Het profiel van de organisatie wijzigen van een corporatie naar een vastgoedbedrijf. Dat was de opdracht die Arnold Pureveen kreeg toen hij bij De Alliantie in dienst trad. Inmiddels hebben er grote veranderingen in de organisatie plaatsgevonden. 'We zijn van generiek transactieverwerkend naar specifiek informatieverstrekkend gegaan.'
Een beetje beursgenoteerd bedrijf dat al dan niet tijdelijk slechter presteert dan de concurrentie, kan in Nederland tegenwoordig al snel een brief van een hedgefonds verwachten. En ook als een bedrijf geen brief krijgt, blijft er altijd nog voldoende aanleiding tot speculatie in de media. Een onwenselijke situatie.
Sinds de invoering van de code-Tabaksblat als reactie op de Ahold-affaire in 2003 komen de gevolgen van de fundamenteel gebrekkige accountantscontrole voor verantwoording en risico van het ondernemingsbestuur. Het bestuur dient op objectieve gronden te verklaren dat de controlesystemen adequaat en effectief zijn. Dat kan alleen als de controle enerzijds berust op fundamentele controleerbaarheid en anderzijds op een logisch stelsel van gegevensgerelateerde controles.
De commissie-Frijns heeft eind mei 2007 een advies geschreven over de verhouding tussen de vennootschap en haar aandeelhouders. De commissie ziet geen aanleiding om het Nederlandse corporate-governancestelsel fundamenteel te wijzigen. Niet helemaal terecht, blijkt uit een studie van drie recente publicaties.
Stond de CFO Day enkele jaren geleden nog in het teken van de recessie en kostenbesparingen, nu is groei het leitmotiv. Voor de CFO betekent groei een andere en niet altijd eenvoudiger invulling van zijn takenpakket. Hoe om te gaan met de opkomst van private equity-fondsen bijvoorbeeld? Hoe om te gaan met de globaliserende econonomie? De beste CFO's weten echter in te spelen op de kansen die de huidige conjunctuur biedt. Zoals de CFO's van het jaar.
De SOX-processen binnen de meeste bedrijven lijken zich nog steeds in de ad-hoc- of repeatable fase te bevinden. Maar door de juiste focus kunnen bedrijven een transformatie maken naar een meer volwassen stadium.
Corporate governance als fenomeen is inmiddels onomkeerbaar. In welke mate zullen processen in de organisatie moeten worden aanpast om te blijven voldoen aan alle corporate-governanceregels? In welke mate spelen de beschikbare informatiesystemen een rol bij het realiseren van een goede corporate governance of kan men volstaan met gedragscodes alleen? IT kan hier een onderscheidende rol bij spelen.
Managementoverleg neemt veel tijd in beslag en blijkt lang niet altijd even effectief. Sommige onderwerpen komen onvoldoende aan bod, andere worden niet door de juiste personen besproken. Dit artikel schetst een raamwerk voor de opzet van een heldere overlegstructuur, waarin de juiste onderwerpen door de juiste personen behandeld worden.
De aandacht voor performanceverbetering en investeren in IT neemt weer toe. Tegelijk staan thema's als IT-governance en compliance nog hoog op de agenda. Gelukkig kunnen laatstgenoemde activiteiten ook als enabler dienen voor betere prestaties. In de zoektocht naar de juiste balans tussen compliance en performance is het evenwel belangrijk dat de toegevoegde waarde van IT en IT-projecten wordt vastgesteld. Val IT, het jonge zusje van CobiT, biedt uitkomst.
Uitval van belangrijke systemen kan miljoenen aan schade veroorzaken. Ondanks de grote kwetsbaarheid zijn functionele beheerprocessen niet goed ingericht. Voor menig topmanager is functioneel en technisch beheer van kernapplicaties nu eenmaal één pot nat. Terwijl hij zijn bedrijf zou moeten managen als een businessrelease.
In de markt voor corporate performancemanagement CPM) staat vaak niet de klant, zijn erformance en zijn besturing centraal, maar de tools en offerings van vendors en consultants. Dit heeft geleid tot gefragmenteerde CPM-oplossingen die niet direct bijdragen aan performanceverbetering. Hoe zit dat bij u? Hebt u een slurf gekocht of toch de hele olifant?
Met de intreding van marktwerking in de zorg, is de behoefte aan concrete stuurinformatie groter dan ooit. Dat ondervond de Siza Dorp Groep. Eerste prioriteit voor directeur bedrijfsvoering Anne Marie van Laere was dan ook het op orde brengen van de managementinformatie.
Business Intelligence is volop in ontwikkeling. Er wordt veel gesproken over BI, maar weten bedrijven wat BI precies inhoudt? Aan de basis van Business Intelligence ligt data. Hoe gaan bedrijven om met de informatie die in hun organisatie omgaat? In opdracht van BI-specialist SAS deed Marketcap onderzoek naar de trends en ontwikkelingen.
De term Business Intelligence (BI) wordt ruim gebruikt en het is lang altijd niet duidelijk wat men er onder verstaat. BI begint met informatievoorziening; management informatie, rapportage en externe verslaggeving. Deze passieve omgang met informatie is nuttig en noodzakelijk, maar de bijdrage aan het functioneren van een organisatie is beperkt.
Prestatiemanagement en risicomanagement zijn waardetoevoegende business management-activiteiten. Ze vullen elkaar goed aan en in combinatie kunnen ze een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de financiële en operationele prestaties van een onderneming.
Maar liefst 60 procent van de organisaties legt geen verband tussen budget en strategie, blijkt uit onderzoek. Het is duidelijk dat dat anders moet. Maar hoe? Succesvolle organisaties hebben een eigen aanpak voor het implemen teren en monitoren van hun strategie.
De financiële organisatie gereed maken voor een nieuwe toekomst. Dat was de taak die interim groepscontroller Geert van Wijk kreeg, toen hij in januari aan de slag ging bij Drechtwerk. Om het bedrijf financieel op de goede koers te brengen, werd Van Wijk gevraagd bij dit proces te helpen. 'Dat is een bijzondere uitdaging binnen een bijzonder bedrijf'.
Baten, lasten, diensten, en gemeenten kunnen een administratieve lastenverlichting bereiken, door standaardisering van de verslaggeving in de publieke sector volgens de International Public Sector Accounting Standards. IPSAS zijn de IFRS voor de publieke sector.
In verschillende publicaties van de afgelopen maanden is regelmatig aandacht besteed aan het eigen risicodragerschap voor de WGA. In deze artikelen worden de risico's aangestipt. Soms terecht, maar er worden ook veel mythes verkondigd. In elk geval is er geen reden om een tijdige oriëntatie op de nieuwe situatie uit de weg te gaan.
Nu alle processen op orde zijn, is het volgens Annemarie Schuil-Butter, hoofd financiële administratie bij Schuuring, tijd voor verfijning. Graag met betrokken medewerkers die niet om half vijf hun pen laten vallen. 'Wie zonder agenda naar mijn vergadering komt, kan zeker een opmerking verwachten.
CFO of the Year (AMX, AScX & overige) Cees van Rijn, CFO Nutreco De eerste fase van de Nutreco-strategie 'Rebalancing for Growth' is afgerond en het accent ligt vanaf nu volledig op groei. Naast autonome groei moeten er ook acquisities plaatsvinden. CFO Cees van Rijn: "We zijn er volop mee bezig. Het heeft hoge prioriteit, maar we moeten dat proces ook niet forceren.'
Het voordeel van het woord 'waarde' is dat het een kapstokbegrip is. Iedereen hangt eraan op wat het beste bevalt. Het hoort in het moderne rijtje energie, innovatie, creativiteit. Je komt die woorden overal tegen en ze kunnen van alles betekenen.
Alle koersgevoelige informatie in jaarberichten moet transparant en controleerbaar zijn. Maar bijna alle jaarberichten laten op dit punt cruciale steken vallen. Dat moet anders. De financiële verslaglegging van beursgenoteerde ondernemingen moet aan zeer hoge eisen voldoen: er worden vaste standaarden gehanteerd, externe accountants doen de controle en stellen een management letter op met daarin aandachtspunten die het vertrouwen in de gerapporteerde informatie moeten borgen.
Afgelopen november mocht ik de Public Finance Award in ontvangst nemen. Ik kreeg deze prijs niet omdat mijn organisatie, de gemeente Den Haag, op alle onderdelen van financiën en control koploper in kwaliteit is. Weliswaar hebben wij een aantal zaken goed voor elkaar, maar de prijs was meer een beloning voor onze brede en goed volgehouden verbeteringsprojecten.
De mensen van verschillende beleidsterreinen elkaars taal laten begrijpen. Dat vond Jan Willem Meinsma hard nodig toen hij twee jaar geleden aantrad als directeur Financiën en Control aan de Universiteit Utrecht (UU). 'Je moet durven investeren in een multidisciplinair traject.'
Durf te investeren, ook al ontbreekt op dat moment het bewijs dat de investering rendement oplevert. Onder dat credo nam de Carante Groep in het verleden meerdere organisaties over die op de rand van het faillissement verkeerden. Directeur Financiën en Informatisering Joris van Wijngaarden: 'Vooral dankzij onze goede financiële systemen zijn deze organisaties nu winstgevend.'
Het ministerie van Financiën was tot voor enkele jaren niet altijd even gelukkig met de financiële informatievoorziening van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Sinds het aantreden van Gert-Jan Buitendijk, directeur financieel-economische zaken, won het ministerie aanzien terug. 'Ik ben de laatste om die prestatie volledig op eigen conto te schrijven.'
Met minder mensen meer werk verzetten. Dat is in grote lijnen wat met het project van José Lazeroms is bewerkstelligd. In 2004 trad zij aan als directeur Financieel Economische Zaken bij het ministerie van Onderwijs Cult uur en Wetenschap (OCW). 'Financiën moeten dienstbaar zijn aan beleid.'
Een 'milde uitleg' van SOX zou in de ogen van een aantal grote Nederlandse bedrijven moeten leiden tot een substantiële verlaging van de accountantskosten. Maar of dit inderdaad zo is?
De daling van de beschikbare financiële middelen en een toenemende werkdruk. Het is een tweestrijd waar Karin Bisschop, Chef van de Dienst Financieel Economische Ondersteuning bij de Politie Amsterdam-Amstelland dagelijks mee te maken heeft. 'Er wordt gewerkt aan een zo efficiënt mogelijke inzet van mensen en middelen. Dit gaat gepaard met standaardisatie, herinrichting van werkprocessen en soms ook concentratie van mensen en middelen'.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl