwt BDO.
Onlangs heeft de staatssecretaris van Financiën in de Staatscourant een besluit gepubliceerd met daarin een toelichting op de vorm en inhoud van een landenrapport (country-by-country report), groepsdossier (master file) en lokaal dossier (local file).
De werkgeverslasten stijgen in 2016. In het algemeen zijn werkgevers meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan vorig jaar. De premies voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) en de WIA-basispremie stijgen. De sectorpremies dalen over vrijwel de gehele linie. De werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringwet (ZVW) daalt van 6,95% naar 6,75%. De pensioenpremies dalen ten opzichte van vorig jaar, maar de verschillen hierin zijn marginaal.
De meeste Nederlanders kunnen met een goed gevoel uitkijken naar hun eerste salarisstrook van 2016. Door lagere belastingen gaat vrijwel iedereen erop vooruit. Dit blijkt uit berekeningen die HR- en salarisdienstverlener ADP uitvoerde op basis van de belastingtarieven, pensioenpremies en andere premies en heffingen van 2016.
Trustkantoren besteden nog onvoldoende aandacht aan de fiscale risico's in hun systematische risicoanalyse, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. DNB heeft in een vervolgonderzoek naar de systematische risicoanalyse geconstateerd dat slechts zeven van de 27 onderzochte trustkantoren aandacht hebben besteed aan fiscaliteit.
Op 30 december is in de Staatscourant de Energielijst 2016 gepubliceerd. De lijst bevat energiebesparende technieken die in aanmerking komen voor Energie Investeringsaftrek (EIA). In 2016 is er wederom fiscaal voordeel. Het aftrekpercentage gaat omhoog van 41,5 procent naar 58 procent. Hierdoor ontstaat er een netto voordeel van ongeveer 14 procent voor EIA aanvragers.
De Milieulijst 2016 is gepubliceerd in de Staatscourant. Op de lijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De Milieulijst 2016 biedt extra voordeel voor ondernemers die investeren in een duurzame bedrijfsvoering in het kader van een circulaire economie. Het budget in 2016 voor de Milieulijst (MIAVamil) is verhoogd van EURO 93 naar EURO 97 miljoen voor MIA en van EURO 38 naar EURO 40 miljoen voor Vamil.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in 2015 beduidend minder boetes opgelegd dan een jaar eerder. Dit heeft de waakhond bevestigd na berichtgeving in De Financiële Telegraaf. AFM deelde in het afgelopen jaar zeventien boetes uit tegenover 31 stuks in 2014.
Met welke belangrijke thema's en met welke projecten gaan CFO's en hun teams in 2016 aan de slag? Waar ligt de nadruk op? Enkele experts aan het woord.
Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën hebben in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de initiatiefnota 'Private Equity: einde aan de excessen', van de PvdA-fractieleden Nijboer en Groot. In deze nota is een aantal concrete voorstellen gedaan tot wijziging van zowel fiscaalrechtelijke als civiel- en ondernemingsrechtelijke regelgeving, die met name relevant is voor private-equityinvesteringen.
Het ministerie van Financiën heeft het eindejaarsbericht 'Belangrijkste wijzigingen belastingen 2016' gepubliceerd.
Voor burgers en bedrijven komen er volgend jaar belastingverlagingen van in totaal 5 miljard euro. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het plan van de regering. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen.
Eumedion verwacht van beursgenoteerde ondernemingen dat zij een duidelijk en verantwoord belastingbeleid voeren en hierover transparant zijn in hun jaarverslag. Daarnaast ziet Eumedion het als een verantwoordelijkheid van het bestuur om een passende balans te vinden tussen de voordelen van een lagere belastingafdracht enerzijds en de eventueel hieraan gerelateerde risico's anderzijds, waaronder de 'social licence to operate'.
De Europese toezichthouder ESMA verlengt de consultatie over de 'Technical Standards on the European Single Electronic Format (ESEF) tot 18 januari 2016. Deze consultatie over de jaarrekening in uniform elektronisch formaat ging eind september van start en de deadline waarop gereageerd kon worden was toen gesteld op 24 december.
De AFM roept accountantsorganisaties op de aanpak van corruptierisico's hoog op de agenda te houden. De toezichthouder vraagt in dat kader aandacht voor good practices die de AFM en de Big Four hebben gedeeld en die alle accountantsorganisaties goed kunnen gebruiken om de risico's beter te beheersen.
De Nederlandse verzekeraars zijn goed voorbereid op het nieuwe toezichtsraamwerk Solvency II. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in de aanloop naar de invoering van het nieuwe toetsingskader die vanaf 2016 verplicht is.
Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid een resolutie aangenomen met wetgevingsaanbevelingen tegen agressieve belastingplanning en -ontwijking door multinationals. De voorstellen moeten leiden tot meer transparantie, coördinatie en convergentie van het vennootschapsbelastingbeleid in de Unie, maar het is aan de lidstaten of het zover komt.
De toelichting in jaarverslagen bij op aandelen gebaseerde beloning mag compacter en duidelijker worden dan nu het geval is. Ondernemingen geven te veel detailinformatie over zulke beloningen, terwijl het belang ervan in de jaarrekening vaak beperkt is. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van jaarverslagen, uitgevoerd in opdracht van de NBA.
Een contributieoverzicht - onderdeel van fast close - biedt de mogelijkheid om zeer snel belangrijke situaties of gebeurtenissen te analyseren binnen een groep.
Meer dan de helft van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven is in hun jaarverslag niet transparant over externe kosten. Daarnaast hanteren zij geen eenduidige verantwoordingsmethode over die kosten. Ook is er bij de meeste bedrijven geen verband tussen de aandacht voor inkoop in jaarverslagen en de feitelijke omvang van hun inkoop. Dit blijkt uit onderzoek van inkoopspecialist Emeritor.
Banken moeten meer werk maken van het communiceren over de veranderingen die zij doorvoeren. Dat zegt de nieuwe, onafhankelijke Monitoring Commissie Code Banken onder voorzitterschap van Inge Brakman in haar eerste rapportage. De Commissie bood het rapport vandaag aan aan Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Vanaf boekjaar 2016 kunnen deponeringsplichtige bedrijven de jaarrekening alleen elektronisch deponeren bij de Kamer van Koophandel. De Eerste Kamer heeft daartoe op 8 december de wettelijke grondslag gecreëerd door het wetsvoorstel 'Elektronisch deponeren van bescheiden in het Handelsregister' te aanvaarden. De verplichting geldt in eerste instantie voor rechtspersonen in de bedrijfsklasse micro en klein, zo meldt de KvK.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl