Hamvraag rond PCM

Moody's verwacht de komende twee jaar meer faillissementen voor bedrijven onder de vlag van private equity. Ik denk dat de kredietbeoordelaar gelijk heeft, daar hoef je geen helderziende voor te zijn.

Investeerders die geen nieuw schuldkapitaal kunnen ophalen, kunnen immers ook niet om de twee jaar hun portfolio herfinancieringen. Een schepje schuld erbij op zit er niet in. Komen ondernemingen vervolgens in zwaar vaarwater (na zeven goede jaren komen immers zeven slechte jaren), dan lopen ze eerder kans het loodje te leggen.

Daar is geen ontkomen aan. Ze hoeven immers niet van de investeringsmaatschappij te verwachten dat die nieuw kapitaal injecteert. Toch was de constatering van Moody’s interessant, vooral omdat de beoordelaar maar liefst 220 ondernemingen wereldwijd onderzocht die private equity in de periode 2002 tot 2007 kocht. Daarmee heeft Moody’s een representatief beeld te pakken.

 

Vraagtekens

Uit het onderzoek rijst een beeld van vroege winstnemingen uit de bedrijven, zo vlak voor de storm die naar alle waarschijnlijkheid ook wel vroeg of laat Europa bereikt. De onderzoekers gaan ervan uit het aantal faillissementen in de komende 12 tot 24 maanden significant stijgt nu het moeilijker is om krediet te krijgen.

Het enige wat de ondernemingen kan redden, is steun van hun investeerders. Maar het is de vraag of die daartoe bereid zijn. Blijven ze bij het bedrijf nu voor de eerste keer het woord ‘recessie’ in Amerika is gevallen? Of trekken ze zich vroegtijdig terug?

Wat gebeurt er in Nederland? Tot nu toe zijn er nauwelijks sprinkhanen te vinden, alleen Apax Partners en PCM worden veelvuldig en klakkeloos naar voren gebracht als hét voorbeeld van de macht van het kapitaal. En bij dat voorbeeld zijn genoeg vraagtekens te plaatsen.

 

Noorderzon

Apax Partners verdween inderdaad met de noorderzon en liet PCM met een fikse schuldenlast achter. Maar behalve de rol van de Britse sprinkhaan, mogen we ook de rol van de Stichting Democratie en Media (SDM) kritisch bekijken. SDM keurde de komst van Apax goed en profiteerde hier flink van. De stichting bulkte van het geld.

SDM haalde EUR 200 miljoen uit PCM en gingen daarnaast nog vrolijk een lening aan van EUR 139 miljoen. En vergeet de bankschuld van EUR 350 miljoen niet. Waarom verdween het geld van Apax in de zakken van SDM in plaats van de kas van PCM, zodat dat bedrijf er wat goeds mee zou kunnen doen?

De Ondernemingskamer, maar ook vakbond FNV en mijn ‘eigen’ journalistenbond NVJ doen er goed aan een antwoord te krijgen op die hamvraag. Al was het alleen maar om aan waarheidsvinding te doen. Klakkeloos het voorbeeld aanhalen, gebeurt al genoeg.

Gerelateerde artikelen