Beleggers opgelucht na afschrijvingen ING

ING heeft over hun vierde kwartaal 194 miljoen euro afgeschreven op de positie in subprima en daaraan gerelateerde producten. Ook boekte de bank-verzekeraar 751 miljoen euro af van het eigen vermogen als gevolg van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Voor beleggers was dit een opluchting. Analisten hadden 300 miljoen euro aan afschrijvingen verwacht. De afwaardering van eigen vermogen was wel hoger ingeschat, namelijk gemiddeld op bijna 2 miljard euro.

Als toelichting op de cijfers geeft bestuursvoorzitter Michel Tilmant aan dat ING in het laatste kwartaal van 2007 geen afschrijvingen heeft hoeven doen op de beleggingen in Alt-A producten. Dit zijn producten die tussen prime en subprime inzitten. Hiermee wordt de hoge kredietkwaliteit van de portefeuille weergegeven.

Vanwege marktomstandigheden heeft ING wel moeten afwaarderen op de subprime en de Alt-A portefeuille. Investeringen van ING in RMBS (waardepapieren met hypotheken als onderpand) hebben een sterke kredietbescherming. Mocht de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt verergeren kan deze de grote verliezen opvangen, aldus Tilmant.

De nettowinst van het vierde kwartaal bedroeg 2.482 miljoen euro. Een stijging van 18,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bankbedrijf zetten hiermee een betere prestatie neer dan analisten voorzien hadden. De resultaten van internetbank ING Direct stonden wel stevig onder druk. Dit resultaat voor belastingen daalde met bijna 60% naar 73 miljoen euro.

De resultaten van het verzekeringsbedrijf waren iets minder dan verwacht, namelijk 1.819 miljoen euro. Desalniettemin hield dit resultaat een stijging van 37 procent in. ING genereerde wel een hogere waarde in nieuwe productie dan analisten verwacht hadden. Deze waarde nam toe naar 440 miljoen euro.

ING wil over 2007 een dividend uitkeren van euro 1,48 per aandeel. In 2006 bedroeg deze nog euro 1,32.

Gerelateerde artikelen