Zowel investeerders als ondernemers die een bedrijfsonderdeel hebben uitgekocht maken kans op de titel Best Buy Out. Hier stellen we de genomineerden aan u voor: één investeerder en vier managers onder wie Carel van Bemmelen van Neerlands Glorie. 'Een slimme en interessante casus.'
Meedenken met de structuur van de deal. Dat is de belangrijkste eigenschap die M&A fiscalisten kunnen hebben. De vijf genomineerden in deze categorie weten dat als geen ander. Hier stellen we ze aan u voor.
Het toonaangevende magazine Chief Financial Officer heeft vandaag de genomineerden voor de prijsuitreiking tijdens de Dag van de Overname bekendgemaakt. Op 7 december horen de genomineerden of zij de winnaar zijn in één van de negen categorieën.
De genomineerden voor de Dag van de Overname zijn bekend. We belden een aantal van hen voor een eerste reactie. Onder meer Oswald Coene, CEO van Koning & Hartman. 'Ik zie het als een waardering voor het ondernemerschap dat we als gezamenlijk team hebben laten zien.'
Ronduit aangenaam verrast. Zo reageerden de vijf genomineerden op hun nominatie voor de award Best Leveraged Finance Banker 2005. Met spanning zien ze uit naar 7 december, de dag waarop de uiteindelijk winnaar bekend wordt gemaakt. We spraken de vijf genomineerden en stellen ze bij deze aan u voor.
Vroeger was het de achterkant van een deal: de schuldfinanciering. Maar nu kruipen leveraged finance bankers naar voren. Om zelf deals aan te dragen en meteen indicatief een structuur voor de financiering op tafel te leggen.
De ondervraagde prominenten in de fusie- en overnamewereld houden er een duidelijke mening op na. Erwin de Jong van ABN AMRO Leveraged Finance? 'Een verstandige jongen', aldus één van de ondervraagden. De meningen over de vijf genomineerden op een rij.
Terwijl grootbanken met hun kapitaal om het hardst vechten om de gunst van grote jongens, wordt de overnamemarkt in het MKB vergeten. Dat concludeert Jurgen Warmerdam, secretaris fiscale zaken bij MKB Nederland.
Reiken de bomen voor private equity-huizen tot in de hemel? Uit een eerste inventarisatie van de tussentijdse resultaten van het M&A-onderzoek van Chief Financial Officer blijkt dat een groeiend aantal spelers in de overnamemarkt zich zorgen maakt. Over groeiende multiples en toegenomen schuldfinancieringen .
75 procent van de overnames mislukt. MKB Nederland onderzocht bedrijfsoverdrachten en constateerde zes knelpunten. Uit het rapport blijkt dat potentiële ondernemers die een klein bedrijf willen kopen, maar moeilijk aan de financiering komen.
Inkoopmanagers in de private sector hebben het niet altijd gemakkelijk, blijkt telkens weer. Inkoophoofden in de publieke sector hebben echter ook niet altijd gemakkelijk. Zelfs de nieuwe aanbestedingsregels bieden geen duidelijkheid. Een Utrechtse rechter deed dat wel, stelt prof. dr. Jan Telgen, buitengewoon hoogleraar inkoopmanagement aan de Universiteit Twente. 'De gemeentemarkt is eindelijk geopend.'
Door ontwikkelingen op het gebied van e-procurement en de sterk toegenomen aandacht voor de inkoopfunctie is ook de aandacht voor de inkoopdiagnose de laatste jaren toegenomen. Meer en meer publieke en private organisaties stellen dat ter ondersteuning van inkoopbeleid en inkoopactieplannen de inkoopdiagnose een noodzakelijk tool is.
Inkoopmanagers van grote Europese bedrijven staan onder enorme druk. Dat blijkt uit onderzoek naar de uitgavenpatronen van deze ondernemingen. Inkoopmanagers maken het zichzelf echter onnodig moeilijk. Zij benutten namelijk niet de mogelijkheden die de huidige generatie inkoopapplicaties te bieden heeft.
Grote Europese ondernemingen maken zich zorgen om de groeiende concurrentie van participatiemaatschappijen bij overnames. Participatiemaatschappijen worden steeds agressiever waardoor ondernemingen het onderspit delven in de prijsvorming.
Guido Derckx van Loyens & Loeff werd tijdens de afgelopen editie van de Dag van de Overname gekroond tot M&A Fiscalist van het jaar. Hij ziet buitenlands kapitaal een steeds grotere rol spelen op de Nederlandse markt. Daarnaast wordt het overnamespel volgens hem steeds harder gespeeld.
Het regent fusies en overnames. In M&A is het het drukste jaar ooit sinds het knappen van de internetzeepbel. Het volume aan transacties is in de eerste maanden negen maanden van 2005 verdubbeld tot bijna 600 miljard euro.
Een overgrote meerderheid van geplande fusies of overnames loopt uit op een mislukking. Hoe komt dat? De focus is vooral gericht op financiële doelstellingen. Er is veel te weinig aandacht voor de 'zachte' irrationele kant die aan de basis ligt voor een overname. Deze bevindingen stonden al eens vermeld in een onderzoek dat KPMG een paar jaar geleden heeft gedaan.
"Uitgangspunt blijft voor mij dat de Betuweroute op 1 januari 2007 een vliegende start moet hebben". Dat schreef minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat op 30 juni jl. aan de Tweede Kamer. Ook het Rotterdamse en Amsterdamse havenbedrijf, ProRail en TowRail hebben dat vertrekpunt in hun exploitatievoorstel verdisconteerd. De conclusie dat een directe en volwaardige benutting van de Betuweroute mogelijk is waardoor een - op termijn - kostendekkende exploitatie ontstaat, is in het licht van recente discussies daarover opmerkelijk.
HITT (Holland Institute of Traffic Technology) is gespecialiseerd in verkeersbegeleidende systemen voor lucht- en scheepvaart. Inkoop gaat bij het Apeldoornse ICT-bedrijf om grote bedragen en is dus een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. John van Asperen, CFO van HITT: 'Inkoop moet je goed begeleiden en bijsturen waar en wanneer nodig.'
Om de inkoopfunctie tijdig te kunnen bijsturen dient een organisatie periodiek, bijvoorbeeld per kwartaal of maandelijks, te beschikken over een update van inkoopmanagement-informatie. HBO opgeleide inkopers moeten volgens universitair hoofddocent Kees Gelderman, heel goed in staat zijn periodiek de uitgaven van het bedrijf te analyseren.
Het ministerie van Economische Zaken heeft op 6 september twee besluiten gepubliceerd die belangrijke veranderingen tot gevolg hebben voor de manier waarop de overheid in Nederland aanbesteedt. Dat mag ook wel, want onder meer eigen onderzoek ter voorbereiding op de 'Aanbestedingswet' die in 2007 van kracht wordt, heeft een aantal negatieve trends zichtbaar gemaakt voor inkoopland.
Met de zesde Dag van de Overname voor de deur, kijken we terug naar vorig jaar en nemen we de verschillen met de situatie nu onder de loep. Toen was de uitverkoop van de BV Nederland veelomvattend. Louter private equity-huizen stuwden de dealflow. Nu zijn corporates back in business.
Op 7 december vindt de zesde Dag van de Overname plaats, het evenement waar insiders van de Nederlandse M&A-wereld elkaar treffen. Voorafgaand aan de dag verricht journalist Ronald Bruins (Chief Financial Officer en Fusie & Overname) een onderzoek onder vijftig prominenten in de fusie en overnamemarkt.
Paul van Nielen won met zijn boutique Nielen Van Schaik Schuman in 2004 de award voor best M&A Advisor. De reacties die bij hem binnenstroomden waren overweldigend. 'Erg leuk om erkenning te krijgen van vakgenoten.'
Oprichters en groot-aandeelhouders van De Boer Tenten, familie De Boer brengt morgen een bod uit op het volledige aandelenkapitaal van De Boer Tenten B.V. te Alkmaar.
InnoConcepts gaat zich thans volledig toeleggen op het verder uitbouwen, versterken en versnellen van de kunststofverpakkingsactiviteiten.
De NS werkt te duur omdat er te veel kantoorpersoneel in dienst is. Dat blijkt volgens Algemeen Dagblad uit onderzoek dat het spoorwegbedrijf heeft laten uitvoeren door bureau Berenschot. Meer dan een kwart van de werknemers van het bedrijf, ruim drieduizend mensen, zit op kantoor.
E-auctioning, het inkopen van goederen, producten en diensten door middel van een geautomatiseerde veiling onder gekwalificeerde aanbieders, was één van de grote beloften tijdens de internet-hausse. Daarna is er in de zakelijke omgeving echter nog maar relatief weinig van vernomen, maar langzaamaan lijkt het er dan toch van te komen.
Dat electronic procurement (EP) van grote waarde kan zijn, is inmiddels bij de meeste inkopers bekend. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheden daarbij, zoals reverse auctions en e-ordering. Het realiseren van de voordelen van deze middelen is echter niet altijd even makkelijk. Want hoe krijg je mensen mee met EP?
Gezamenlijk inkopen is al heel oud. Via inkoopverenigingen of -coöperaties en via centrale procurement binnen holdings. Het fenomeen is nu bezig met een opmars die niet alleen de omvang, maar ook en vooral de vorm verandert. Outsourcing kan uitkomst bieden. Ook de HR-afdeling is - onder meer voor de inkoop van freelance mankrachten - aan de beurt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl