Nederlandse economie groeit met 3,5 procent

In 2007 is de Nederlandse economie met 3,5 procent gegroeid. Dat is 0,5 procent meer groei dan in 2006. Na 2000 is er niet meer een dergelijk hoge economische groei gemeten. De belangrijkste contributie aan deze groei was de uitvoer maar ook investeringen en consumptie droegen bij. Dit meldt het CBS.

Het vierde kwartaal van 2007 liet de grootste groei in zeven jaar zien, namelijk 4,4 procent. De uitvoer groeide flink in dit kwartaal evenals de consumptie van huishoudens. Aardgasproductie gaf evenals in het derde kwartaal een behoorlijke impuls aan de economische groei. Invoer groeide ook maar minder dan bovengenoemde groepen.

Per groep werden de volgende groeipercentages gemeten. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten groeide met 6,4 procent ten opzichte van 2006. Huishoudens hebben vorig jaar 2,1 procent meet besteed dan in 2006. Het bedrijfsleven investeerde 4,9 procent meer dan in 2006, vooral in machines maar ook in gebouwen en computers.

De productie steeg in 2007 in alle bedrijfstakken. De grootste stijging werd gemeten in de bouw en bij commerciële dienstverleners. Binnen de laatste groep deden vooral de uitzendbranche, de groothandel, de computerservicebedrijven, de accountants en het bankwezen het goed.

Gerelateerde artikelen